Política

Josep-Lluís Carod-Rovira: "Si ERC sols és notícia pel que passa a dins, no tindrà majoria"

Entrevista al vicepresident del govern de la Generalitat

Els cata­lans estan per­ple­xos, segons un estudi de l’Asso­ci­ació Cata­lana de Soci­o­lo­gia. ¿El vice­pre­si­dent del govern té aquesta per­cepció també?
La cata­lana és avui una soci­e­tat amb fatiga civil, pro­vo­cada pel can­sa­ment de picar ferro fred durant dècades. Tota la història del segle XX de les rela­ci­ons de Cata­lu­nya amb Espa­nya és l’exe­cució d’un pacte no escrit en què Madrid feia la política i Cata­lu­nya feia rut­llar l’eco­no­mia. El pacte ha estat tren­cat perquè Madrid ha entrat a com­pe­tir amb nosal­tres i perquè en un món glo­ba­lit­zat ningú pot asse­gu­rar cap mer­cat. Cata­lu­nya aguanta perquè té una pràctica indus­trial. Per a Espa­nya, Cata­lu­nya és un valor afe­git. El valor de la indústria i la cre­a­ti­vi­tat. I, a més, és una font regu­lar i segura de finançament. Ara Cata­lu­nya s’ha de plan­te­jar quin és el valor afe­git que repre­senta Espa­nya. Què hi gua­nya for­mant part de l’Estat espa­nyol.


El pro­blema és només Espa­nya?
El pro­blema de Cata­lu­nya no és Extre­ma­dura ni Anda­lu­sia, és l’Espa­nya cen­tra­lista. A Espa­nya li sobra Estat i tot l’Estat és cen­tra­lista. Hem de pas­sar a l’ofen­siva i girar els argu­ments: com és pos­si­ble que el govern espa­nyol no ens expli­qui per què neces­sita diners el minis­teri de Cul­tura si la com­petència és exclu­siva de Cata­lu­nya?
 

I com es passa a l’ofen­siva?
Doncs denun­ci­ant això, que fins ara no s’havia fet. No només hi ha massa Estat, sinó que és cen­tra­lista. Espa­nya vol els nos­tres impos­tos, però no la nos­tra llen­gua.
 

Però que l’Estat és cen­tra­lista ja ho sabíem, no?
Alguns sí, i fa anys que ho denun­ciem en soli­tari. Altres feien veure que no ho sabien. I encara ara no se sent a dir gaire. Quan començarem a dir els par­tits, els agents soci­als i els sin­di­cats que s’han de tan­car minis­te­ris com el de Cul­tura, Habi­tatge, Sani­tat i Igual­tat? Ha arri­bat l’hora de denun­ciar que el cen­tra­lisme espa­nyol és el pit­jor ene­mic de Cata­lu­nya perquè és un tap econòmic, cul­tu­ral i polític. El radi­ca­lisme és el cen­tra­lisme espa­nyol, que es nega a reconèixer la rea­li­tat.
 

Però quin és l’antídot d’aquest govern con­tra la per­ple­xi­tat i la deso­ri­en­tació?
L’auto­es­tima a par­tir de la feina ben feta i de subrat­llar les poten­ci­a­li­tats de Cata­lu­nya. Els últims dies d’agost vaig fer de pre­si­dent en fun­ci­ons i vaig voler visi­tar una empresa cap­da­van­tera a nivell inter­na­ci­o­nal cada dia. Per enviar un mis­satge que hi ha una Cata­lu­nya que s’arrisca, valenta, que no plora ni espera que li resol­guin els pro­ble­mes.
 

La política també ha aju­dat a con­tri­buir a aquesta per­ple­xi­tat. A més de la fatiga del procés de l’Esta­tut, ¿creu que hi té res a veure el fet que el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat no va gua­nyar les elec­ci­ons?
Això és història pas­sada. Aquí no tenim un sis­tema pre­si­den­ci­a­lista i és pre­si­dent qui acon­se­gueix for­mar una majo­ria. El que sí que hi ha és una cons­ta­tació que la política en els països democràtics està que­dant enve­llida. Hi ha la sen­sació d’una certa ran­ci­esa política. Als par­tits euro­peus els falta capa­ci­tat de seducció, com demos­tra el nom­bre baix d’afi­li­ats que tenen les orga­nit­za­ci­ons polítiques.
 

¿I és fruit també d’una certa gri­sor en el pano­rama polític?
No... Els polítics no són éssers estranys en el cos social del món. Molts tenim una pro­fessió prèvia a l’exer­cici de la política. Som un expo­nent del que tenim. La soci­e­tat cata­lana arriba fins on vol arri­bar i amb qui con­si­dera oportú d’arri­bar-hi. Tots som cores­pon­sa­bles de la Cata­lu­nya que tenim. Al cata­la­nisme hi ha una exces­siva tendència auto­fla­gel·ladora. Un cert maso­quisme naci­o­nal que no és atrac­tiu per a ningú. Més que grans pro­cla­mes, l’única sor­tida que tenim és la feina ben feta des del govern.
 

