Política

Sarkozy, segon acte

El president francès escenifica a Versalles el pas a la segona fase del seu mandat amb una intervenció davant del Parlament. Proposa un “préstec nacional” per pal·liar el dèficit de les finances públiques. Critica la burca i adverteix que “no serà benvinguda al territori de la República”

Nico­las Sarkozy va donar ahir el pas defi­ni­tiu en direcció a la segona part de la legis­la­tura. Amant de les grans posa­des en escena, el pre­si­dent francès va esce­ni­fi­car el pas a una nova fase dins del seu man­dat a través d’un solemne dis­curs pro­nun­ciat davant dels repre­sen­tants del Par­la­ment reu­nits a Ver­sa­lles.

La qua­li­tat excep­ci­o­nal de l’ocasió va que­dar reforçada pel seu caràcter inèdit: era el pri­mer cop des del 1848 que un pre­si­dent francès s’expres­sava davant dels dipu­tats i sena­dors, una pos­si­bi­li­tat fins ara pro­hi­bida per una estricta sepa­ració de poders. L’últim que ho va fer va ser Napoleó III, pri­mer pre­si­dent i últim rei dels fran­ce­sos. Una casu­a­li­tat que ha reforçat les crítiques de l’opo­sició, que no ha dei­xat de denun­ciar el bona­par­tisme i els tics monàrquics del pre­si­dent.

Després de la reforma ins­ti­tu­ci­o­nal que Sarkozy va fer apro­var l’any pas­sat, el pre­si­dent compta amb un poder suple­men­tari: el de pro­nun­ciar una mena de dis­curs sobre l’estat de la nació davant dels dipu­tats, seguit d’un debat par­la­men­tari en el qual el cap d’Estat no pot pren­dre part. Indig­nats per la impos­si­bi­li­tat de man­te­nir un diàleg amb Sarkozy, els dipu­tats comu­nis­tes i eco­lo­gis­tes van deci­dir absen­tar-se del Congrés. L’opo­sició soci­a­lista s’hi va pre­sen­tar, però després d’escol­tar Sarkozy va aban­do­nar la sala en senyal de pro­testa.

Amb tot, res no va acon­se­guir aixa­far la festa a Sarkozy. El pre­si­dent va enu­me­rar les grans refor­mes que pretén enca­de­nar a velo­ci­tat acce­le­rada abans que arribi l’hora de la ree­lecció al 2012. Lla­vors caldrà que provi que ha com­plert la majo­ria de les seves pro­me­ses, que s’eri­gei­xen en llu­nya­nes uto­pies en el difícil con­text que imposa la crisi. Pre­ci­sa­ment, Sarkozy va cen­trar gran part del seu dis­curs en la con­jun­tura econòmica. El pre­si­dent francès va afir­mar que “la crisi no ha aca­bat” i que “no sabem quan aca­barà”.

Con­trari a una política de rigor econòmic, que supo­sa­ria renun­ciar a bona part de les seves refor­mes, Sarkozy es va mos­trar més par­ti­dari de crear “un préstec naci­o­nal per finançar les pri­o­ri­tats del govern”, que serà sos­tret dels mer­cats finan­cers o bé dels con­tri­bu­ents, en una moda­li­tat que encara ha de defi­nir el govern d’acord amb els agents soci­als. En canvi, Sarkozy va des­car­tar una pujada d’impos­tos, cons­ci­ent de l’efecte nega­tiu que l’anunci tin­dria entre el seu elec­to­rat.

L’opo­sició es va mos­trar dece­buda pel dis­curs pre­si­den­cial, que va con­si­de­rar insu­fi­ci­ent per com­ba­tre la crisi. “El cap d’Estat havia de dir als fran­ce­sos com sor­tir de la crisi, però el que ha fet final­ment és con­fir­mar que seran ells els que paga­ran la política d’aus­te­ri­tat”, va dir la líder soci­a­lista, Mar­tine Aubry.

Sen­si­ble a l’actu­a­li­tat política, Sarkozy es va sumar al debat naci­o­nal sobre la burca, que el Par­la­ment francès estu­dia pro­hi­bir a mitjà ter­mini després d’una petició for­mu­lada per una sei­xan­tena de dipu­tats de tots els par­tits. La qüestió ha divi­dit el govern francès, on hi ha tants par­ti­da­ris com detrac­tors de la idea. Com és habi­tual, Sarkozy va par­lar-ne sense embuts. “El pro­blema de la burca no és religiós. És un pro­blema de lli­ber­tat, de dig­ni­tat de la dona. No és un símbol religiós, és un símbol de sub­missió”, va afir­mar. “[La burca] no serà ben­vin­guda sobre el ter­ri­tori de la República”.

Embran­zida
Impul­sat per la seva victòria a les euro­pees, Sarkozy vol aga­far impuls aquesta set­mana per recu­pe­rar el ritme ver­ti­ginós del començament del seu man­dat, quan batia rècords de popu­la­ri­tat i la crisi encara no amenaçava d’enfon­sar el seu pro­jecte de soci­e­tat.

Demà anun­ciarà una rees­truc­tu­ració de l’exe­cu­tiu que podria ser menys extensa del pre­vist, tret que el pre­si­dent es guardi algun as a la màniga. Dijous emprendrà un viatge d’alt risc: la seva pri­mera visita a Gua­de­loupe i Mar­ti­nica, després de la greu crisi que va sac­se­jar aquests ter­ri­to­ris fran­ce­sos d’ultra­mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.