Política

LA CRÒNICA

Preparin-se

Els vint-i-qua­tre estu­di­ants que entre­vis­ten Artur Mas pro­ve­nen de diver­sos punts de la geo­gra­fia uni­ver­sitària cata­lana. També de dife­rents geo­gra­fies ideològiques i sen­si­bi­li­tats soci­als. Pre­gun­ten amb accent de Lleida, de Girona, de Bar­ce­lona, de l'Ebre, de Mallorca. Són dos estu­di­ants per cadas­cuna de les dotze uni­ver­si­tats que han par­ti­ci­pat en les entre­vis­tes als can­di­dats al llarg de la cam­pa­nya. Uns dies abans de l'entre­vista, el diari els va citar a l'hotel Fonda España, un històric esta­bli­ment a tocar de les Ram­bles, d'ambi­en­tació moder­nista, con­ver­tit en hotel amb l'Expo­sició del 1888, en ple renai­xe­ment cul­tu­ral i polític, quan la bur­ge­sia cata­lana somi­ava pren­dre les reg­nes de l'Estat espa­nyol i coman­dar-lo de forma pac­tada amb els apa­rells fun­ci­o­na­ri­als i mili­tars de Madrid. Ara no queda res d'aquell somni gene­ra­ci­o­nal, ni dels intents de coman­da­ment com­par­tit, de fet fins i tot es fa estrany par­lar avui de bur­ge­sia cata­lana quan mirem la com­po­sició acci­o­na­rial de l'antiga Fecsa, d'Agbar, de la Seat, de les grans cor­po­ra­ci­ons que ope­ren al país. Sí que ha que­dat l'hotel Fonda España i el grup d'estu­di­ants que s'hi reu­nei­xen per pre­pa­rar l'entre­vista. Una nova gene­ració. Ambi­ci­ons reno­va­des, espe­rit crític, i ganes de cons­truir-se el propi futur.

No es conei­xen entre ells. La gran majo­ria estu­dien peri­o­disme o estu­dis rela­ci­o­nats amb la comu­ni­cació, però també hi ha un futur sociòleg, una futura infer­mera, un estu­di­ant del món de l'empresa. La que ve de més lluny: la Gei­sel, que és cubana i està fent el doc­to­rat en peri­o­disme a la Uni­ver­si­tat Autònoma i observa amb interès el procés polític que viu Cata­lu­nya. També hi ha la Sofía, que és de Lleó i ha vin­gut a estu­diar la car­rera a Cata­lu­nya, i l'Amanda, de Tene­rife, i els que han nas­cut aquí però man­te­nen vin­cles fami­li­ars arreu de l'Estat. Els Gar­cia, que diria un vide­o­pu­bli­cista del PP. “L'opinió que hi ha fora de Cata­lu­nya sobre el que està pas­sant aquí és esbi­ai­xada perquè hi ha molts este­re­o­tips fal­sos”, afirma una estu­di­ant, i els altres que es tro­ben en aquesta situ­ació fan que sí amb el cap: “Jo, que no en sóc gaire par­tidària, de la inde­pendència, em trobo gai­rebé defen­sant-la quan sóc allà”, diu una altra estu­di­ant.

Tots coin­ci­dei­xen que aquest és el gran tema de les elec­ci­ons: l'estat propi, la inde­pendència, la secessió, com es vul­gui dir. No tots hi estan d'acord, en la inde­pendència, però sí la majo­ria. Molts van anar a Bar­ce­lona l'Onze de Setem­bre. Això sí, avi­sen que no dei­xa­ran esca­par l'opor­tu­ni­tat de pre­gun­tar al can­di­dat per les taxes uni­ver­sitàries, per les reta­lla­des, pel cas Palau i les pre­sump­tes irre­gu­la­ri­tats, pel dèficit de la Gene­ra­li­tat dels dar­rers dos anys. El futur? L'opti­misme és majo­ri­tari. Molt majo­ri­tari. Algú va dir por? Les gene­ra­ci­ons ante­ri­ors viuen amb angoixa la pos­si­bi­li­tat, sovint con­fir­mada, de per­dre per la cla­ve­guera de la crisi l'esta­tus acon­se­guit les dar­re­res dècades, i com­pa­dei­xen els que han de començar en plena crisi. Però ells, en canvi, cap por. Par­len amb entu­si­asme de l'era digi­tal, dels espais de lli­ber­tat i par­ti­ci­pació que obren les noves pla­ta­for­mes, de les opor­tu­ni­tats pro­fes­si­o­nals que ells matei­xos es poden cons­truir. Dis­po­sats a cobrir les man­can­ces que veuen en la pro­fessió, en el país, en el món. Pre­pa­rin-se, que vénen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.