Política

Rebels i lleials a Gaddafi intensifiquen els combats

Les forces governamentals ataquen la ciutat de Zawiyah i bombardegen posicions enemigues a l'est del país, mentre els rebels aconsegueixen fer avançar la línia de front

El règim reprimeix més protestes a Trípoli

Muammar al-Gaddafi va demostrar ahir que encara té capacitat per resistir i, fins i tot, per colpejar l'enemic. Les forces lleials al líder libi van bombardejar diverses posicions en mans dels revoltats que, malgrat els atacs, van aconseguir avançar la línia de front i situar-la més a prop de Trípoli, on s'atrinxera el dictador.

“Victòria o mort”, cantaven els rebels –la majoria voluntaris– que, des del seu bastió de l'est del país, avançaven cap a l'oest en direcció a Ras Lanuf, un port estratègic al Mediterrani on hi ha una refineria de petroli, oleoductes i una terminal aeroportuària.

L'exèrcit va respondre amb foc d'artilleria i amb helicòpters de combat però no va poder impedir perdre el control de l'aeroport de la ciutat, segons van assegurar fonts opositores.

Una altra instal·lació petroliera, aquesta situada a Zueitina, al sud del feu rebel de Bengasi, va ser atacada per l'aviació de Gaddafi. La televisió Al-Jazeera va mostrar imatges de la planta de cru en flames i envoltada d'espesses columnes de fum.

Però les instal·lacions petrolieres no són l'únic objectiu del govern. L'agència Reuters informava, citant fonts rebels, que els avions del dictador van llançar un atac a un altre enclavament dels revoltats, Ajdabiya, on se sospita que hi ha un important dipòsit d'armes. Més tard, es va poder sentir una forta explosió en un dipòsit de municions d'una base militar a 30 km de Bengasi.

Desenes de morts

A l'oest, l'exèrcit va desfermar una ofensiva per recuperar Zawiyah, una ciutat a només una cinquantena de quilòmetres de Trípoli que fa dies que desafia el dictador. L'atac hauria causat desenes de morts i ferits, segons alguns testimonis. “Hem sentit trets d'artilleria pesant, probablement canons antiaeris”, va explicar un testimoni. El web opositor Al-Manara, pròxim als Germans Musulmans libis, va parlar també d'un “gran nombre de víctimes”, mentre que el portal Al-Youm indicava que batallons lleials a Gaddafi havien fet ús de l'artilleria pesant per fer retrocedir els insurgents que intentaven assaltar el camp militar d'Al-Harcha, a la ciutat. Segons Al-Manara, en els combats va morir un coronel de l'exèrcit, Hussein Darbouk, que havia desertat i s'havia afegit a la rebel·lió. Amb anterioritat, la televisió líbia havia anunciat la mort “del cap del grup terrorista” de Zawiyah, Hussein Darbouk, i del seu lloctinent i de la captura d'alguns líders rebels més.

També a Trípoli es van produir enfrontaments entre els dos bàndols. Homes armats a les ordres de Gaddafi van irrompre a trets en una manifestació contra el règim al barri de Tajura. Els opositors, que sortien de les mesquites al crit de “Gaddafi és l'enemic de Déu”, van ser dispersats amb gasos lacrimògens. Segons Al-Jazeera, hi ha més d'un centenar de detinguts a Trípoli acusats de prestar ajudar als rebels.

Exclusió aèria

Un portaveu dels rebels, Abdullah al-Mahdi, va explicar que els opositors llançaran una ofensiva contra la capital líbia quan les potències occidentals hagin implantat una zona d'exclusió aèria sobre Líbia. Aquesta mesura impediria que els avions de Gaddafi poguessin enlairar-se.

LA FRASE

Detesto tant Al-Qaida com Gaddafi. Tot el que vull és un país on imperi l'estat de dret
Janis
HABITANT D'Ajdabiya (EST)

LA XIFRA

6.000
morts
s'ha cobrat fins ara la repressió de les protestes a Líbia, segons la Lliga de Drets Humans líbia.

Tuaregs a les ordres del dictador

Centenars de tuaregs –població nòmada que habita la zona del Sàhara i el Sahel– de Mali han marxat durant aquesta setmana cap a Líbia per unir-se a les forces de Gaddafi que combaten els rebels, segons assegura la cadena britànica BBC citant fonts d'aquesta comunitat.

Algunes fonts parlen d'un comboi de 40 vehicles estacionats al sud d'Algèria esperant el moment oportú per creuar la frontera amb Líbia i incorporar-se als combats. Els mercenaris africans obtindrien uns 7.150 euros per allistar-se i sumes addicionals per cada dia de lluita, segons va explicar al web britànic un funcionari que no va voler revelar la seva identitat. També hi ha testimonis de tuaregs d'Algèria i el Níger fent ruta cap a Líbia.

Els tuaregs de Mali i el Níger han combatut durant molts anys els respectius governs centrals, als quals han exigit més inversions i autonomia. Gaddafi ha estat acusat de donar suport a aquests moviments i d'oferir-los refugi a Líbia. Ara utilitza els tuaregs com a mercenaris per frenar la revolta que amenaça el seu poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.