Política

Foc nou a Esquerra

Dirigents locals reclamen una renovació a fons i una direcció nova

Volen unitat i més pes per al territori

Creuen que ha de ser més d'esquerres i no tancar-se en l'independentisme

Veuen el segon tripartit i les lluites internes com els culpables de la crisi

Oriol Junqueras, el que genera més consens

Esquerra afronta el congrés de l'octu­bre amb la intenció de dei­xar enrere les últi­mes pata­ca­des i inten­tar tor­nar a aga­far aire. Els qua­dres ter­ri­to­ri­als del par­tit con­si­de­ren que per sor­tir de l'atzu­cac cal una reno­vació de la direcció i cares noves, tot i que remar­quen que alguns mem­bres de l'exe­cu­tiva poden ser vàlids des de la segona fila, perquè “no s'ha de cre­mar tot”. Aquesta és la idea prin­ci­pal de la majo­ria de diri­gents muni­ci­pals i comar­cals enques­tats per aquest diari. També reco­ma­nen uni­tat, menys egos i que la for­mació s'obri més cap a l'esquerra i no es limiti només a l'inde­pen­den­tisme. Un altre punt en què coin­ci­dei­xen és que el muni­ci­pa­lisme ha de tenir un paper des­ta­cat en la nova cúpula repu­bli­cana. I com a pre­si­dent, el nom que sona amb més força entre els mili­tants és el d'Oriol Jun­que­ras.

Ger­vasi Aspa

PRE­SI­DENT comar­cal A LES TER­RES DE L'EBRE i alcalde de del­te­bre

És un dels més crítics i cor­ro­sius amb la direcció encapçalada per Joan Puig­cercós i Joan Ridao, als quals acusa d'haver fet una política “atrin­xe­rada” i gai­rebé de “kale bor­roka”. “La seva màxima aspi­ració era defen­sar l'inde­pen­den­tisme i prou. És una con­cepció de mires molt peti­tes, perquè el país és molt més com­plex. S'ha d'anar cap a una opció de cen­tre­es­querra amb aspec­tes soci­als i econòmics que resol­guin l'encaix de Cata­lu­nya amb Espa­nya”, explica Aspa, que recorda que ha vis­cut aquests últims anys del par­tit amb “angúnia” i “tris­tesa”. Arran d'aquesta situ­ació, és obvi que aposta per un gir abso­lut de cent vui­tanta graus, i té clar qui ha de diri­gir ERC: un tàndem for­mat per Oriol Jun­que­ras, com a pre­si­dent, i Lluís Sal­vadó, com a secre­tari gene­ral.

Jesús Salius

pre­si­dent comar­cal de l'alt penedès

El traumàtic congrés del 2008, en què es van pre­sen­tar qua­tre can­di­da­tu­res, i la ree­dició del segon tri­par­tit són, segons Salius, els grans cul­pa­bles de la situ­ació que viu ERC. “Hem tin­gut un clar des­gast després de fer pre­si­dent Mon­ti­lla”, des­taca Solius, que advoca per un canvi radi­cal al cap­da­munt de la for­mació. “Els actu­als diri­gents han que­dat en fals i tots els que esti­guin rela­ci­o­nats amb el tri­par­tit han de cedir el lloc”, hi afe­geix. Tot i aques­tes pata­ca­des, manté que la filo­so­fia con­ti­nua ben viva: una esquerra naci­o­nal plu­ral, que no es limiti només al sobi­ra­nisme.

Car­les Mon­tu­riol

PRE­SI­DENT COMAR­CAL AL SOL­SONÈS

“Ens reno­va­rem, i a veure si l'encer­tem”. Així de clar es mos­tra el diri­gent del Sol­sonès, que remarca que molts ciu­ta­dans no han sabut apre­ciar els bons pro­jec­tes que s'han fet des de l'exe­cu­tiu. Però Mon­tu­riol tam­poc no vol un tren­ca­ment traumàtic i dolorós amb la direcció actual, i asse­nyala que hi ha “gent molt vàlida” que ha de con­ti­nuar tre­ba­llant a les files repu­bli­ca­nes. “Puig­cercós s'ha equi­vo­cat, però fins al punt de rebre unes pallis­ses elec­to­rals com les últi­mes, no”, con­clou.

