Política

Tots els eurodiputats cobraran al mes 5.700 euros nets

Fins ara els eurodiputats cobraven el sou base d'un diputat nacional en els respectius parlaments dels Estats membres

Tots els can­di­dats cata­lans al 7-J, Maria Badia, Alejo Vidal-Qua­dras, Ramon Tre­mosa, Oriol Jun­que­ras i Raül Romeva, des­ti­na­ran part del seu sou d'euro­di­pu­tat al par­tit en com­pli­ment de les seves car­tes finan­ce­res. Amb el nou esta­tut del dipu­tat comu­ni­tari, tots cobra­ran el mateix: 5.700 euros nets men­su­als, die­tes i extres al marge.

El can­di­dat del PP i vice­pre­si­dent de l'Euro­cam­bra, Alejo Vidal-Qua­dras, ha expli­cat que part del seu actual sou a Brus­sel·les és per al par­tit, tot i que no n'ha con­cre­tat el per­cen­tatge. Fins ara els euro­di­pu­tats cobra­ven el sou base d'un dipu­tat naci­o­nal en els res­pec­tius par­la­ments dels Estats mem­bres, cosa que segons la seva opinió era "insos­te­ni­ble" per les grans diferències en funció dels països (alguns euro­di­pu­tats cobra­ven 800 euros men­su­als i d'altres 10.000 euros).

Ha reco­ne­gut que els euro­di­pu­tats, també ell, es tre­uen un sobre­sou viat­jant en classe turista i rebent l'equi­va­lent a la classe busi­ness. Segons Vidal-Qua­dras, fins ara cobrava 2.500 euros nets men­su­als per 14 pagues, que des­tina a pagar les des­pe­ses domèsti­ques, començant per la hipo­teca.

Maria Badia (PSC) ha expli­cat que també col·labora amb part del seu sou en el par­tit, tot i que no ha reve­lat la quan­ti­tat. Ha asse­gu­rat que no hi ha un per­cen­tatge esta­blert, sinó que cada dipu­tat en funció de les seves neces­si­tats aporta allò que li sem­bla. Badia ha afe­git que es pensa dedi­car de manera exclu­siva a la seva tasca d'euro­di­pu­tada, ja que no tindrà temps per a res més.

Ramon Tre­mosa (CiU) haurà de finançar amb el seu sou tota l'estruc­tura de CiU a Brus­sel·les i la que li presta suport a Bar­ce­lona (sala­ris i des­pe­ses d'ofi­cina), han expli­cat fonts de la seva can­di­da­tura. Tre­mosa ha dit que ni tan sols sap quina és la retri­bució d'un euro­di­pu­tat, i ha dei­xat clar que no és can­di­dat pels diners, perquè li ha anat molt bé econòmica­ment els últims anys.

Oriol Jun­que­ras (ERC) s'ha limi­tat a expli­car que en el seu cas s'apli­carà a la Carta Finan­cera del par­tit. "Pagaré allò de més que cobri res­pecte al meu sou habi­tual", ha dit refe­rint-se a la part de sou d'euro­di­pu­tat que anirà a parar a ERC.

Per Raül Romeva (ICV), l'escó no és seu, sinó de la for­mació, de manera que con­si­dera con­seqüent que part de la seva retri­bució sigui per reforçar l'estruc­tura del par­tit. No ho con­si­dera un "sou a fons per­dut", sinó una inversió en bene­fici del par­tit al qual repre­senta. La carta finan­cera del seu par­tit fixa una apor­tació del 20% del sou base.

En canvi, Miguel Durán no té pre­vist apor­tar res a C's. Par­ti­dari de rebai­xar sous de dipu­tats, ha dit que des­co­neix què cobrarà si és ele­git euro­di­pu­tat. "M'han dit que són 18.000 euros men­su­als", ha dit. Ha cri­ti­cat les "cor­rup­te­les" que són per ell els ingres­sos extra dels euro­di­pu­tats i s'ha com­promès a expo­sar men­su­al­ment a la seva pàgina web tota la seva comp­ta­bi­li­tat i ingres­sos i des­pe­ses si acon­se­gueix escó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.