Política

Un dels nazis més buscats, a judici

John Demjanjuk, exguàrdia del camp d'extermini de Sobibor, arriba a Munic per retre comptes per la mort de 29.000 jueus. Ell nega les acusacions i la seva família considera una "tortura" que l'hagin deportat des dels EUA

Després d'una llarga pugna per esca­po­lir-se de la justícia, final­ment l'exguàrdia nazi John Dem­jan­juk va ser extra­dit ahir pels Estats Units, que el van enviar en un vol medi­ca­lit­zat, amb un metge i un infer­mer, des de Cle­ve­land (Ohio) a la capi­tal bava­resa de Munic.

I és que serà a Ale­ma­nya on aquest ucraïnès de 89 anys s'haurà d'enfron­tar amb el pes de la llei per la seva com­pli­ci­tat en l'assas­si­nat de 29.000 jueus al camp d'exter­mini de Sobi­bor, a la lla­vors Polònia ocu­pada, entre els mesos de març i setem­bre del 1943.

Just després d'ater­rar a Munic, ahir al matí, la poli­cia ale­ma­nya el va dete­nir i el va dur a la presó de Sta­del­heim, on el van sot­me­tre a una revisió mèdica i el jutge li va lle­gir els càrrecs que li impu­ten.

La justícia ale­ma­nya mirarà ara de demos­trar el que no va acon­se­guir la isra­e­li­ana el 1993, quan Dem­jan­juk es va des­lliu­rar de la pena de mort. El tri­bu­nal espera pro­var que no va ser una víctima del nazisme, com ell al·lega, sinó un guàrdia volun­tari (traw­niki) que de pres va pas­sar a con­ver­tir-se en braç exe­cu­tor de l'exter­mini nazi.

Una de les seves fei­nes era con­duir els jueus dels trens a les cam­bres de gas, segons la fis­ca­lia nord-ame­ri­cana i el tri­bu­nal ale­many que n'ha dema­nat la depor­tació. En canvi, ell nega les acu­sa­ci­ons, sosté que va llui­tar amb els soviètics i va ser cap­tu­rat pels ale­manys, que el van tenir pres fins al 1944.

En el judici Dem­jan­juk s'haurà d'enfron­tar amb el tes­ti­moni de l'últim super­vi­vent dels pre­sos de Sobi­bor, Tho­mas Blatt, de 82 anys, que ha arri­bat a Munic des de Santa Bar­bara (Califòrnia), però que ja ha dit que no el podrà reconèixer després de tant de temps.

Dem­jan­juk és con­si­de­rat el segon de la llista dels deu nazis més bus­cats pel Cen­tre Simon Wie­sent­hal, només dar­rere del Doc­tor Mort, Ari­bert Heim, de 93 anys, de qui no se sap res segur des del 1962.

Bata­lla per­duda

L'arri­bada de l'exguàrdia nazi a Ale­ma­nya suposa una der­rota en la bata­lla de la seva família per evi­tar-li un nou procés. L'abril pas­sat ja el van treure de casa amb cadira de rodes per dur-lo a l'aero­port, però hores després va tor­nar a casa.

El seu fill va al·legar lla­vors que la depor­tació seria una "tor­tura" pels seus greus pro­ble­mes de salut. Un argu­ment que ara no li ha val­gut per a res.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.