Teresa Jordà

EXAL­CAL­DESSA DE RIPOLL

Ha estat alcal­dessa de Ripoll en els últims dos man­dats i ara ha per­dut con­tra CiU. És de l'opinió que els dos tri­par­tits han estat un bon baló d'oxi­gen per als ajun­ta­ments, tot i que reco­neix que hi ha hagut algu­nes deci­si­ons que no s'han entès. A nivell intern, també admet que la mala relació entre Joan Puig­cercós i Josep-Lluís Carod-Rovira els ha per­ju­di­cat, i que ara neces­si­ten saba nova. “S'ha de fer net i hem de veure cares noves, però també s'ha de pen­sar en el ter­ri­tori”, comenta. Lamenta que s'hagi “cre­mat tan ràpida­ment” gent com ara Puig­cercós, i pel que fa a l'estratègia futura, creu que s'ha de bus­car una esquerra potent i unitària, que no es quedi en els sim­ples perímetres de la inde­pendència. A la nova cúpula, hi veu­ria de bon ull l'equip Oriol Jun­que­ras-Anna Simó.

Josep Andreu

ALCALDE DE MONT­BLANC

Esquerra només va gua­nyar en tres capi­tals de comarca en les últi­mes elec­ci­ons: Mont­blanc, Sol­sona i la Bis­bal d'Empordà. Els diri­gents repu­bli­cans d'aques­tes pobla­ci­ons han pro­mo­gut un movi­ment muni­ci­pa­lista, que s'ha de plas­mar en un mani­fest el dia 17. En el docu­ment s'exi­geix uni­tat, menys per­so­na­lis­mes i més poder de decisió en el par­tit per a les orga­nit­za­ci­ons ter­ri­to­ri­als. “L'últim congrés va ser un des­as­tre. Ens vam bara­llar, i hem res­tat, res­tat i res­tat. Només s'han de mirar els resul­tats”, afirma Andreu, que va acon­se­guir la majo­ria abso­luta el 22-M pas­sat. “Hem de recu­pe­rar la uni­tat per damunt de tot i arti­cu­lar una sola can­di­da­tura amb tots els cor­rents”, matisa. Pel que fa a la filo­so­fia que s'ha de seguir en el futur més imme­diat, Andreu apunta que s'ha de cen­trar el mis­satge en la “soci­al­de­mocràcia cata­la­nista, sense dependència de cap par­tit espa­nyol”.

Jaume Oli­ve­ras

REGI­DOR DEL MAS­NOU

L'exse­cre­tari gene­ral del Depar­ta­ment de Gover­nació i ara regi­dor del Mas­nou és par­ti­dari d'obrir un “procés de refun­dació de l'espai de l'esquerra naci­o­nal moderna; no té cap futur, només tre­ba­llar per la unió dels par­tits inde­pen­den­tis­tes”. En defi­ni­tiva, cer­car aquest camp més pro­gres­sista i esquer­ranós. I la cúpula? “Ha fet el que bona­ment ha pogut. Ha d'haver-hi una reno­vació de per­so­nes, però això tam­poc no sig­ni­fica que tot hagi de ser nou”, accen­tua.

Cesc Poch

pre­si­dent local a ter­rassa

Ter­rassa és una d'aque­lles grans ciu­tats en què Esquerra no ha acon­se­guit repre­sen­tació en les muni­ci­pals, tot i que el 2007 havia obtin­gut dos regi­dors. Un dels grans pro­ble­mes que té l'orga­nit­zació des d'un punt de vista naci­o­nal, segons Poch, és que les elec­ci­ons al Par­la­ment es van plan­te­jar “por­tant un retro­vi­sor en què miràvem les escis­si­ons que havíem tin­gut a la dreta”. Un eufe­misme per dir que els repu­bli­cans es van pre­o­cu­par massa de RCat o Soli­da­ri­tat i van entrar en una bata­lla per veure qui era el més inde­pen­den­tista: “Va ser una cursa de radi­ca­li­tat i un empo­bri­ment del pro­jecte. El que s'ha de fer és obrir mires i tre­ba­llar també en aspec­tes soci­als. Cal cen­trar-nos en el que vol la gent”. El gir que ha de pren­dre la direcció és total: “Aquells diri­gents que van entrar al par­tit en el congrés de Vila­franca el 1996 han fet una bona feina, però han de fer un pas enrere. Cap d'aques­tes per­so­nes ha d'encapçalar Esquerra”.

David Mas­cort

ALCALDE DE VILA­BLA­REIX

Mas­cort, que va ser direc­tor dels ser­veis ter­ri­to­ri­als a Girona del Depar­ta­ment d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa des del 2007 fins aquest any, ha obtin­gut una àmplia victòria a Vila­bla­reix. Fa una anàlisi acu­rada del que ha pas­sat a Esquerra i la foca­litza en pro­ble­mes com ara “els per­so­na­lis­mes”, el fet que no es van “saber adap­tar als crei­xe­ments elec­to­rals del 2003 i 2007” i que “la gestió del govern ha difu­mi­nat el pro­jecte”. El futur passa per “tor­nar a saber què volem ser i cap on volem anar”, i les per­so­nes, segons diu, són el menys impor­tant. També veu vital tor­nar a acti­var la par­ti­ci­pació dels mili­tants al car­rer i “engres­car-los”. I acaba amb una afir­mació taxa­tiva i pot­ser pre­mo­nitòria: “O remem tots en la mateixa direcció, o això no té sor­tida”.

