Política

Administracions

El temps no ho cura tot

Al municipi selvatà d'Amer sempre hi ha hagut polèmiques lligades amb la política, però ara es viu un dels moments més tensos per les querelles vinculades a afers urbanístics

En les primeres eleccions municipals democràtiques es va formar l'únic govern de concentració que ha tingut el poble

En les primeres eleccions democràtiqueses va fer l'únic govern de concentració d'Amer

La sar­dana de l'alcalde d'Amer és una tra­dició molt antiga que sim­bo­litza un poble que s'uneix i aparta les diferències per fer front als pro­ble­mes comuns. L'agost pas­sat, però, va viure un dels seus anys més ten­sos, amb un dis­curs de l'alcal­dessa, Alba Serra, que amenaçava de no tor­nar-la a ballar. La causa no és altra que la que­re­lla que li ha posat el cap de llista d'ERC, Xavier Targa, per temes urbanístics que vénen de lluny. Tot i les diferències, és difícil que la tra­dició s'inter­rompi com va pas­sar a prin­cipi del segle pas­sat. La divisió al poble lla­vors arri­bava a un punt que diuen que fins i tot els que la balla­ven havien estat ape­dre­gats. Es va dei­xar de ballar, fins que el 1949 es va recu­pe­rar i no s'ha inter­rom­put més, tot i que hi ha hagut èpoques de molta tensió. De pedres ara no se'n llen­cen, però les acu­sa­ci­ons i denúncies judi­ci­als són ben pre­sents a Amer. El temps ho cura tot, segons la dita, però a Amer pot­ser cal­dria haver-ne apli­cat una altra, aque­lla que diu: “Abans d'entau­lar plet, fes-hi avi­nença.”

Poca gent d'aquest muni­cipi sel­vatà de poc més de 2.200 habi­tants està dis­po­sada a par­lar ober­ta­ment de la situ­ació política del muni­cipi, i encara menys amb un foras­ter. Joan Güell, que va ser alcalde amb una llista d'inde­pen­dents des del 1999 fins al 2007, és asse­nya­lat per molts (sim­pli­fi­cant molt) com un dels prin­ci­pals cul­pa­bles de la con­vulsió política actual per dues actu­a­ci­ons urbanísti­ques: la llicència donada per a la cons­trucció dels pisos Baker –que ocu­pen una part de la via pública i amb una llicència que la Gene­ra­li­tat con­si­dera nul·la– i la com­pra d'un edi­fici a la plaça de la Vila que havia de ser –segons deien– de l'Ajun­ta­ment, que ja hi tenia des­ti­nats uns diners. Una soci­e­tat va com­prar l'edi­fici per pocs diners més dels que ofe­ria l'Ajun­ta­ment quan va sor­tir a sub­hasta, i als bai­xos la mare de Güell hi va obrir un bar, que actu­al­ment regenta encara l'exal­calde. Tot i ser al cen­tre de la polèmica, Güell no vol dir res sobre el tema –que encara és als jut­jats– dels pisos Baker ni sobre la situ­ació política de l'Ajun­ta­ment.

Narcís Jun­quera, exal­calde, regi­dor de l'Ajun­ta­ment i impu­tat en la que­re­lla pre­sen­tada per Targa per l'edi­fici Baker, tam­poc no en vol par­lar. La cris­pació per les denúncies de Targa es palpa, i ha arri­bat al punt de fer que l'alcal­dessa, Alba Serra, es plan­tegi ple­gar.

No tot a Amer han estat ten­si­ons, però. En les pri­me­res elec­ci­ons democràtiques, el 1979, la llista de CiU, encapçalada per Josep Puig­de­mont, va ser la més votada, amb qua­tre regi­dors. Les altres tres llis­tes van ser una agru­pació per la inde­pendència de Bon­matí (que lla­vors encara era part d'Amer), Tre­ba­lla­dors d'Amer i una llista pro­pera a Aliança Popu­lar. Puig­de­mont (pare de l'alcalde de Girona) recorda que tots els regi­dors van fer una reunió a Bon­matí en què es va deci­dir que ell seria l'alcalde, “però vaig posar com a con­dició que els onze regi­dors tre­ba­llaríem pel poble, i així va ser”, explica. Va ser l'únic cop, però, que s'ha acon­se­guit fer un govern de con­cen­tració a Amer. “Mai hi va haver ten­si­ons, teníem un pla de tre­ball i hi havia molt per fer”, recorda. Puig­de­mont –que dedica una gran part del temps a la història del muni­cipi i té en pro­jecte un lli­bre– veu amb pre­o­cu­pació l'època actual de ten­si­ons. “A Amer tot­hom diu que no és polític però tot­hom va xer­rant, som gent de mer­cat i fira, i el pri­mer sem­pre ha estat el calaix”, exposa. Aquesta faci­li­tat per escam­par rumors fa que crei­xin ten­si­ons. També creu que en un poble petit “no hi hau­ria d'haver govern i opo­sició”. “Hauríem d'ele­gir per­so­nes, i tots a tre­ba­llar; és un muni­cipi petit, i no hau­ria de ser difícil posar-se d'acord per tre­ba­llar”, mani­festa.

Moció de cen­sura

CiU va gua­nyar les elec­ci­ons del 1991 i el 1995 amb faci­li­tat, fins que el 1999 la llista d'Inde­pen­dents per Amer, encapçalada per Joan Güell, va impo­sar-se amb cinc regi­dors. Era una cara nova a l'Ajun­ta­ment, un canvi després de tots els man­dats de CiU, i va mobi­lit­zar molta gent del poble. El seu man­dat, però, és ara més recor­dat per la polèmica de l'edi­fici de la plaça on té el bar la seva mare. També s'arros­sega la pro­blemàtica dels pisos Baker, aca­bats de cons­truir el 2007 i encara buits, immer­sos en una polèmica judi­cial. Va ser aquell any, pre­ci­sa­ment, quan Xavier Targa va acce­dir a l'alcal­dia, gràcies a un pacte amb Güell. L'aliança, però, no va durar fins a final de man­dat. El 2010 una moció de cen­sura dels Inde­pen­dents i CiU va treure Targa de l'alcal­dia, que va ser ocu­pada poste­ri­or­ment per Narcís Jun­quera. En les últi­mes elec­ci­ons, Alba Serra va mani­fes­tar que una de les seves ambi­ci­ons era des­ter­rar les pica­ba­ra­lles polítiques. En un pla més con­cret, desen­vo­lu­par el POUM era un dels seus objec­tius, ja que, segons expli­quen, els plànols que s'uti­lit­zen a Amer són molt vells.

Una altra pro­ta­go­nista (voluntària o no) d'aquesta història d'intri­gues ame­ren­ques és la secretària de l'Ajun­ta­ment, a qui molts asse­nya­len com la ver­ta­dera “mes­tressa” de la casa de la vila. De fet, la relació entre l'alcal­dessa i aquesta fun­cionària és més aviat tensa. Tam­poc sem­bla que tingués bona relació amb la resta d'alcal­des recents, excep­tu­ant Xavier Targa.

L'economia d'Amer,
com passa amb altres pobles selvatans, depèn sobretot d'una empresa, en aquest cas dels laboratoris farmacèutics veterinaris Hipra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.