Política

Nerviosisme a Brussel·les

La diplomàcia espanyola pressiona per impedir que la CE parli sobre la Via Catalana i Reding cancel·la una reunió prevista aquesta setmana a un polític català

Mas prepara un viatge post-Diada a la capital comunitària

Ner­vi­o­sisme a Brus­sel·les per la Via Cata­lana. La diplomàcia espa­nyola ha redo­blat la seva pressió sobre les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees en els dar­rers dies per evi­tar qual­se­vol reacció pública a la cadena humana. El Minis­teri d'Exte­ri­ors ha mobi­lit­zat l'ambai­xa­dor Alfonso Das­tis, el seu exèrcit de fun­ci­o­na­ris a la capi­tal comu­nitària i alguns espa­nyols que tre­ba­llen en càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat a la Comissió Euro­pea per impe­dir que comis­sa­ris i por­ta­veus tor­nin a fer els comen­ta­ris de l'any pas­sat, espe­cu­lant amb la pos­si­bi­li­tat de la inde­pendència. Tot i això, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, està pre­pa­rant un viatge post-Diada a Brus­sel·les, en les set­ma­nes vinents, segons ha pogut saber aquest diari. Serà la seva setena visita a la capi­tal comu­nitària.

L'euro­co­missària Vivi­ane Reding havia de rebre aquesta mateixa set­mana a Estras­burg el líder d'un par­tit polític català, però a última hora ha ajor­nat la reunió. La vice­pre­si­denta de Bar­roso ja sap quin pa s'hi dóna i no vol tenir represàlies: l'any pas­sat ja la van obli­gar a rec­ti­fi­car després que s'atrevís a adme­tre públi­ca­ment que “cap llei diu que Cata­lu­nya hagi de sor­tir de la UE si s'inde­pen­ditza”. Aquest mateix màxim diri­gent polític d'un par­tit de govern també s'havia de veure aquesta set­mana amb Mar­tin Schulz, el pre­si­dent del Par­la­ment Euro­peu, però l'entre­vista ha que­dat igual­ment ajor­nada.

Espa­nya exi­geix a la Comissió Euro­pea que aquest cop no se surti del no com­ment i que, com a molt, es limiti a “pren­dre nota” i a recor­dar que només pot opi­nar sobre la secessió si algun estat mem­bre ho demana. La Gene­ra­li­tat no té tants recur­sos per fer front a aquesta ofen­siva diplomàtica al cla­ve­gue­ram de Brus­sel·les: a la seva dele­gació hi tre­ba­llen una vin­tena de per­so­nes, men­tre que a la repre­sen­tació espa­nyola són 300.

Psi­cosi euro­pea per Cata­lu­nya

La psi­cosi en alguns gabi­nets d'euro­co­mis­sa­ris arriba a límits absurds. Dime­cres pas­sat, el con­se­ller d'Agri­cul­tura, Josep Maria Pelegrí, va viat­jar a Brus­sel·les per reu­nir-se amb el comis­sari del ram, el romanès Dacian Cio­los. Fins aquí res d'estrany: és habi­tual que els governs regi­o­nals man­tin­guin tro­ba­des, emi­nent­ment tècni­ques, amb l'exe­cu­tiu comu­ni­tari, i a ningú no li passa pel cap inter­pre­tar una reunió sobre frui­tes com un aval de Brus­sel·les al procés cap a l'estat propi. Però per si de cas, els por­ta­veus de Cio­los es van afa­nyar a con­tac­tar els cor­res­pon­sals cata­lans, per cor­reu electrònic i en per­sona, per dei­xar ben clar que Pelegrí en cap cas no seria rebut a Brus­sel·les com a con­se­ller català sinó només perquè pre­si­deix l'asso­ci­ació de les regi­ons euro­pees pro­duc­to­res de frui­tes, lle­gums i hor­ta­lis­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.