Pep Que­ralt

REGI­DOR DE VILA­FRANCA

Uni­tat i una sola can­di­da­tura. Aquest és el desig que té el regi­dor vila­franquí amb vista al congrés de l'octu­bre. “Tot­hom s'hi ha de veure repre­sen­tat i hem de tre­ba­llar en una sola direcció”, afirma. Les cla­te­lla­des que ha rebut el par­tit, segons la seva opinió, s'emmar­quen en el fet que molta gent no va enten­dre el seu pas per les ins­ti­tu­ci­ons, i “a més van fal­tar ganes de coo­pe­rar en el pro­jecte naci­o­nal”.

Jordi Ignasi Vidal

pre­si­dent LOCAL a bala­guer

“No hem cop­sat el que exi­gia la soci­e­tat i ens hem cen­trat molt més en el govern que no pas en el par­tit”. Aquesta és la valo­ració que fa el diri­gent de Bala­guer de les ensul­si­a­des elec­to­rals que els repu­bli­cans patei­xen des de l'any 2008. En aquest mateix con­text, el gran error, segons Vidal, és que dos pesos pesants com són Joan Puig­cercós i Josep-Lluís Carod-Rovira ocu­pes­sin càrrecs impor­tants dins l'exe­cu­tiu i dei­xes­sin de banda l'orga­nit­zació interna del par­tit. Això sí, Puig­cercós va aban­do­nar el govern després de la des­feta dels últims comi­cis espa­nyols –ERC va bai­xar de 8 a 3 dipu­tats–, però seguint la tesi de Vidal, ja no va ser a temps d'arre­glar la situ­ació. “Hem cre­mat Puig­cercós massa ràpida­ment. Hau­ria d'haver que­dat fora del govern des del pri­mer moment. Segu­ra­ment algú va tenir massa pres­ses per aga­far la direcció”, refle­xi­ona Vidal, que insta el par­tit a escol­tar la gent de comar­ques a l'hora d'esco­llir la nova exe­cu­tiva naci­o­nal.

Andreu Fran­cisco

PRE­SI­DENT COMAR­CAL AL MARESME I ALCALDE D'ALE­LLA

Ha encapçalat l'única alcal­dia al Maresme que ha aguan­tat el cop. Ara Fran­cisco començarà la seva ter­cera legis­la­tura a l'Ajun­ta­ment ale­llenc. Fa temps que coneix les entra­nyes d'Esquerra i reco­neix que els últims anys han per­dut la “cre­di­bi­li­tat” i la “fres­cor” amb què es van pre­sen­tar el 2003. En aquest sen­tit, enu­mera algu­nes erra­des que s'han comès: el cas Per­pinyà de Carod, el vot sobre l'Esta­tut o les bara­lles caïnites i les llui­tes d'egos pel poder a la for­mació. També posa en aquest mateix paquet el segon tri­par­tit, tot i que el defensa: “Un pro­jecte ha de durar set o vuit anys, i s'havia de fer un segon govern per poder con­ti­nuar tre­ba­llant, però la gent no el va enten­dre política­ment. També ens van cri­ti­car que donéssim suport a un pre­si­dent amb poc carisma”. En referència al nou model polític que s'ha de sar­gir, Fran­cisco advoca per “trans­me­tre a la ciu­ta­da­nia” que són “una veri­ta­ble alter­nança a la dreta”, i hi afe­geix: “Tenim l'inde­pen­den­tisme al fons, però també hem de par­lar de les esquer­res i dels valors”. Final­ment des­taca que s'ha de can­viar la cúpula, “però sense des­a­pro­fi­tar tot el capi­tal humà” que tenen.

Eudald Roca

ALCALDE DE LA SECUITA I PRE­SI­DENT DEL CON­SELL COMAR­CAL DEL TAR­RA­GONÈS

Roca, que repe­tirà com a alcalde de la Secuita, defensa la vigència de l'ide­ari repu­blicà, bas­tit en vui­tanta anys d'història: “Som l'únic par­tit de caire naci­o­na­lista seriós i d'esquer­res amb unes idees de govern molt fer­mes”. Aquest és el camí a seguir, tot i que cri­tica que en el segon tri­par­tit es va apos­tar més per qüesti­ons soci­als que no pas per les naci­o­nals. També cen­sura que la direcció va aga­far “tics” d'altres for­ma­ci­ons, com el PSC i CiU, i li retreu la pro­posta fallida d'inten­tar diluir l'assem­ble­a­risme, un dels punts que més defen­sen els mili­tants de base: “Ara neces­si­tem figu­res noves, però s'han de sus­ten­tar en l'experiència muni­ci­pa­lista”.

