Política

Majestic: zero

La conselleria d'Economia mostra a la seva web els magres resultats del pacte del Majestic. Tampoc surten ben parats els models de finançament de l'època de Felipe González. Tanmateix, en una simulació sobre el model en negociació no es mulla: la xifra dels milions addicionals no apareix

Durant el pri­mer any d'apli­cació del model de finançament acor­dat el 1996 en el cèlebre pacte del Majes­tic entre Aznar i Pujol, la caixa de la Gene­ra­li­tat no va regis­trar cap injecció de recur­sos addi­ci­o­nals res­pecte al sis­tema ante­rior acor­dat amb el PSOE de Felipe González: la millora va ser exac­ta­ment de zero euros, almenys segons els càlculs de la con­se­lle­ria d'Eco­no­mia i Finan­ces con­sul­ta­bles a la pròpia web del depar­ta­ment amb gràfics inclo­sos, per faci­li­tar-ne la com­prensió.

Els 931 mili­ons d’incre­ment de la cis­te­lla d’impos­tos fruit de la cessió d’un 15% addi­ci­o­nal de l’IRPF –se situ­ava en el 30%- que havien de millo­rar nota­ble­ment les finan­ces cata­la­nes van que­dar lite­ral­ment neu­tra­lit­zats per la dis­mi­nució del fons de suficiència.

El pacte PP-CiU va fixar 3.011 mili­ons d’euros pro­vi­nents de la cis­te­lla d’impos­tos, gai­rebé 1.000 mili­ons més que amb el model ante­rior. Però el fons de suficiència, que ha de cobrir la diferència entre el cost dels ser­veis públics cedits a les comu­ni­tats autònomes i els recur­sos tri­bu­ta­ris que se li atri­bu­ei­xen, va pas­sar dels 1.559 mili­ons als 628. Exac­ta­ment, i casu­al­ment, 931 mili­ons d’euros menys. D'aquesta manera, l’incre­ment del tram autonòmic de l’IRPF, un dels prin­ci­pals tro­feus de la nego­ci­ació cata­lana per donar suport a un PP en mino­ria, es va fon­dre cal­cu­lant exac­ta­ment en quin import s’havia de reduir el fons de suficiència. Ate­nent a les dades publi­ca­des pel depar­ta­ment d’Eco­no­mia i Finan­ces, el bene­fici addi­ci­o­nal del Pacte del Majes­tic el pri­mer any va ser de zero mili­ons d’euros. El 1997, Cata­lu­nya ja tenia trans­fe­ri­des les com­petències de Mos­sos d'Esqua­dra i de Trànsit.

La trampa de sem­pre. Ara bé, l’apri­ma­ment del fons de suficiència per “rea­jus­tar” els diners trans­fe­rits no és pas un invent del PP. El PSOE va uti­lit­zar exac­ta­ment la mateixa tècnica amb el model del 1992. Aquell acord va supo­sar un incre­ment dels recur­sos per valor de 102 mili­ons d'euros en com­pa­ració amb el pri­mer model exis­tent a l'Estat, vigent entre el 1987 i el 1991. Però de nou, els 728 mili­ons d'euros d'incre­ment en la cis­te­lla d'impos­tos vin­cu­lats a la cessió d'un 15% de l'IRPF es van veuere con­tra­res­tats per la reta­llada del fons de suficiència en 626 mili­ons d'Euros.

En el cas del model pac­tat el 2001 també per PP i CiU, els càlculs d'Eco­no­mia abo­quen un resul­tat d'ingres­sos addi­ci­o­nals de 225 mili­ons d'euros. I el pro­ce­di­ment de l'Estat per neu­tra­lit­zar l¡incre­ment de la recap­tació per la via impo­si­tiva és la mateixa que en els casos ante­ri­ors. La cis­te­lla d'impos­tos feia un gran salt, regis­trant un crei­xe­ment de 3.908 mili­ons d'euros, més del 100%, com a con­seqüència de l'ampli­ació dels trams fis­cals de les comu­ni­tats autònomes fins al 33% de l'IRPF, el 35% de l'IVA i el 40% dels impos­tos espe­ci­als. La ini­ci­a­tiva, per cert, va ser de l'exmi­nis­tra de Foment Mag­da­lena Álva­rez, ales­ho­res con­se­llera d'Eco­no­mia anda­lusa. Final­ment però, el fons de suficiència va posar els números al seu lloc, i aquest segon con­cepte va pas­sar de 5.262 mili­ons d'euros -les comu­ni­tats autònomes el 2001 ja havien expe­ri­men­tat una cessió de com­petències de l'Estat con­si­de­ra­ble- a 1.578 mili­ons, és a dir, que l'Estat va reta­llar el fons en 3.684 mili­ons d'euros.