Durant uns anys hi va haver un hiper­li­de­ratge, que ara no es per­cep...
Són models dife­rents, no només perquè les per­so­nes són dife­rents. Però tam­poc era el mateix un país que sor­tia d’una dic­ta­dura que un país que porta 28 anys d’ins­ti­tu­ci­ons recu­pe­ra­des. El pre­si­dent Pujol con­nec­tava amb els sec­tors democràtics, pro­gres­sis­tes, anti­fran­quis­tes i cata­la­nis­tes, i alhora el per­fil soci­o­e­conòmic que repre­sen­tava cre­ava com­pli­ci­tat amb un espai de cen­tre­dreta con­ser­va­dor. Un espai amplíssim que només era pos­si­ble de con­ser­var men­tre es man­te­nia en l’ambigüitat. Les coses comen­cen a anar a mal borràs els últims vuit anys. Per a la història de Cata­lu­nya i els èxits de CiU els vuit anys d’acord amb el PP sobren.
 

El 9 d’agost es va aca­bar el ter­mini per pac­tar el nou finançament. El ter­mini es va incom­plir, però aquí el govern i CiU són incapaços de posar-se d’acord en una pro­posta de mínims.
Ja vaig avi­sar fa molts mesos que no era pos­si­ble que el govern espa­nyol que entrés després de les elec­ci­ons del març tingués a punt una pro­posta seri­osa. Dit això, con­fio que tots els par­tits cata­lans hagin après la lliçó i que ningú tin­gui la temp­tació d’anar a tro­bar una mala solució per a Cata­lu­nya. En aquest cas, la ciu­ta­da­nia hau­ria de cas­ti­gar qual­se­vol movi­ment que debi­lités la força de Cata­lu­nya. I Cata­lu­nya només és forta quan va unida. El poble cas­ti­garà qui tren­qui la uni­tat i bus­qui solu­ci­ons uni­la­te­rals pel seu compte.
 

Però la pro­posta unitària encara no hi és. ¿Creu que es des­blo­que­jarà amb un acord i una foto entre Mon­ti­lla i Mas?
Con­fio que acabi amb una foto de totes les for­ces polítiques que hau­ran fet pos­si­ble aquest acord. El pro­blema no és una foto, sinó un bon finançament.
 

I per part d’ERC, qui hi hau­ria d’haver en aquesta foto, el màxim repre­sen­tant del govern o el del par­tit?
És un acord de govern, no? Per tant, l’acord de govern el repre­sen­ten els mem­bres que hi ha al govern.
 

A la cam­pa­nya elec­to­ral ERC va dir que el nou model hau­ria de per­me­tre reduir el dèficit fis­cal en un terç en qua­tre anys. Això són uns set mil mili­ons d’euros i no sem­bla que les xifres vagin per aquí.
Això és el que ERC vol­dria. Però s’han de fer tots els pas­sos que pre­ve­gin millo­rar la situ­ació en què ens tro­bem. Ara el prin­ci­pal error que podríem come­tre és fer públi­ques les xifres perquè ens afe­bli­ria en les nego­ci­a­ci­ons.


Així i tot, ¿aquesta xifra hau­ria d’estar escrita per com­pro­me­tre tots els par­tits?
El que ha d’estar escrit és el model. Després ja ens posa­rem d’acord en la xifra. Ara: estem nego­ci­ant un Esta­tut que el meu par­tit va con­si­de­rar en el seu moment que era insu­fi­ci­ent. En el cas que acon­se­guim pac­tar un model que s’ajusti a l’Esta­tut, ens que­darà encara el dèficit fis­cal. L’apor­tació de Cata­lu­nya no pot ser eterna.
 

¿ERC farà cos­tat en qual­se­vol cas al con­se­ller Cas­tells a l’hora d’accep­tar una pro­posta o de rebut­jar-la?
ERC forma part del govern, defensa les posi­ci­ons del govern i estic con­vençut que el govern apro­varà un bon acord. Si no fos així, ja no l’apro­va­ria el govern, sinó només una part.
 

¿Però es pot donar l’even­tu­a­li­tat que Cas­tells cre­gui que és un bon acord i ERC no?
Sóc polític, no futuròleg. Però la política econòmica la marca el con­se­ller i quan hi ha dis­crepàncies es reso­len al con­sell de govern. Si ERC és al govern és perquè com­par­teix els postu­lats bàsics d’aquest govern.


