Política

L'hora de fer Via

Centenars de milers de catalans es donaran les mans a les 17.14 h de punta a punta del país per reclamar que es convoqui la consulta

Mitjans de tot el món, pendents de la demanda catalana

I a la fi ha arri­bat el dia. Després de gai­rebé un any de pre­pa­ració, d'un estiu d'assa­jos a dins i fora –fins ahir mateix, i encara se'n pre­ve­uen avui–, d'unes últi­mes set­ma­nes boges, en què s'ha col·lap­sat la venda de samar­re­tes al·lusi­ves, Cata­lu­nya és davant un dels rep­tes més grans de la seva història recent. La Via Cata­lana per la Inde­pendència, aque­lla estra­nya manera de pro­tes­tar enllaçant les mans gai­rebé impro­vi­sada als països bàltics fa 24 anys, para­lit­zarà Cata­lu­nya a par­tir de les 17.14h al llarg de 400 quilòmetres, en el que vol ser una demos­tració de força defi­ni­tiva perquè els polítics con­vo­quin el 2014 la con­sulta que ha de dur el país a la lli­ber­tat plena. Un repte logístic gegantí, tant com la fita que per­se­gueix.

Tot indica que, un any després de la mani­fes­tació més mas­siva que hi ha hagut mai al país, el focus mun­dial torna a estar posat sobre Cata­lu­nya. Més de mil peri­o­dis­tes s'han acre­di­tat, dels quals un cen­te­nar llarg de mit­jans estran­gers. Tele­vi­si­ons, ràdios i dia­ris dels Estats Units, la Gran Bre­ta­nya, França, Ale­ma­nya, Suècia, Por­tu­gal i els països bàltics, entre d'altres, han fet en els últims dies prèvies des­ta­ca­des. En una ofen­siva impul­sada per Diplo­cat, dia­ris com ara el The New York Times, The Guar­dian, el Dia­rio da Noti­cias por­tuguès o l'Excélsior mexicà han publi­cat arti­cles del pre­si­dent Mas i el con­se­ller Homs dema­nant que posin els ulls sobre la Via Cata­lana i vegin com reclama legítima­ment la con­sulta.

“Que això sigui una festa, l'avançada de la inde­pendència!”, excla­mava ahir un dels dos coor­di­na­dors dels milers de volun­ta­ris, Fer­ran Civit, que expres­sava un altre desig: “Hem de ser més gent que l'any pas­sat.” Més d'un milió i mig... L'ANC no s'ha can­sat de cri­dar que tots els ins­crits vagin als trams on han reser­vat, per garan­tir la con­tinuïtat de la cadena. Un sol metre buit serà apro­fi­tat pels cer­cles uni­o­nis­tes per pre­sen­tar-ho com un fracàs. I és clar, els que no esti­guin ins­crits també s'hi poden sumar.

També al País Valencià, on un jutge deci­dirà avui al matí si es pot allar­gar la Via fins a Vinaròs, on també es pre­sen­ta­ran les joven­tuts del PP. Acció Cul­tu­ral, explica Tere Rodríguez, manté per si de cas l'alter­na­tiva a Alca­nar.

El dis­po­si­tiu d'emergències i de trànsit, amb milers de mos­sos i poli­cies locals, també és a punt. A la una comen­cen els talls per a cami­ons, i a quarts de tres, pro­gres­si­va­ment, per a la resta. L'ANC insis­teix a dema­nar que la gent hi vagi amb temps, que dini ja vora el seu tram, i que hi acce­deixi pel sud, sem­pre en sen­tit nord, per evi­tar col·lapses i molèsties.

Per això les auto­pis­tes AP-7 i C-32 seran de franc d'una del mig­dia a set del ves­pre als trams paral·lels. Les pre­vi­si­ons, segui­des àvida­ment aquests dies, indi­quen pluja al matí al Baix Penedès i el Gar­raf. A l'hora de la Via, com a màxim pot ploure al Maresme i la Selva. La tem­pe­ra­tura serà ideal. I els cata­lans sor­ti­ran. Serà molt gran.

Les claus

D'eixos vertebradors, cons exigus i herois anònims

ò.p.j

La Via Catalana resseguirà el traçat de la Via Augusta romana, que no s'ha triat per casualitat. A més de ser el principal eix vertebrador de Catalunya –i dels Països Catalans– i el que més trànsit suporta, concentra la majoria de la població i travessa moltes zones amb pocs convençuts, on es confia que generi un efecte positiu. A més, l'N-II i l'N-340, per no parlar del corredor mediterrani ferroviari, són dels exemples més fefaents de la falta d'inversió estatal a Catalunya.

Més raons: el trànsit no es pot aturar, i altres traçats no tenien vies alternatives. Això feia impossible altres rutes plantejades, per exemple per la Costa Brava. Tampoc l'eix transversal, ni que fos per un motiu més simple: no hi havia prou cons al país per regular el trànsit més de 200 quilòmetres.

Abans no es va donar per bo, l'itinerari final va ser modificat quinze cops per les territorials de l'ANC, per afinar el pas sobretot pels nuclis urbans. Per exemple, a Barcelona era un caos. “Feia tot de ziga-zagues per passar pels llocs emblemàtics, i al final es va decidir fer dues cadenes”, explica Ignasi Ballús, geògraf que des de l'abril ha dut la cartografia digital. Ell ha estat qui ha definit els 778 trams: els primers 412 d'Alcanar a l'Hospitalet de Llobregat, del 413 al 722 de Sant Adrià al Pertús i els restants, dins de Barcelona. L'últim, al Fòrum.

La feina ha estat bàsica per a les inscripcions on-line, per elaborar els mapes amb la informació dels serveis i per dissenyar el dispositiu de seguretat. “Hi hem hagut de dedicar moltes hores, però tot sigui per la causa”, diu. Un altre heroi anònim del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.