L'Ajuntament de Roda reclama al seu exinterventor que li retorni 10.000 euros

Durant la seva gestió i sota l'alcaldia de Pedro Figueiredo (PP), es va cobrar un xec sense autorització

Segons l'informe d'inter­venció pre­sen­tat el mes de març pas­sat, i al qual ha tin­gut accés aquest diari, Caramés no tan sols va estar dar­rere de les tres polèmiques bes­tre­tes per valor de 125.000 euros con­ce­di­des a Figuei­redo men­tre aquest va ser alcalde, sinó que també va obte­nir per­so­nal­ment 10.000 euros a través d'aquest meca­nisme. Aquests diners, res­pecte als quals no consta cap jus­ti­fi­cació de l'ús que en volia fer Caramés, no han estat retor­nats al con­sis­tori, i per això l'Ajun­ta­ment de Roda de Berà li ha recla­mat per escrit la seva devo­lució. Segons va decla­rar la mateixa alcal­dessa, Maite Huerta (PSC), en la seva com­pa­rei­xença recent als jut­jats (com a per­ju­di­cada en les diligències per la denúncia del con­sis­tori con­tra l'exin­ter­ven­tor), de moment la xifra no ha estat res­tituïda al con­sis­tori.

Taló des­co­ne­gut

L'informe també des­taca el cobra­ment, per part d'una per­sona de moment des­co­ne­guda, d'un xec de 4.640 euros fet al por­ta­dor i que no tenia l'ordre de paga­ment que l'auto­ritzés i que l'havia de vin­cu­lar a una par­tida del pres­su­post muni­ci­pal. El docu­ment, però, sí que tenia les sig­na­tu­res del lla­vors alcalde, Pedro Figuei­redo, el tre­so­rer i l'inter­ven­tor, que són impres­cin­di­bles perquè el xec pugui fer-se efec­tiu.

Segons l'anàlisi de la situ­ació de la hisenda durant l'any 2008, també es van pro­duir diver­ses des­pe­ses que no tenien una reserva de crèdit als pres­su­pos­tos, fet que ha pro­vo­cat «desa­jus­tos greus» en els comp­tes muni­ci­pals de l'any 2008, que, de moment, no han estat tan­cats pel con­sis­tori.

Crítiques a algunes despeses

A banda dels procediments irregulars detectats durant l'etapa de Caramés, el cap de llista de CiU, Pere Compte, ha criticat durament les xifres d'algunes factures pagades pel govern rodenc (PSC-PP) durant l'alcaldia de Figueiredo fins al setembre del 2008. Així, el cap de l'oposició critica la despesa en les festes de l'estiu passat, en què es van gastar, segons sosté CiU, gairebé 29.000 euros per pagar el pregoner, l'actor Paco León, i més de 25.000 per guarnir el poliesportiu durant un sopar. Tal com ha explicat Compte, l'executiu local també va fer una despesa de prop de 6.000 euros en l'elaboració d'una pàgina web sobre el transport públic municipal, i també va fer pagaments per aquest valor en quatre mesos a través de la targeta de crèdit d'alcaldia. «No ens sembla correcte moralment que es facin aquestes despeses quan tenim constància que hi ha proveïdors que fa mesos que esperen cobrar», va dir Compte.

Les bestretes d'alcaldia

El grup municipal de CiU ha respost a les explicacions donades per Pedro Figueiredo en relació amb la denúncia per presumpta malversació de fons que els convergents li han interposat a causa de les tres bestretes de caixa que va rebre durant el 2008. Així, el partit qüestiona que l'exalcalde i actual primer tinent d'alcalde consideri aquestes bestretes moviments interns de diners, quan en cap moment es justifica que s'hagin gastat en alguna compra o activitat vinculada amb el consistori, tal com correspon a les bestretes de caixa. Figueiredo, de fet, retorna íntegrament els tres imports durant l'estiu del 2008 (després de la detenció i dimissió de Caramés) i no presenta cap factura relacionada amb aquestes bestretes. CiU també recorda que les tres bestretes de caixa superen el límit legal per aquest mecanisme, i neguen que es tracti d'un avançament del sou de l'alcalde, ja que en el document no hi consta. En cap de les bestretes, a més, no hi apareixen les signatures de l'alcalde, l'interventor i el tresorer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.