Política

L'Organització Mundial contra la Tortura demana una investigació sobre el Sàhara

Reclama que sigui duta a terme per experts de les Nacions Unides

L'entitat demana al Marroc que garanteixi la integritat física dels detinguts

L'Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) ha reclamat al Marroc que porti a terme una investigació “exhaustiva i transparent”, amb la participació d'experts de les Nacions Unides, sobre “els greus fets ocorreguts en el campament Agdeim Izik i després a la ciutat d'Al-Aaiún”. Alhora, ha denunciat que “l'absència de llibertat de la premsa” i d'”observadors internacionals” ha contribuït que des del Marroc només es difonguin les informacions que mostren “la culpabilitat del poble sahrauí”.

En un comunicat difós aquest passat cap de setmana, l'organització ha assegurat que, durant la intervenció de l'exèrcit i la policia marroquina en el campament, es van utilitzar “gasos lacrimògens, armes de foc i aigua a pressió”, la qual cosa “va provocar enfrontaments que van causar diverses víctimes entre els manifestants sahrauís i els agents marroquins”. “Després, els enfrontaments es van desplaçar a Al-Aaiún on els sahrauís van sortir al carrer per mostrar el seu rebuig al desmantellament del campament produint altres desenes de ferits de diversa gravetat i diversos morts, entre els quals hi ha, segons les denúncies, un nen de set anys, mort al barri de Duerat”, ha afegit.

Segons l'OMCT, “durant les intervencions policials s'han produït innombrables detencions de sahrauís”, diversos dels quals, segons les denúncies que van arribar a l'organització, “van ser greument colpejats durant l'arrest i després, mentre estaven en detenció”. A part, “les persones que segueixen detingudes no han pogut contactar amb els seus advocats ni amb els seus familiars”.

Per aquesta raó, l'organització ha instat les autoritats marroquines a “garantir la integritat física i psicològica d'aquestes persones a totes circumstàncies, a posar fi als abusos, inclosos els actes de tortura i maltractaments”, i a “garantir-los un judici just en el cas que els detingui amb càrrecs legals vàlids”.

Per a l'OMCT, prossegueix el comunicat, “també és molt preocupant l'absència de llibertat de premsa per cobrir els fets i informar a l'opinió pública”. En aquest sentit, ha lamentat el veto de les forces de seguretat marroquines als “membres de diversos mitjans i a observadors internacionals” i la “difusió d'informacions confuses i vagues sobre la situació, en què, a més, només es mostra la culpabilitat del poble sahrauí en els fets”.

Per aquesta raó, l'OMCT sol·licita a les autoritats del Marroc que acceptin l'enviament d'una missió d'investigació conjunta al Sàhara Occidental en què participin els experts de les Nacions Unides, “en particular sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries, tortura, detenció arbitrària i llibertat d'expressió”.

Finalment, l'OMCT lamenta, “una vegada més”, que no s'hagi inclòs cap provisió sobre drets humans en el mandat de la Missió de les Nacions Unides per al referèndum del Sàhara Occidental (MINURSO) “quan aquest va ser reconduït l'abril del 2010”.

L'Organització Mundial Contra la Tortura, creada el 1986, agrupa gairebé 300 organitzacions no governamentals de tot el món oposades a la tortura, les execucions sumàries, les desaparicions forçades i qualsevol altre tracte cruel, inhumà o degradant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.