Política

El fiscal acusa Urdangarin de desviar cabals públics

L'acusació considera el gendre del rei “la cara visible” d'una trama de desviament de fons públics

El duc de Palma hauria dipositat diners en comptes de Belize, el Regne Unit i Luxemburg

El fiscal anticorrupció del cas Palma Arena, Pedro Horrach, ha implicat Iñaki Urdangarin en les “sortides invisibles” de doblers cap a paradisos fiscals. És més, diu que ell era “la cara visible” de la trama, que junt amb el seu soci a l'Institut Nóos, Diego Torres, van muntar per suposadament evadir cabals públics. Aquesta és la conclusió a què arribat el Horrach i que figura en el sumari que fins dijous de la setmana passada es trobava sota secret. El gendre del rei i el seu soci, així com altres gestors i exalts càrrecs del govern balear (entre els quals figura l'expresident popular, Jaume Matas) estan sent investigats per suposada malversació de cabals públics, frau a l'administració, falsedat documental i prevaricació.

Horrach justifica les acusacions cap al duc de Palma a partir del creuament de dades i de noms aportats per l'Agència Tributària i pel Grup de Delinqüència Econòmica. En l'informe que s'adjunta al sumari, el fiscal argumenta que Urdangarin i Torres haurien fet servir l'empresa pantalla De Goes Center For Stakelholder Management, amb comptes a Belize, Londres i Luxemburg, per desviar diners cap a paradisos fiscals.

Així, especifica que Nóos hauria pagat a De Goes 208.800 euros el 2006, 19.000 el 2007 i 262.000 en un període sense especificar. Segons Horrach, l'Agència Tributària va registrar fons que van sortir de l'Institut Nóos cap a una “destinació desconeguda al Regne Unit” per un valor de 420.000 euros.

En l'informe es detalla com, a través de Nóos Consultoría Estratégica, ambdós van cobrar gairebé 2,8 milions d'euros entre el 2004 i el 2007. A més, Torres va percebre gairebé 800.000 euros mitjançant una altra empresa, Virtual Strategies, i 456.000 a través de Shiriaimasu en les mateixes dates; i 853.000 euros d'Intuit Strategy, del 2005 al 2007.

De fet, el duc de Palma hauria fet negocis amb el govern balear al mateix palau de Marivent, residència estival de la monarquia. Va rebre-hi Matas i el seu amic i aleshores director general d'Esports, Pepote Ballester.

Amb la infanta Cristina

Urdangarin va cobrar 747.000 euros per mitjà de la immobiliària Aizoon entre el 2004 i el 2005. Es tracta de l'empresa que compartia amb la seva esposa, la infanta Cristina. L'apoderat d'Arizoon és Mario Sorribas, que apareix en diverses companyies i fundacions. El document del fiscal se centra en els dos convenis signats entre l'Institut Nóos i el govern balear a través de la Fundació Illesport i l'Institut Balear de Turisme entre el 2005 i el 2006 per un total de 2,3 milions d'euros, dels quals gairebé 1,5 van ser presumptament desviats cap a interessos particulars.

LA DATA

2004
Va ser l'any
que Urdangarin hauria començat a desviar diners públics per mitjà de diverses empreses.

5,6 milions d'euros cobrats a través de l'Institut Nóos

Iñaki Urdangarin i el seu soci al capdavant de l'Institut Nóos, Diego Torres, haurien rebut a través d'aquesta entitat sense ànim de lucre 5,6 milions d'euros d'organismes públics, segons un informe que la Fiscalia Anticorrupció ha aportat a la peça separada número 25 del cas Palma Arena, que investiga la presumpta trama societària que ambdós van crear per desviar fons públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.