Política

Brown ho té negre

L'actual primer ministre britànic haurà de dimitir encara que la coalició laborista-liberal-demòcrata pogués governar amb majoria

Encara amb trenta i escaig seients per decla­rar a les 09.45 hora local, l’únic esce­nari clar que en resulta de les elec­ci­ons legis­la­ti­ves britàniques cele­bra­des ahir dijous és que cap par­tit ha acon­se­guit la majo­ria abso­luta i que el pri­mer minis­tre Gor­don Brown haurà de dimi­tir en les pro­pe­res hores o dies, fins i tot en l’esce­nari, artimètica­ment encara pos­si­ble, que una coa­lició de labo­ris­tes amb els libe­rals-demòcra­tes pogués acon­se­guir la majo­ria abso­luta, el llin­dar de la qual són 326 escons.

La jor­nada d’ahir més que no pas un clar gua­nya­dor deixa entre­veure tres per­de­dors, en graus dife­rents, i sem­pre en funció de les expec­ta­ti­ves elec­to­rals d’abans i durant la cam­pa­nya.

David Came­ron, líder con­ser­va­dor i a hores d’ara encara cap de l’opo­sició, ha fallat en el seu gran objec­tiu: acon­se­guir el con­trol total sobre els Comuns.

Amb un par­tit Labo­rista exhauste després de tretze anys de govern, esquit­xat per tota mena d’escàndols, espe­ci­al­ment el de les des­pe­ses dels dipu­tats de West­mins­ter, amb llui­tes inter­nes que han con­duit a dife­rents intents d’aca­bar amb Brown, el resul­tat acon­se­guit pels con­ser­va­dors es pot inter­pre­tar com una mos­tra de la recança que la soci­e­tat britànica expe­ri­menta davant de la marca torie, tacada encara pels anys del thatc­he­risme.

Els tories, a més, ha acon­se­guit molt suport a Angla­terra però s’han esta­ve­llat estre­pi­to­sa­ment a Escòcia, on la situ­ació pràcti­ca­ment no varia en relació a 2005, i només han expe­ri­ment un lleu­ger aug­ment al País de Gal.​les.

Per la seva banda, Nick Clegg, cap del par­tit Libe­ral-demòcrata, que en aquests moments només ha expe­ri­men­tat un 1% d’aug­ment del vot en el total del Regne Unit que en les elec­ci­ons de 2005, i que encara podria tenir més dipu­tats que ales­ho­res, va adme­tre, en el moment en què es va pro­cla­mar la seva victòria al dis­tricte de Shef­fi­eld, a les 06.30 hores d’avui, una més a Cata­lu­nya, que el seu par­tit no ha satis­fet les expec­ta­ti­ves gene­ra­des durant la cam­pa­nya.

En aquest sen­tit, es pot apun­tar que els lib-dem encara són vis­tos per una gran part de la majo­ria de la soci­e­tat britànica com un par­tit incògnita.

La posi­cició, pot­ser tova pel que fa als estàndars britànics quant a temes com l’immi­gració i la vin­cu­lació a la Unió Euro­pea, podria haver min­vat el que sem­blava un impa­ra­ble efecte Clegg des­ti­nant a can­viar, radi­cal­ment, l’esce­nari política de la Gran Bre­ta­nya.

Pel que fa al par­tit Labo­rista, la pri­mera con­clusió que se’n pot treure és el gran error que ha comès el dar­rer any i mig en no saber tro­bar un líder que subs­tituís el molt més que impo­pu­lar Gor­don Brown.

Les pro­pe­res hores i dies seran fona­men­tals per deter­mi­nar qui serà el nou pri­mer minis­tre britànic, si David Came­ron o bé qual­se­vol altra figura del labo­risme, en cap cas Gor­don Brown, que, amb el suport dels lib-dem pogués gua­nyar la con­fiança del Par­la­ment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.