Rebel·lió pel Memorial
Associacions de la memòria històrica critiquen el govern de CiU pel trasllat de la seu a Montjuïc, la tisorada del 30% i la falta de comunicació
Amenacen d'abandonar el Memorial si el govern “segueix ofegant” l'organisme
Un Memorial Democràtic sense associacions de la memòria històrica. Aquest seria el pitjor escenari de futur per a la pionera institució creada pel Parlament fa menys de quatre anys. Les entitats més representatives, que formen part del Consell de Participació del Memorial, podrien plantejar-se una plantada contra el govern de CiU –i en concret, la vicepresidenta Joana Ortega– si, com diuen, “segueix ofegant” l'organisme i no convoca una trobada al setembre. El trasllat de la seu del Memorial al castell de Montjuïc, sense informar-ne ni consultar-ho amb les entitats, ha estat la gota que ha fet vessar el got de vuit mesos d'incomprensió mútua.
L'esmena a la globalitat expressada ahir a aquest diari per entitats com ara l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica, l'Associació d'Expresos Polítics del Franquisme i la Comissió de la Dignitat es resumeix en quatre punts: no agrada la nova seu perquè és de difícil accés per als ciutadans; el Consell de Participació no s'ha convocat cap vegada en deu mesos i el govern no té en compte les entitats; el 30% de retallada del pressupost es considera asfixiant; i el discurs sobre la memòria i les víctimes d'Ortega es veu “maliciós” i “revisionista”.
La vicepresidenta Ortega va defensar l'elecció del castell de Montjuïc com a nova seu del Memorial pel fet de ser un “lloc emblemàtic”, i va reclamar un canvi de “filosofia i prioritats” de cara al futur per posar fi, segons ella, a l'enfocament “partidista” i “tendenciós” dels últims anys en el Memorial. El president en funcions del Consell de Participació, Enric Pubill, de 81 anys i expres polític durant la dictadura, creu que el Memorial no tenia “res de partidista” i el trasllat de la seu només servirà per “enterrar el Memorial i anar-lo ofegant a poc a poc”.
El president de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, Manel Perona, ho resumeix: “Estem preocupats i indignats.” Montjuïc, segons ells, no és un bon espai per fer divulgació sobre la memòria, ja que és un lloc allunyat i de difícil accés. Membres del govern van visitar una altra possible seu al centre de Barcelona, però va ser descartada pel suposat alt cost de les reformes. Segons Pubill, “era l'opció ideal, però CiU no té interès que el Memorial sigui tan cèntric i visitable”.
El nou discurs ideològic sobre la memòria històrica dirigit per Unió Democràtica ha emprenyat la majoria d'entitats memorialistes i de víctimes del franquisme. El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, en la línia de Pubill i Perona, assegura que el govern “s'acosta perillosament” a tesis revisionistes de la història que equiparen les víctimes feixistes a les que van lluitar per un ideal democràtic. A més, Perona argumenta: “El discurs dels dos bàndols ja fa temps que no es fa ni des del Memorial ni des de bona part de les associacions. Nosaltres busquem desapareguts fossin de la tendència política o de la creença religiosa que fossin.”
Trobada amb Ortega
La majoria d'entitats consideren que el govern de CiU ha desatès absolutament el Memorial Democràtic, ja que no ha reunit els seus òrgans de govern, no ha convocat mai encara les entitats ni tampoc ha nomenat un nou director vuit mesos després de la dimissió de Miquel Caminal. Fins a l'arribada de CiU, les entitats, en paraules de Perona, participaven de totes les decisions importants. Ara això sembla que s'ha acabat. Pubill, com a president del Consell de Participació, va demanar ahir per telèfon una reunió al setembre amb la vicepresidenta Ortega per expressar-li el seu malestar. “Si no l'aconseguim, girarem l'esquena al Memorial”, amenaça.
El PSC s'afegeix a les crítiques a Ortega
La vicepresidenta Joana Ortega va expressar dimecres la voluntat del govern de CiU de “tirar endavant el Memorial Democràtic” de manera imparcial i no partidista. Tot i això, la dirigent d'Unió va rebre crítiques dels partits d'esquerra, primer, d'ICV-EUiA i, ahir, del PSC. El portaveu adjunt dels socialistes a l'Ajuntament de Barcelona, Guillem Espriu, creu que “el Memorial Democràtic és una molèstia per al govern de CiU, i així ho demostra el poc interès que hi ha prestat i el tracte que han rebut”. A més, Espriu va aprofitar per carregar contra Xavier Trias i va afirmar que en la qüestió del castell de Montjuïc es limita a acatar ordres del govern.