Però vostès van votar que no a l’Esta­tut, entre altres coses, perquè con­si­de­ra­ven que el model de finançament que pre­veu és insu­fi­ci­ent.
Sí, però el poble de Cata­lu­nya, no. I res­pec­tem la lega­li­tat vigent. Ara la pri­o­ri­tat d’ERC és que Cata­lu­nya tin­gui el millor finançament pos­si­ble d’acord amb la lega­li­tat vigent.
 

Per tant, no està d’acord a enge­gar una cam­pa­nya pel con­cert com ha plan­te­jat algun diri­gent repu­blicà.
No em consta que ningú esti­gui fent una cam­pa­nya pel con­cert. ¿Algú ha vist cap cam­pa­nya?
Amb un debat far­ragós com el del finançament i una pos­si­ble sentència adversa pen­dent del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal sobre l’Esta­tut, ¿ERC es pot per­me­tre ara obrir una altra bata­lla interna per cele­brar les primàries?
Jo crec que no. Un par­tit que aspira a lide­rar la soci­e­tat, que vol ser un refe­rent per al con­junt dels ciu­ta­dans, no pot plan­te­jar debats que no toquin en el moment ina­de­quat. I en aquests moments, per a ERC el més impor­tant com a par­tit ha de ser que Cata­lu­nya tin­gui un bon sis­tema de finançament.


Creu que ERC està en un procés de recons­trucció o d’auto­des­trucció?
S’ha esco­llit una direcció a la qual faig con­fiança i espero que en el futur hi pugui haver un equip de direcció que reflec­teixi la plu­ra­li­tat exis­tent al par­tit, de manera que hi hagi les per­so­nes més capa­ci­ta­des al marge de l’enqua­dra­ment intern. Però quan vaig pel car­rer no sento que la gent parli d’això.


A ERC s’han pas­sat uns quants mesos par­lant d’això...
Sí, però jo li parlo d’ara. Els pro­ble­mes de la gent no són si ERC ha de fer primàries o no, sinó si pot pagar la hipo­teca o no, què pas­sarà si el TC ens tomba drets que con­si­de­rem essen­ci­als o si el finançament con­ti­nua anant mala­ment.
 

Vostè se sent recol­zat per la direcció?
Tant com la direcció se sent recol­zada per mi des del govern. Té la meva con­fiança com a mili­tant del par­tit i jo sóc al govern en funció dels resul­tats elec­to­rals que va tenir el meu par­tit. Cadascú fa el seu paper.
 

Vostè aspira a tor­nar a encapçalar la llista d’ERC. S’hi veu amb cor, amb un par­tit a hores d’ara trin­xat?
Aquest qua­li­fi­ca­tiu el posa vostè. No m’ima­gino que gai­res peri­o­dis­tes tin­guin el coratge de fer ser­vir aquests qua­li­fi­ca­tius amb altres for­ces polítiques. Hi ha mit­jans que fan enques­tes que pre­gun­ten: “D’aquest par­tit vostè qui pre­fe­reix, aquest o aquest altre?”. No he vist cap enquesta que pre­gunti si es pre­fe­reix Mas o Duran. Miri, tinc molt clar que els par­tits endogàmics ho tenen fotut. Un par­tit que només és notícia pel que passa dins del seu par­tit no té cap pos­si­bi­li­tat d’acon­se­guir un dia una majo­ria social. Com que vull que ERC tin­gui un dia aquesta majo­ria social, no faré ni un sol comen­tari que no faci referència a la consciència que el millor que jo puc fer per ERC és gover­nar bé. I fer bé les coses des del govern.


El govern té en marxa una llei de con­sul­tes. ¿Hi ha volun­tat política per part dels socis per apro­var-la?
Tots els par­tits del govern defen­sen que Cata­lu­nya tin­gui una llei de con­sul­tes popu­lars a par­tir del marge legal que ens dóna l’Esta­tut.
 

¿Per al PSC pot resul­tar incòmode que s’aprovi de manera immi­nent?
No sóc espe­ci­a­lista en inco­mo­di­tats.
 

Vostè va llançar la pro­posta de fer una con­sulta el 2014. Si l’Estat s’hi oposés, cri­da­ria els cata­lans a denun­ciar el govern cen­tral a Estras­burg com Ibar­retxe?
Jo no sóc el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat. I Cata­lu­nya ha de mirar els movi­ments dels altres però ha de saber tro­bar el seu propi model. A més, el pre­si­dent del govern d’un país, que és d’un par­tit, porta el govern espa­nyol als tri­bu­nals inter­na­ci­o­nals i el seu mateix par­tit vota els pres­su­pos­tos del govern espa­nyol a Madrid. Aquest no és el camí a seguir per Cata­lu­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.