Política

Crítica amb sordina

El sector díscol evita votar en el consell nacional extraordinari i permet l'aval unànime a la gestió de la direcció del PSC

Navarro tranquil·litza afirmant que “amb protocol o sense” votaran el mateix al Congrés que al Parlament

El líder soci­a­lista defensa l'avanç de la decla­ració de Gra­nada


El pri­mer secre­tari del PSC, Pere Navarro, va rebre ahir un aval tan unànime com ines­pe­rat en el con­sell naci­o­nal extra­or­di­nari que posava a prova tant la Decla­ració de Gra­nada del PSOE el cap de set­mana ante­rior per a una reforma fede­ral de l'Estat, com l'intent de la vigília, avor­tat a última hora pels barons ter­ri­to­ri­als, de pac­tar un pro­to­col de rela­ci­ons que per­metés als cata­lans votar per lliure al Congrés. La set­mana havia estat tensa, amb la pro­mul­gació d'un mani­fest i la pre­sen­tació d'un nou cor­rent crític sobre­tot amb la no-inclusió del dret a deci­dir en la pro­posta fede­ral, però ahir, en l'òrgan suprem entre con­gres­sos, tot va sem­blar que que­dava en foc d'ence­nalls.

D'inter­ven­ci­ons d'arrel crítica n'hi va haver, i força, si bé amb un to molt més cons­truc­tiu del que s'espe­rava. També és cert, això sí, que no hi eren pesos pesants com l'alcalde de Lleida Àngel Ros o l'excon­se­llera Marina Geli, i que l'exdi­pu­tada Laia Bonet s'hi va incor­po­rar tard. En tot cas, a l'hora de la veri­tat, en la votació de la pro­posta de reso­lució genèrica que es va pre­sen­tar a última hora de suport a la gestió de la direcció, els díscols van deci­dir no pren­dre-hi part, com a pro­testa per no haver estat avi­sats abans del text i no haver-hi pogut fer cap apor­tació. Amb això, van dei­xar pas­sar l'opor­tu­ni­tat de fer veure les dis­crepàncies expres­sa­des. Amb un sol vot en con­tra i dues abs­ten­ci­ons, Navarro va rebre un ina­pel·lable vot de con­fiança del par­tit a la seva gestió. Una treva, això sí, que sem­bla tan fràgil que es pot tren­car avui mateix en la pri­mera exe­cu­tiva després de l'acord de Gra­nada, on els crítics podrien tor­nar a alçar la veu. “Que les for­mes no es per­din és posi­tiu, però això no exclou que s'hagin de fer millor les coses”, deien ahir fonts con­sul­ta­des.

També és cert que, en la seva inter­venció ini­cial, Navarro va esvair alguns dub­tes cre­ats dis­sabte i va treure pit amb tot un des­a­fi­a­ment als barons: “Amb pro­to­col o sense, con­ti­nu­a­rem sent cohe­rents i votant el mateix a Cata­lu­nya i a Espa­nya.” Un anunci que fins i tot valo­ra­ven des del sec­tor crític: “És impor­tant no rega­lar-los aquest dret de vet”, deien. El líder, això sí, va defen­sar les escor­ri­a­lles a què va aca­bar reduït l'acord de diven­dres amb la direcció esta­tal, i va lloar que la cre­ació d'un comitè per­ma­nent de coor­di­nació política entre el PSC i el PSOE –el que haurà d'aca­bar diri­mint l'espi­nosa qüestió de la lli­ber­tat de vot– suposa “per pri­mera vegada” el reco­nei­xe­ment que el PSOE i el PSC són dos par­tits dife­rents que s'han de rela­ci­o­nar d'una manera bila­te­ral, i no tan sols en qüesti­ons par­la­mentàries. “No hi ha cap secre­tari gene­ral de cap fede­ració del PSOE que tin­gui més dret a defen­sar la seva terra i els seus ciu­ta­dans que el pri­mer secre­tari del PSC”, va cla­mar, arren­cant l'aplau­di­ment de la sala, que ja l'havia rebut així. “Segui­rem tre­ba­llant i con­ven­ce­rem a tot­hom”, subrat­llava.

De tota manera, si s'havia con­vo­cat el con­clave d'ahir era per refer­mar el suport a la decla­ració fede­ra­lista de Gra­nada, que Navarro va defen­sar amb una visió de pers­pec­tiva. “Quan vaig fer la pro­posta a Madrid no va ser la més popu­lar del món, però hem seguit tenaços, tos­suts, i hem tre­ba­llat molt per un docu­ment que ara com­par­tim tots els soci­a­lis­tes de l'Estat”, pre­su­mia. Navarro defen­sava que el text avança “molt més” que la decla­ració de San­ti­llana del 2003 –en què el PSOE pro­po­sava l'Espa­nya plu­ral– pel que fa al reco­nei­xe­ment de Cata­lu­nya, la defi­nició de com­petències, la intro­ducció del prin­cipi d'ordi­na­li­tat en el repar­ti­ment dels recur­sos o la reforma del Senat per fer-ne una cam­bra ter­ri­to­rial. La majo­ria de les inter­ven­ci­ons van lloar l'acord asso­lit, i només alguns crítics van recor­dar que “és cert que és un pas històric, però ara mateix és insu­fi­ci­ent, està des­fa­sat en el temps”.

Navarro, que va car­re­gar con­tra la “inca­pa­ci­tat” de Mas i Rajoy per asseure's a nego­ciar una con­sulta, també va aler­tar d'un “aug­ment de l'ambi­ent de cris­pació”, i en va cul­par els inde­pen­den­tis­tes, que “en un moment tan difícil es volen apro­fi­tar d'aquest pati­ment per voler tren­car”. “El nos­tre model no és Kosovo, i no hem de fer cas dels que ens hi volen por­tar”, va con­cloure.

LES FRASES DEL PRIMER SECRETARI

Vivim un augment de l'ambient de crispació, i això no és bo [...]. Hem de donar solucions i establir ponts de diàleg
Hem de liderar una alternativa cap a un model federal que està començant ara, mentre altres projectes s'acaben
Mas i Rajoy estan incapacitats per negociar determinades qüestions, i es necessita parlar molt
Estem fent més passos dels que fa un any i mig es podia imaginar; l'estat de les autonomies està esgotat

Mas: “Segueixen sense veu ni vot”

El president de la Generalitat, Artur Mas, va lamentar ahir que el PSC hagi tancat de moment la negociació del protocol de relacions amb el PSOE sense haver assolit les expectatives que s'havia fixat, ja que troba que ha quedat “igual que estava abans”. “Com a president català m'agradaria que tots els partits catalans, sense excepció, tinguin veu pròpia i vot propi a Madrid, perquè els interessos catalans no són sempre coincidents amb els de l'Estat”, reflexionava. El president, això sí, confia que la situació “es corregeixi” durant les converses que encara resten obertes, i fins i tot es va oferir a donar un cop de mà als socialistes catalans “en el que sigui possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.