Política

anàlisi

Transició nacional i/o social?

Espanya ha de resoldre l'encaix de Catalunya mitjançant el
federalisme asimètric

El pre­si­dent Mas creu que ha tro­bat els mots per por­tar Cata­lu­nya cap al que ell ano­mena “tran­sició naci­o­nal”. Un horitzó sense data, un xec en blanc emo­ci­o­nal cap a la inde­pendència i, a curt ter­mini, en el tau­ler de rega­teig de sem­pre amb el govern de torn de l'Estat, el pacte fis­cal. Sona bé! No sabem què és real­ment però s'assem­bla al con­cert basc, però amo­ro­sit, endol­cit.

L'ambigüitat és el gran aliat de Con­vergència i Unió. El cap de set­mana a votar la con­sulta de la inde­pendència sense càmeres i, entre set­mana, a pac­tar amb el Par­tit Popu­lar els pres­su­pos­tos. Cap con­tra­dicció perquè aquest govern de Mas és, de fet, el més con­ser­va­dor dels dar­rers trenta anys i el que té menys consciència de classe i el més tecnòcrata.

És pro­ba­ble que hagi començat la tran­sició naci­o­nal. El pre­si­dent Mara­gall sabia que s'havia de rede­fi­nir l'encaix Cata­lu­nya-Espa­nya i va lide­rar un nou Esta­tut que subs­tituís el de 1979. La sentència del recurs al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal pre­sen­tat pel PP agreuja, esquerda, la con­fiança d'una part dels cata­lans en l'Estat. Però és segu­ra­ment en l'etapa del govern Aznar 1996-2004 –pre­si­dent votat per CiU– quan es cou l'anti­ca­ta­la­nisme polític i mediàtic més gran.

Ara segu­ra­ment no estaríem aquí si Rodríguez Zapa­tero hagués lide­rat una ver­da­dera reforma cons­ti­tu­ci­o­nal pac­tada i refe­ren­dada per la majo­ria que hagués permès l'evo­lució d'Espa­nya cap a un fede­ra­lisme asimètric en què Cata­lu­nya i Euskadi se sen­tis­sin còmodes dins de la nova Europa, la dels estats i regi­ons euro­pees.

El que segur que ha començat és una tran­sició social. No hauríem de fer aquesta dis­so­ci­ació entre naci­o­nal i social. L'impor­tant no és la geo­gra­fia, sinó la geo­gra­fia humana. La Cata­lu­nya de segle XXI és molt dife­rent a la de prin­cipi dels noranta. La Cata­lu­nya dels sis mili­ons de cata­lans del pre­si­dent Pujol no és ja ni la dels 7 mili­ons del pre­si­dent Mara­gall, sinó la dels 7,6 mili­ons que va haver de ges­ti­o­nar el pre­si­dent Mon­ti­lla i ara el pre­si­dent Mas. Una soci­e­tat amb una nata­li­tat baixa i una espe­rança de vida de les més altes del món.

Una soci­e­tat molt diversa, amb gai­rebé un milió i mig de per­so­nes nas­cu­des a l'estran­ger, de tot el món, amb diferències cul­tu­rals, lingüísti­ques i reli­gi­o­ses.

Una soci­e­tat acos­tu­mada a cons­truir cada vegada més benes­tar –jun­ta­ment amb unes pres­ta­ci­ons i uns ser­veis públics i uni­ver­sals– i amb un dels períodes més llargs de crei­xe­ment econòmic, de gene­ració de tre­ball.

Una Cata­lu­nya on les dones han avançat extra­or­dinària­ment en for­mació, amb una població activa-ocu­pada feme­nina que va arri­bar a la mit­jana euro­pea entorn dels anys 2006 i 2007, però amb un model de soci­e­tat, de governs i de par­tits encara de con­cepció mas­cu­lina. Una soci­e­tat acos­tu­mada a uns nivells de con­sum, amb un cert miratge social, en èpoques de molta ocu­pació i crèdit fàcil, que a molts va fer adqui­rir sobre­tot habi­tat­ges de pro­pi­e­tat amb hipo­teca i viure per damunt de les seves pos­si­bi­li­tats.

