Política

Alcaldes i regidors contra la reforma de l'administració

En el món local s'alerta que l'Estat, amb aquest mesura, provocarà que només “rics, cacics i jubilats” es dediquin a la política

Es preparen mocions de rebuig i a Palamós dimarts ja se n'aprovarà una

“Jo cobro encara no 200 euros al mes, si no podem cobrar res de res, què podrem fer?”, es pre­gunta Robert Saba­ter, regi­dor de Vila­da­mat, un poble de l'Alt Empordà amb un cens de 451 habi­tants. Amb tot, Saba­ter es mos­tra par­ti­dari que es regu­lin els sous per evi­tar que alguns muni­ci­pis es fixin sous “massa ele­vats”. Saba­ter no és una excepció, i els polítics del món local giro­nins es mos­tren unànime­ment pre­o­cu­pats per la pro­posta de reforma de la llei d'admi­nis­tració local del PP, que pre­veu, entre altres aspec­tes, que en muni­ci­pis de menys de 1.000 habi­tants els polítics no cobrin i, per la resta, fixa barems en funció del nom­bre d'habi­tants. Aquesta reforma, que afec­ta­ria glo­bal­ment 1.937 regi­dors giro­nins, tin­dria com a con­seqüències, segons opi­nen, l'afe­bli­ment de l'auto­no­mia muni­ci­pal, des­mo­ti­var a l'hora de pre­sen­tar-se a una llista a les elec­ci­ons, apri­mar els ser­veis públics i que els ajun­ta­ments dei­xin de ser l'admi­nis­tració de referència.

L'alcalde de Sus­queda, Josep Mer­ca­der, població amb només 105 habi­tats, des­taca que “és un pas endar­rere pels ajun­ta­ments perquè només es podran dedi­car a la política rics o jubi­lats”. L'alcalde de Sant Jaume de Lli­erca, Fer­ran Puig, població amb 757 habi­tants, ho amplia de manera con­tun­dent afe­gint-hi que només es pre­sen­ta­ran “els rics, els cacics i els empre­sa­ris amb interes­sos”. És un argu­ment com­par­tit per la resta de polítics. També hi veuen volun­tat recen­tra­lit­za­dora: “Hi ha un afany clara­ment recen­tra­lit­za­dor, i això és evi­dent”, des­taca l'alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon, població de 1.122 habi­tants.

Per això, molts pen­sen que cal actuar. Joan Ester­ri­ola, alcalde de Font­co­berta, muni­cipi de 1.375 habi­tants, creu que “ens hem de plan­tar, ja sigui apro­vant moci­ons contràries a la reforma o, direc­ta­ment, a través de la deso­bediència civil”. En aquesta línia també s'expressa l'alcal­dessa de Ver­ges, Marta Payeró o l'alcal­dessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, que des del seu muni­cipi de 17.830 habi­tants, el pro­per dimarts el ple debatrà una moció per mos­trar el seu rebuig a la reforma anun­ci­ada per l'Estat. La des­com­pen­sació ter­ri­to­rial també pre­o­cupa. L'alcalde de Palol de Revar­dit, Jordi Xar­gay, amb 478 habi­tants, opina que si “final­ment s'aplica el que s'acon­se­guirà és que hi hagi ciu­ta­dans de pri­mera i de segona”. I això, i en parau­les del dele­gat de la Gene­ra­li­tat a Girona, Eudald Casa­desús, quan la Gene­ra­li­tat no només té com­petències exclu­si­ves sinó que està ela­bo­rant l'avant­pro­jecte de llei de governs locals on, d'altra banda, es pre­veu la supressió de mil càrrecs remu­ne­rats al món local amb l'objec­tiu d'estal­viar entre 1.000 i 1.100 mili­ons d'euros anu­als, a més de la des­a­pa­rició d'alguns con­sells comar­cals i man­co­mu­ni­tats de ser­veis. (Infor­mació ela­bo­rada per J.​Trillas, J. Tor­rent i M. Sabrià).

LA XIFRA

131
Municipis
dels 221 que hi ha a la demarcació de Girona tenen menys de 1.000 habitants.

Recomanacions pels sous

La demarcació de Girona té 761.627 habitants repartits en 221 municipis. La ciutat de Girona és la població amb més habitants de la demarcació, mentre que Meranges és la que en té menys. Dels ajuntaments gironins, un total de 221 han hagut d'adaptar-se al context de crisi actual, i en aquest sentit també s'han anat adaptant els sous. L'Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis van tabular-lo fent un seguit de recomanacions; és a dir, fixar els salaris que havien de tenir els càrrecs electes dels consistoris a manera, és clar, de recomanació. La llei de bases de règim local és clara i és el mateix municipi el que fixa els sous, sense cap limitació ni ingerència externa. Si es fa l'exercici d'aplicar algunes recomanacions es pot veure que en una ciutat com Girona, el seu alcalde –en cas que cobrés– hauria de percebre uns 84.078 euros anuals. Aquesta és la xifra establerta pels municipis que van dels 75.000 als 300.000 habitants. En una altra recomanació que en aquest cas afectaria els menys de 1.000 habitants, els alcaldes haurien de cobrar un màxim de 17.959 euros a l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.