Política

Mas s’obre al pacte però burxarà en els punts febles de Montilla

CiU busca evidenciar les diferències en el tripartit en matèria econòmica i la “supeditació” del PSC al PSOE. L’executiu fa pinya i es conjura contra Mas. Els socialistes veuen marge d’acord en tres fronts

La crisi, la principal preocupació dels catalans segons totes les enquestes, serà l’eix conductor d’un dels últims cara a cara entre Montilla i Mas de la legislatura o, cosa que és el mateix, el primer gran debat preelectoral entre els dos candidats, que aprofitaran l’ocasió per posar damunt la taula els seus projectes. CiU intentarà combinar-hi la imatge de pactista i responsable amb la duresa pròpia d’un partit d’oposició que aspira a governar després de les eleccions de la tardor. D’aquí que no tanqui la porta al pacte contra la crisi que el president de la Generalitat va llançar diumenge –després que CiU oferís al govern espanyol un pacte d’Estat–, però sempre amb l’objectiu de negar-li la capacitat de lideratge, de posar de manifest que els partits que conformen el govern no van a l’una en matèria econòmica i que el PSC vota sempre amb el PSOE a Madrid.

Paquet de mesures

CiU està ultimant un paquet de mesures que presentarà com a condicions per al pacte contra la crisi –no serà “un xec en blanc”, apunten des de la federació– i que posarà a prova la cohesió del tripartit i la seva capacitat de reproduir al Congrés les actituds preses al Parlament. Una d’aquestes iniciatives és fer front comú per frenar la pujada de l’IVA que preveu l’executiu de Zapatero, que ahir va rebre el vistiplau d’Iniciativa. “CiU mai ha tingut problemes per arribar a pactes a Catalunya”, es va defensar Artur Mas, davant les crítiques dels que li retreuen que hagi ofert un acord global a Zapatero abans que a Montilla. En declaracions a Onda Cero, va posar com a exemple el suport dels nacionalistes en la llei d’educació i va recordar que el tripartit no s’ha mostrat cohesionat en qüestions claus. “No hem tingut problemes a pactar sempre que els continguts que proposàvem han estat acceptats. Això pot passar també en matèria econòmica”.

El president Montilla, per la seva banda, intentarà deixar en evidència el doble discurs de CiU, que troba contradictori. Els socialistes critiquen que mentre la federació aposta per la governabilitat a Madrid, buscant la centralitat, a Catalunya està més preocupada de les campanyes electorals que dels problemes dels ciutadans. Com a prova del cotó fluix, el secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, recordava ahir que Mas va evitar respondre diumenge al president concentrant-se en la presentació maratoniana dels candidats. “Demostra falta de lideratge”, va criticar, mirant de laminar la imatge d’alternativa de la federació. Montilla farà un repàs de les iniciatives anticrisi que ha pres i recordarà la seva voluntat des del debat d’investidura d’arribar a grans pactes.

No hi haurà un llistat de mesures concretes noves, sí una disposició a escoltar propostes de l’oposició. El PSC creu que hi ha espai per recórrer amb CiU en matèria d’inversions i polítiques industrials. El conseller Castells defensa també un pacte sobre fiscalitat i l’Estat de benestar. Tant Castells com el titular d’Innovació, Josep Huguet, han participat activament en la preparació del ple. Els socis d’ERC i ICV fan pinya amb el pla de l’executiu i contra CiU. El líder republicà, Joan Puigcercós, que serà la veu del partit al debat, va apuntar a l’executiva d’ahir que la voluntat no ha de ser “salvar el PSC” però tampoc “caure en el joc de CiU” d’intentar dividir el tripartit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.