Política

Cameron, nou primer ministre

El Partit Conservador britànic recupera el poder després de segellar un acord de coalició amb els liberals

Dia històric en la política britànica. No només pel canvi d’inquilí a Dow­ning Street, residència ofi­cial del pri­mer minis­tre britànic, sinó perquè per pri­mera vegada en setanta anys a la taula del gabi­net hi haurà un govern de coa­lició, en aquest cas entre con­ser­va­dors i libe­ral­demòcra­tes. La dar­rera carta amb què el ja expre­mier labo­rista Gor­don Brown va inten­tar bar­rar el retorn dels tories al poder, el que ell havia ano­me­nat dilluns una “coa­lició pro­gres­sista”, va ser rebut­jada pels libe­ral­demòcra­tes de Nick Clegg.

El con­ser­va­dor David Came­ron, de 43 anys, sense cap experiència minis­te­rial, entrava per pri­mera vegada a Dow­ning Street en tant que pri­mer minis­tre de la Corona a les 20.42, hora local. Una hora abans, Eli­sa­bet II havia rebut de Gor­don Brown la seva renúncia for­mal.

Ahir a la nit, a l’hora de tan­car aquesta edició no s’havien donat a conèixer els detalls con­crets de l’acord a què han arri­bat els dos par­tits, entre altres raons perquè hi man­cava l’apro­vació dels òrgans exe­cu­tius dels lib­dems. Tot i així, a les por­tes del número 10 de Dow­ning Street, Came­ron va anun­ciar que Clegg i ell havien arri­bat a un pacte per esta­blir un “govern de coa­lició” que compta amb el mateix Clegg com a vice­pri­mer minis­tre. Came­ron va anun­ciar la neces­si­tat del nou govern de pren­dre “deci­si­ons difícils”. Entre els rep­tes a resol­dre va esmen­tar el “gran dèficit”, “pro­funds pro­ble­mes soci­als” i “la reforma del sis­tema polític”.

Tot just tras­pas­sar les por­tes de Dow­ning Street, una de les pri­me­res deci­si­ons que Came­ron va pren­dre va ser con­fir­mar George Osborne com a minis­tre d’Eco­no­mia, un home que a par­tir d’ara estarà al cen­tre de l’huracà. Quan va escla­tar la crisi finan­cera del 2008 la manca de reacció d’Osborne com a minis­tre d’Eco­no­mia a l’ombra va aixe­car seri­o­sos dub­tes sobre la seva capa­ci­tat. Ara es posa­ran a prova amb una res­pon­sa­bi­li­tat molt més alta.

L’altre nome­na­ment imme­diat anun­ciat per l’ofi­cina de Came­ron va ser el del minis­tre d’Exte­ri­ors. El càrrec l’ocu­parà un dels més radi­cals euro­escèptics del par­tit, William Hague.

Els pri­mers sig­nes que el pacte tory-lib­dem era gai­rebé un fet es van per­ce­bre al vol­tant de les 13.00 hores. Les con­ver­ses que des de ben d’hora van tenir labo­ris­tes i libe­rals van fra­cas­sar. Les raons, la recança expres­sada des de les files del labo­risme al pacte pro­gres­sista de Brown i la rigi­desa amb què els lib­dems inter­pre­ta­ven algu­nes de les posi­ci­ons dels nego­ci­a­dors labo­ris­tes.

Poc després de les 18.00, la fi del Nou Labo­risme era un fet. L’ales­ho­res encara pre­mier Brown estava reu­nit a Dow­ning Street amb els ali­ats polítics més imme­di­ats i la seva dona, Sarah. Tes­ti­mo­nis pre­sen­ci­als van indi­car poste­ri­or­ment que va tru­car per telèfon a Tony Blair. Li comu­ni­cava el que era de domini públic.

Una hora després, a les 19.20, a la porta del 10 de Dow­ning Street, en com­pa­nyia de Sarah, anun­ci­ava la seva renúncia al càrrec i també la renúncia imme­di­ata com a líder del Par­tit Labo­rista. Es va aco­mi­a­dar amb un “gràcies i adéu” i, amb Sarah i els seus dos fills va pujar al jaguar amb què va fer cap al Palau de Bucking­ham.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.