Política

Cop a la immersió

resolució

El Suprem insta la Generalitat, en tres sentències, a adaptar-se a la sentència del TC per fer el castellà “llengua vehicular, junt amb el català”

Li ordena que sigui bilingüe en les comunicacions amb els pares

Les sentències van arribar
la vigília que Mas sigui investit

El Tri­bu­nal Suprem (TS) va donar ahir un duríssim cop al model d'immersió lingüística vigent a Cata­lu­nya des dels anys vui­tanta. Ho va fer amb tres sentències, i aga­fant-se a la reta­llada de l'Esta­tut, demana al govern que s'aten­gui a la “nova situ­ació" deri­vada del pro­nun­ci­a­ment del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i l'insta a “con­si­de­rar també el cas­tellà llen­gua vehi­cu­lar de l'ense­nya­ment, junt amb el català”.

El Suprem estima així els recur­sos pre­sen­tats per tres pares a instàncies de Con­vi­ven­cia Cívica Cata­lana –deses­ti­mats pel Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC)– perquè els seus fills rebes­sin les clas­ses en cas­tellà. L'alt tri­bu­nal també sen­ten­cia que les comu­ni­ca­ci­ons, tant orals com escri­tes que els facin les esco­les –a Tar­ra­gona, Saba­dell i Bar­ce­lona– hau­ran de ser en cas­tellà.

Les sentències del TS, de caire emi­nent­ment polític, van arri­bar en un moment de certa pro­vi­si­o­na­li­tat a Cata­lu­nya, la vigília que Artur Mas sigui inves­tit pre­si­dent, avui. I són àmpli­a­ment inter­pre­ta­bles. Si bé inten­ten minar la immersió, l'explosió pot ser con­tro­lada perquè el fet que siguin en res­posta a par­ti­cu­lars i no qüesti­o­nin direc­ta­ment la llei de política lingüística, això fa que no la tom­bin, tot i que la posen en dubte. Aquesta és la lec­tura del govern sor­tint i de la majo­ria de for­ma­ci­ons polítiques.

El Suprem qüesti­ona la immersió en les tres sentències, en les quals alerta que “s'ha d'adme­tre el risc que les dis­po­si­ci­ons que adop­tin les comu­ni­tats autònomes poden afec­tar l'ús de l'altra llen­gua coo­fi­cial i l'orde­nació del plu­ra­lisme lingüístic que la Cons­ti­tució i els esta­tuts esta­blei­xen”.

La reta­llada

L'alt tri­bu­nal s'agafa a la reta­llada de l'Esta­tut per donar la raó als que defen­sen el bilingüisme en estat pur, entre ells Ciu­ta­dans i el PP. Con­clou que “reduir el cas­tellà a una matèria docent més [...] i pri­var-lo de la seva con­dició de llen­gua vehi­cu­lar junt amb el català, com ha decla­rat el TC, dona­ria lloc a la incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat de l'Esta­tut i de les nor­mes de desen­vo­lu­pa­ment en matèria d'ense­nya­ment”.

Però, tot i ser l'ham, els deu magis­trats del Cons­ti­tu­ci­o­nal no havien anat tan lluny. No entra­ven direc­ta­ment en la immersió. Sí que van resol­dre que el fet que s'esta­bleixi que el català és la llen­gua vehi­cu­lar de l'ense­nya­ment a Cata­lu­nya no impe­deix que el cas­tellà gau­deixi “d'idèntic dret”. Ara el Suprem fixa que és la Gene­ra­li­tat –s'hi refe­reix com a “Gene­ra­li­dad”– la que ha de fixar “en quina pro­porció” s'ha de fer més cas­tellà, en funció de si veu com­ple­tat “l'objec­tiu de la nor­ma­lit­zació lingüística”.

Les sentències no són el pri­mer resul­tat del pro­nun­ci­a­ment del TC –fruit del recurs pre­sen­tat pel PP– però sí els més impor­tants. A l'octu­bre, el TSJC va anul·lar cau­te­lar­ment el gruix dels arti­cles dels regla­ments d'usos lingüístics de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i de la Dipu­tació de Lleida.

La inter­pre­tació majo­ritària és que com que el Suprem no toca la llei de política lingüística, aquesta es manté intacta, i que el màxim que s'haurà de fer és lliu­rar als pares deman­dants les comu­ni­ca­ci­ons en cas­tellà. El pro­blema és que les sentències obren la porta perquè “qual­se­vol ciu­tadà” les invo­qui, com reco­nei­xia la por­ta­veu del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial. “Creen juris­prudència”, avi­sava Bravo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.