Política

Mussaví no cedeix

Desenes de milers d’opositors iranians tornen a protestar a Teheran i altres ciutats contra el frau electoral. El candidat moderat convoca per avui una manifestació de dol per les víctimes dels aldarulls

L’opo­sició ira­ni­ana no atura la lluita pel canvi. Tot i que el pre­si­dent Mah­mud Ahma­di­ne­jad va menys­prear la força de les pro­tes­tes tit­llant-les de “reac­ci­ons apas­si­o­na­des després d’un par­tit de fut­bol”, la revolta s’ha estès i ja no és només Tehe­ran la ciu­tat on els car­rers s’han omplert de segui­dors del can­di­dat mode­rat Mir-Hos­sein Mus­saví. Isfa­han, Tabriz i Erash són algu­nes de les ciu­tats on s’han pro­duit alda­rulls greus que no han tin­gut ressò per l’absència de mit­jans de comu­ni­cació estran­gers.

Dese­nes de milers de per­so­nes –més d’un milió, segons els orga­nit­za­dors de la marxa– van con­cen­trar-se ahir a la plaça Hafte Tir de Tehe­ran i van recórrer de forma pacífica el cen­tre de la capi­tal. Mal­grat les cri­des del líder suprem iranià, l’aia­tol·là Ali Kha­me­nei, a Mus­saví perquè cana­litzi les seves deman­des a través de la comissió elec­to­ral i els òrgans legals, Mus­saví va con­vo­car una altra mani­fes­tació per avui. El líder opo­si­tor va dema­nar als seus segui­dors que vagin a la pro­testa “ves­tits de negre en senyal de dol” pels morts que s’ha cobrat aquesta greu crisi –almenys set– i pel frau elec­to­ral.

Inter­net, cru­cial

“Volem una mani­fes­tació pacífica per pro­tes­tar per aquesta elecció insana i per acon­se­guir el nos­tre objec­tiu d’anul·lar els comi­cis”, deia Mus­saví en un comu­ni­cat pen­jat a la seva web. “Hi haurà unes noves elec­ci­ons pre­si­den­ci­als que no repe­ti­ran el frau ver­gonyós de les ante­ri­ors”, afe­gia.

Una par­ti­ci­pant en la marxa d’ahir va dir a l’AVUI que els mani­fes­tants “tenen intenció de con­cen­trar-se aquesta tarda davant la seu de l’ONU a Tehe­ran”, al nord de la ciu­tat.

Els segui­dors de Mus­saví s’han infor­mat entre ells de les con­vo­catòries de viva veu i per inter­net, que s’ha tor­nat una arma necessària per a l’opo­sició després que el govern iranià pro­hibís dimarts que els peri­o­dis­tes estran­gers cobris­sin les mani­fes­ta­ci­ons.

Però el règim també ha fet la guerra per la xarxa. Com cada dia des de dilluns pas­sat, els mòbils ira­ni­ans i estran­gers es van que­dar muts i la majo­ria de con­ne­xi­ons a inter­net van dei­xar de fun­ci­o­nar sobre les 5 de la tarda, l’hora de la pro­testa de l’opo­sició. Pàgines com Twit­ter i Face­book han estat fona­men­tals perquè els ira­ni­ans pogues­sin enviar al món imat­ges de les pro­tes­tes, tot i que Face­book també va ser blo­que­jada. Els Guar­di­ans de la Revo­lució, una força mili­tar d’elit fidel a Kha­me­nei, anun­ci­ava ahir que prendrà acci­ons con­tra “les webs de notícies que enco­rat­gin els dis­tur­bis públics” recol­za­des pels “interes­sos del Canadà, els EUA i la Gran Bre­ta­nya”.

Arres­tos indis­cri­mi­nats
La repressió dels opo­si­tors s’ha inten­si­fi­cat, segons la Cam­pa­nya Inter­na­ci­o­nal pels Drets Humans a l’Iran i segons diver­ses infor­ma­ci­ons locals difícils de com­pro­var per la premsa. Els pocs dia­ris refor­mis­tes que que­den oberts han denun­ciat arres­tos indis­cri­mi­nats en les últi­mes hores de polítics, intel·lec­tu­als, acti­vis­tes i peri­o­dis­tes, entre els quals l’exvi­ce­pre­si­dent i famós blo­gaire Moham­mad Ali Abtahí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.