Un model econòmic expan­siu que estava exces­si­va­ment basat en la cons­trucció i en el con­sum de béns pres­cin­di­bles, molt espe­cu­la­tiu. Amb uns joves, for­mats els uns i fruit del fracàs esco­lar els altres, que han pas­sat del tot és pos­si­ble i del tre­ball fàcil a l'atur, a la pre­ca­ri­e­tat i a la falta d'expec­ta­ti­ves, cosa que fa que hagi començat l'emi­gració de talent i el males­tar social.

I ara què? Accep­tar els errors come­sos per ini­ciar una tran­sició social i naci­o­nal cap a una Cata­lu­nya con­fi­ada, ambi­ci­osa i cohe­si­o­nada. El nou estat és Europa. Espa­nya ha de resol­dre l'encaix de Cata­lu­nya –i també d'Euskadi– mit­jançant el fede­ra­lisme asimètric, que ha de per­me­tre l'evo­lució del pacte fis­cal vigent i recu­pe­rar la con­fiança mútua. Però Espa­nya ha de per­me­tre sobre­tot l'auto­go­vern a Cata­lu­nya com a regió euro­pea (Piri­neu-Medi­ter­rani), motor en conei­xe­ment i en desen­vo­lu­pa­ment econòmic i social.

Cal no per­dre ener­gies en la cul­tura de la queixa i la resistència. Hem de lide­rar l'eco­no­mia del conei­xe­ment: més sin­crotró i menys espe­cu­lació, a través dels sec­tors agro­a­li­men­tari, indus­trial divers i ser­veis de valor afe­git –turisme, salut i cul­tura–. Cata­lu­nya és i ha de ser bar­reja de Califòrnia, Sin­ga­pur, Suècia i Mas­sac­hu­setts-Bos­ton. La base uni­ver­sitària i empre­sa­rial, ja la tenim. Els nos­tres cli­ents són els cata­lans matei­xos, Espa­nya, Europa, el Medi­ter­rani i el món.

Caldrà fer una reforma fis­cal i finan­cera pro­funda, més pro­gres­siva, de les ren­des del tre­ball, del capi­tal, i revi­sar la fis­ca­li­tat dels pro­duc­tes que volem dis­mi­nuir –tabac, alco­hol, immo­bi­li­ari espe­cu­la­tiu...–. La pri­o­ri­tat d'aques­tes refor­mes és que han d'anar enca­mi­na­des a la gene­ració de tre­ball i un marc econòmic sos­te­ni­ble, ecològic soci­al­ment i medi­am­bi­en­tal­ment.

La revisió de l'estat del benes­tar ha de garan­tir segu­re­tats al llarg del cicle de la vida de la gent –infància-ado­lescència, família i vellesa– i adap­tar-se als can­vis labo­rals més freqüents.

Cata­lu­nya té el repte d'inte­grar la soci­e­tat diversa en un pro­jecte d'un sol poble. Una mirada que per­meti la inter­cul­tu­ra­li­tat, el conei­xe­ment de la llen­gua i la cul­tura pròpies, amb una aposta pel mul­ti­lingüisme, la visió Cata­lu­nya ciu­tat –amb Bar­ce­lona com a estàndard–, nació ciu­tat oberta al món, cos­mo­po­lita, libe­ral, més que nació estat. Torno a insis­tir: l'estat és Europa.

Per mi, la “tran­sició naci­o­nal” només té sen­tit si inver­teix en la tran­sició social, per superar la crisi enfor­tits, soci­al­ment i cul­tu­ral­ment. Superar el debat Cata­lu­nya-Espa­nya a través d'Europa. El fede­ra­lisme és la via de la lli­ber­tat i la unió par­tint de pro­jec­tes com­par­tits i aporta més valor que la inde­pendència i els naci­o­na­lis­mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.