Lluís Oli­ve­ras

pre­si­dent COMAR­CAL al bages

Per Oli­ve­ras, el congrés del juny del 2008 és l'inici de tots els mal­de­caps per a Esquerra. “No es van tan­car bé les feri­des”, asse­nyala el diri­gent comar­cal, que recorda que l'exem­ple més clar d'aquesta tes­si­tura van ser les divi­si­ons de Rea­gru­pa­ment, Soli­da­ri­tat amb Uriel Ber­tran i els movi­ments sub­ter­ra­nis de Carod. “Ara la gent ens demana que ens endre­cem i que tre­ba­llem, tre­ba­llem i tre­ba­llem. Des d'aquí, fem un crida a la uni­tat”, rebla Oli­ve­ras.

Josep Maria Rufí

EXAL­CALDE DE TOR­RO­E­LLA DE MONTGRÍ

Tor­ro­e­lla de Montgrí és una de les alcal­dies que han per­dut els repu­bli­cans, i Rufí manté que la bai­xada gene­ral que ha expe­ri­men­tat Esquerra es deu a dos fac­tors: la crisi econòmica que ha cas­ti­gat la majo­ria de governs i la gènesi del segon tri­par­tit, “que no es va enten­dre”. Al seu parer, s'ha d'inten­tar que la situ­ació rever­teixi amb la con­fi­gu­ració d'un cen­tre­es­querra potent, “en què molta gent se senti repre­sen­tada”. Però per fer aquest pas, con­ti­nu­ant amb els seus argu­ments, es neces­si­ten aires nous, i “hi ha alcal­des que estan molt pre­pa­rats per assu­mir aquest relleu”.

Jordi Cañigue­ral

PRE­SI­DENT LOCAL DE SANTA COLOMA
DE GRA­ME­NET

“Si la notícia és el par­tit, molt bé, però si el més noti­ci­a­ble són els intríngu­lis interns, anem mala­ment”, pensa Cañigue­ral sobre totes les vicis­si­tuds dels repu­bli­cans. També defensa una reno­vació en la direcció, sem­pre que això vagi acom­pa­nyat d'una pro­posta “sòlida i clara”. I la fórmula per als pròxims anys? “Ho tenim fàcil. Hem fet vui­tanta anys, i sem­pre ens hem basat en el repu­bli­ca­nisme i el naci­o­na­lisme d'esquer­res”, pun­tu­a­litza.

Xavier Caso­liva

alcalde de guis­sona i pre­si­dent del con­sell comar­cal de la segarra

“Hem de saber com sumar esforços i inten­tar que no hi hagi tants par­tits inde­pen­den­tis­tes”, asse­nyala Caso­liva, que també parla del nom d'Oriol Jun­que­ras com a pos­si­ble futur pre­si­dent d'Esquerra. Però creu que s'han d'esmerçar esforços per tal que el muni­ci­pa­lisme tin­gui un paper pri­mor­dial en tot un procés en què s'ha d'avançar cap a una esquerra naci­o­nal, més enllà de l'àmbit inde­pen­den­tista. “Com que la inde­pendència encara ens queda lluny, hem d'enfor­tir les polítiques soci­als, com feia Carod-Rovira”, remata.

Roger Tor­rent

ALCALDE DE SARRIÀ DE TER

És un dels alcal­des repu­bli­cans que han acon­se­guit millors resul­tats en com­pa­ració amb el 2007 –ha obtin­gut 9 dels 11 regi­dors–, i tindrà un man­dat molt tran­quil. A nivell naci­o­nal, evi­dent­ment, el pano­rama és ben dife­rent. “Ens falta relat de país, con­nec­tar amb la rea­li­tat social i les pre­o­cu­pa­ci­ons reals. Hem de fer un dis­curs més modern”, opina Tor­rent, que també és par­ti­dari, com la immensa majo­ria dels enques­tats per aquest diari, de fer modi­fi­ca­ci­ons pro­fun­des a la direcció. “Hi ha un espai impor­tant, el de l'esquerra naci­o­nal, que no hem sabut inter­pre­tar”, hi afe­geix l'alcalde sar­ri­a­nenc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.