Eco­no­mia no es mulla amb la xifra addi­ci­o­nal
A par­tir de les xifres dels models de finançament autonòmic ante­ri­ors, la con­se­lle­ria encapçalada per Antoni Cas­tells fa una simu­lació sobre quins resul­tats podria abo­car el model de finançament actual en dos supòsits: que es com­pleixi la trampa de sem­pre i l'Estat com­pensi qual­se­vol aug­ment de la cis­te­lla d'impos­tos amb una reta­llada del fons de suficiència, o que es man­tingués la tota­li­tat del fons de suficiència, una cir­cumstància que, com remarca Eco­no­mia, “no s'ha donat mai”.

Les dues simu­la­ci­ons par­tei­xen de la situ­ació de Cata­lu­nya el 2008: una cis­te­lla d'impos­tos de 14.291 mili­ons d'euros i un fons de suficiència assig­nat de 2.889 mili­ons, que sumen 17.180 mili­ons d'euros pro­vi­nents del model de finançament. Ate­nent al com­pli­ment de l'Esta­tut, la cis­te­lla d'impos­tos del nou model ha de con­te­nir la cessió del 50% de l'IRPF, el 50% de l'IVA i el 58% dels impos­tos espe­ci­als.

Segons els càlculs d'Eco­no­mia, amb la pri­mera simu­lació, la cis­te­lla d0im­pos­tos seria de 19.422 mili­ons d'euros, però el fons de suficiència pas­sa­ria a ser nega­tiu, -2.242 mili­ons d'euros, ente­nent doncs, que la Gene­ra­li­tat cobri­ria sobra­da­ment la relació entre des­pe­ses per ser­veis públics pres­tats i recur­sos tri­bu­ta­ris dis­po­ni­bles. En aquest supòsit, el total de diners rebuts des de Madrid se situ­a­ria en 17.180, ni un euro més que amb el model vigent. Aquest seria el resul­tat extrem més nega­tiu que es podria donar. I en l'altre extrem, el màxim que es podria esgar­ra­par: 5.131 mili­ons d'euros. Aquesta xifra s'obtin­dria en el supòsit que es man­tingués intacte el fons de suficiència del 2008, és a dir, 2.889 mili­ons d'euros, que sumats als 19.422 pro­vi­nents de la nova cis­te­lla d'impos­tos, dona­rien un resul­tat total de 22.311 mili­ons. Aquesta és la banda més alta de la for­qui­lla, la que defensa CiU.

Experts con­sul­tats per l'AVUI.​CAT donen per fet que el model final com­por­tarà una rebaixa del fons de suficiència, sobre­tot perquè es pacta a banda del model una par­tida per a Mos­sos i Pre­sons, dues com­petències que teòrica­ment hua­rien de for­mar part del fons de suficiència.

Ara bé, la con­se­lle­ria d'Eco­no­mia, que posa a dis­po­sició pública els recur­sos addi­ci­o­nals que van supo­sar els models de finançament ante­ri­ors, en cap moment es pro­nun­cia sobre en quin punt d'aquesta for­qui­lla entre 0 i 5.131 mili­ons d'euros situa les seves aspi­ra­ci­ons. Fora de l'ofi­ci­a­li­tat de les dades de la con­se­lle­ria, les xifres que s'han donat per bones, com a mínim des del PSC, se situen entre els 2.000 i els 2.500 mili­ons el pri­mer any, i els 3.000 i els 3.500 el ter­cer any. La mei­tat de la for­qui­lla, doncs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.