Política

Diccionari d’incompliments

Finançament

El govern de la Gene­ra­li­tat ha tan­cat una nova etapa en la llarguíssima nego­ci­ació del finançament reme­tent un docu­ment d’obser­va­ci­ons que no conté ni xifres ni és una autèntica con­tra­pro­posta, però que subrat­lla amb un llen­guatge taxa­tiu que Cata­lu­nya no com­pra ara com ara la pro­posta Sol­bes de reforma del model. Aquests són els prin­ci­pals argu­ments de l’exe­cu­tiu català extrets d’un text de deu pàgines.

Uni­la­te­ra­li­tat de l’Estat
“Els dos apar­tats intro­duc­to­ris [de la pro­posta Sol­bes] res­po­nen a un plan­te­ja­ment uni­la­te­ral. És només l’Estat qui parla, qui es com­pro­met, qui valora la situ­ació pre­ce­dent i l’actual i qui fa les pro­pos­tes de reforma. En redac­tar el text de l’acord aquests dos apar­tats o bé s’hau­rien de supri­mir o bé hau­rien de redac­tar-se de manera que qui parla siguin els sig­nants”.

Esta­tut menys­tin­gut
“Hi ha un exces­siu pro­ta­go­nisme atribuït al minis­teri d’Eco­no­mia, al Con­sell de Política Fis­cal i Finan­cera i a les Con­ferències de Pre­si­dents i poc relleu a les pro­pos­tes de reforma d’algu­nes comu­ni­tats autònomes i molt escassa rellevància als Esta­tuts d’auto­no­mia i a les seves refor­mes”.

Poca garan­tia de canvi
“La pro­posta de l’admi­nis­tració gene­ral de l’Estat no ofe­reix prou garan­ties de canvi. Només amb un plan­te­ja­ment clar i trans­pa­rent, que per­meti expli­ci­tar els objec­tius del model, així com la seva quan­ti­fi­cació, resulta pos­si­ble ava­luar si els ins­tru­ments cre­ats (els dife­rents fons) són o no els apro­pi­ats per asso­lir els objec­tius”.

Inde­fi­nició en els fons
“Calen uns cri­te­ris d’evo­lució que per­me­tin que els recur­sos des­ti­nats a com­pen­sar deficiències ante­ri­ors (el fons de com­pe­ti­ti­vi­tat, per exem­ple) crei­xin a un ritme supe­rior al de la mit­jana de recur­sos i també que el sis­tema dis­posi de recur­sos suple-men­ta­ris per equi­li­brar els resul­tats que es pro­du­ei­xin en la dis­tri­bució d’alguns fons, com el fons de suficièn-cia glo­bal. Aquest fons hau­ria d’evo-luci­o­nar de manera que afa­vo­reixi aque­lles CCAA que per­ce­ben recur­sos per sota de la mit­jana”.

Només la població
“Man­te­nir la major part dels recur­sos segons el repar­ti­ment que ofe­reix el model actual i uti­lit­zar exclu­si­va­ment el cri­teri de l’incre­ment de població per a la dis­tri­bució de la dotació addi­ci­o­nal pot pro­vo­car que la dis­tri­bució glo­bal dels recur­sos segueixi sent pràcti­ca­ment la mateixa que les vari­a­bles de l’any 1999 (any base de l’últim acord)”.

Indi­ca­dors ome­sos
“L’Esta­tut pre­veu com a vari­a­bles de neces­si­tats la immi­gració i els cos­tos dife­ren­ci­als (el nivell de preus), ome­ses en la dis­tri­bució del fons de garan­tia de la pro­posta del govern. D’altra banda, a més de la població enve­llida també hau­ria de con­side-rar-se la població immi­grada”.

Meca­nis­mes dupli­cats
“La cre­ació d’un fons de coo­pe­ració con­di­ci­ona els resul­tats finals del sis­tema. Si l’objec­tiu és aju­dar les CCAA amb menys recur­sos a incre­men­tar el seu desen­vo­lu­pa­ment, seria més trans­pa­rent i efec­tiu modi­fi­car i incre­men­tar els recur­sos dels meca­nis­mes de soli­da­ri­tat exis­tents, com els fons de com­pen­sació ter­ri­to­rial”.

Lle­ial­tat no millo­rada
“La pro­posta no suposa cap avanç res­pecte al que diu actu­al­ment la LOFCA i no res­pecta l’Esta­tut. El com­pli­ment d’aquest prin­cipi mai s’ha fet efec­tiu per les rei­te­ra­des vul­ne­ra­ci­ons per part de l’Estat. El text de la pro­posta no garan­teix el com­pli­ment d’aquest prin­cipi”.

Impos­tos no com­pen­sats
“El govern ha supri­mit l’impost del patri­moni a par­tir del 2008, cosa que hau­ria de com­por­tar la necessària com­pen­sació en ter­mes de recap­tació real. La pro­posta no ofe­reix prou garan­ties en aquest sen­tit”.

Bila­te­ra­li­tat no admesa
“La pro­posta del govern omet que la comissió mixta d’Afers Econòmics i Fis­cals és l’òrgan bila­te­ral de nego­ci­ació entre la Gene­ra­li­tat i l’Estat en matèria de finançament autonòmic que esta­bleix l’Esta­tut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.