Política

Obrir el procés

CiU i Esquerra es conjuren per fer més partícips ICV i la CUP en el camí cap a la consulta

No volen que se'ls acusi de “segrestar” el dret a decidir com va passar en l'inici de la negociació de la Declaració de Sobirania

“Si n'hi ha que pre­te­nen que el procés sigui cosa de dos, i la resta, a remolc, s'equi­vo­quen”, asse­gu­rava la por­ta­veu par­la­mentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats. “Lamen­tem que el pacte de gover­na­bi­li­tat entre CiU i ERC s'ha exer­cit fins ara des de l'opa­ci­tat i els des­pat­xos tan­cats”, indi­cava un dels dipu­tats de la CUP, Quim Arru­fat. Tots aquests retrets són de fa un parell de set­ma­nes, quan es començava a nego­ciar el redac­tat de la Decla­ració de Sobi­ra­nia, que es va aca­bar apro­vant dime­cres. ICV, la CUP i també el PSC se sen­tien exclo­sos i acu­sa­ven els diri­gents naci­o­na­lis­tes i repu­bli­cans d'haver “segres­tat” el dret a deci­dir.

Al final, el pano­rama es va aca­bar recon­duint, sobre­tot després que la for­mació de Joan Her­rera inclogués en el text algu­nes de les seves pro­pos­tes com ara que el Par­la­ment tin­gui un paper cen­tral o que es tre­ba­lli per con­ju­mi­nar dret a deci­dir i cohesió social. Així, la decla­ració sobi­ra­nista va aca­bar tirant enda­vant amb una àmplia majo­ria amb els vots afir­ma­tius de CiU, ERC, ICV-EUiA i un dipu­tat de la CUP. Els de l'esquerra inde­pen­den­tista, però, no aca­ben de veure clar com es desen­vo­lu­parà el camí.

Un cop superada la pri­mera prova, ara el traçat con­ti­nua, i CiU i ERC es con­ju­ren perquè ICV i la CUP par­ti­ci­pin des d'un pri­mer moment en tots els pas­sos que es facin en l'àmbit naci­o­nal. No volen que es dina­mi­tin els ponts que s'han cons­truït i que es torni a repe­tir l'esce­ni­fi­cació i les decla­ra­ci­ons i con­tra­de­cla­ra­ci­ons que hi va haver a l'inici de les nego­ci­a­ci­ons de la decla­ració sobi­ra­nista. Tant Artur Mas com Oriol Jun­que­ras tenen clar que s'ha de visu­a­lit­zar que es tracta d'un “pro­jecte de país” i que el con­sens s'ha de bus­car al Par­la­ment i a la soci­e­tat civil.

Aquesta set­mana es podrà veure la pri­mera opor­tu­ni­tat per detec­tar aquesta volun­tat d'entesa perquè es pre­veu que comenci a cami­nar el con­sell per a la tran­sició naci­o­nal i també la llei de con­sul­tes al Par­la­ment. Men­tres­tant, ERC man­tindrà una reunió amb la CUP per infor­mar-los de les par­ti­cu­la­ri­tats del full de ruta després que la for­mació de David Fernàndez hagi denun­ciat que no en coneix els detalls.

I el PSC?

Ofi­ci­al­ment, CiU i ERC man­te­nen els canals oberts amb els soci­a­lis­tes per veure si els poden afe­gir al front naci­o­nal, però són cons­ci­ents que l'acord s'albira molt com­pli­cat, per no dir impos­si­ble. Les diferències són de base: els uns cre­uen en un dret a deci­dir “democràtic” sense dema­nar permís i els altres, els de Pere Navarro, defen­sen una con­sulta legal i pac­tada amb l'Estat espa­nyol.

LA DATA

23.01.12
El Parlament
aprova una declaració que manté que el poble català té caràcter de subjecte polític, jurídic i sobirà.

La duresa del pressupost

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, subratllava ahir en una entrevista a aquest diari que “el pressupost serà terrible per culpa de l'Estat”. El cap de l'oposició destacava que el govern espanyol escanya Catalunya, perquè l'espolia, no li paga el que li deu i tampoc la deixa finançar-se. Aquest panorama fa que la Generalitat, segons Junqueras, no tingui diners i la falta de liquiditat afectarà greument l'ensenyament, les polítiques socials i la salut, que són el 80% del pressupost. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va intentar ahir rebaixar una mica el to de Junqueras i en una entrevista a Catalunya Informació va reconèixer que els comptes públics seran “durs”. Turull va remarcar que els resultats finals dependran de la possible flexibilització de l'objectiu de dèficit, però també va alertar que Madrid no ho posarà gens fàcil. “Quan parlem de l'objectiu, cada dècima amunt o avall, són 200 milions d'euros”, va subratllar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.