Política

lA CRÒNICA

Quan l'endemà ja és avui

Diuen que el con­trol del temps és impor­tant en política. També en el procés sobi­ra­nista. Atu­rem-lo ara en un ins­tant: quan 1,6 mili­ons de cata­lans cosien de nord a sud el Prin­ci­pat aga­fant-se les mans, Artur Mas es tras­lla­dava en cotxe a Ripoll, camí de l'acte ins­ti­tu­ci­o­nal del ves­pre; Josep Antoni Duran i Lleida viat­java a Panamà; Joana Ortega es pen­java al coll la ban­de­rola de la Via Cata­lana a Sils; Fran­cesc Homs ento­nava crits d'“inde­pendència” des de la plaça de Sant Jaume i, més enllà, al Par­la­ment, Lluís Coro­mi­nas i Josep Rull s'enca­de­na­ven a la cor­rua humana amb dues grans este­la­des a tocar de l'expre­si­dent i soci­al­cristià Joan Rigol. Vista l'hete­rogènia naci­o­na­lista, que torni a córrer el rellotge. De tots ells depèn la com­pli­cada gestió ins­ti­tu­ci­o­nal de l'endemà, que
ja és avui. I ara, què?

El govern con­fia que la cadena farà obrir els ulls a la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal i a Mari­ano Rajoy. Segons Homs, el pre­si­dent espa­nyol no pot con­ti­nuar “de braços ple­gats”. Mas i Rajoy man­te­nen con­tac­tes dis­crets però La Mon­cloa sem­bla lluny de voler pac­tar o tole­rar la con­sulta i, men­tres­tant, ja han pas­sat dotze mesos i un dia de la mani­fes­tació més gran. L'ANC insis­teix a exi­gir el referèndum el 2014 i el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, davant de Carme For­ca­dell a Palau, es va rati­fi­car ahir al mig­dia en el com­promís de l'any vinent. L'Onze del 2012, quan la mobi­lit­zació més revo­lu­cionària va sac­se­jar la política cata­lana, el pre­si­dent es va reu­nir amb la líder de l'Assem­blea tres dies més tard. Ahir s'anti­ci­pava a De Gis­pert i una nom­brosa dele­gació de l'Assem­blea tre­pit­java la plaça de Sant Jaume i la gale­ria gòtica tres hores abans de les 17.14. Mas també es va avançar a la Diada fixant una data per al pla B, el de les elec­ci­ons ple­bis­citàries, en el 2016. Els estra­tegs naci­o­na­lis­tes han après la lliçó. Fa un any, el poble català es va apo­de­rar del calen­dari i de la nit al dia el pacte fis­cal havia cadu­cat. Els ciu­ta­dans havien pres les reg­nes a la política. Per això, després d'un últim intent d'acord amb Rajoy a Madrid, Mas es va abo­car a les urnes en una votació de con­seqüències ines­pe­ra­des i difícils de pair per una CiU que havia fet la seva aposta tàctica més arris­cada, amb la con­sulta i l'estat propi en el pro­grama, tibant com mai les cos­tu­res entre CDC i UDC.

Aquest cop el govern s'ha afer­rat fort al full de ruta pac­tat amb ERC. La data i la pre­gunta de la con­sulta es tan­ca­ran al desem­bre, quan esti­gui enlles­tida la llei cata­lana de con­sul­tes. El govern es vol blin­dar amb un acord tan ampli com sigui pos­si­ble, comp­tant que el redac­tat també forma part de la nego­ci­ació amb Madrid. Abans de mar­xar cap a Sils, Ortega va garan­tir que la pre­gunta “no ha de ser ambi­gua”, però també va par­lar de “pre­gun­tes” en plu­ral i hi va afe­gir que el Par­la­ment hi tindrà molt a dir.

El temps és or. Però Mas ja ha acla­rit que “fer via” no és avançar de pressa sinó “fer-ho bé”. Una Diada després del pri­mer 11-S revo­lu­ci­o­nari, 1,6 mili­ons de ciu­ta­dans apu­gen el llistó de la mobi­lit­zació i torna l'hora de la política. De Gis­pert creu que “els cata­lans tenen majo­ria d'edat per deci­dir el seu futur”. Ara la qüestió, més que d'edat, és de paciència: el car­rer vigila i apressa el procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.