Política

Neix Súmate per vindicar la independència en castellà

El col·lectiu vol desmentir que la via sobiranista impliqui una fractura social, i ara es proposa arribar arreu del territori català

Justifiquen l'estat propi pel maltractament que Catalunya rep de l'Estat

Són ciutadans “indignats” pel “maltractament constant” que Catalunya rep dels governs de l'Estat espanyol. Fa quatre mesos van decidir dir prou i es van proposar fer sentir la seva queixa construint una nova plataforma que faciliti que ciutadans com ells, de cultura i parla castellanes, facin públic la seva posició a favor d'una consulta i, arribat el cas, triïn el camí de la independència per construir un estat més just des del punt de vista social i econòmic.

Amb aquest objectiu va néixer el col·lectiu Súmate, que des de fa quatre dies, amb la seva irrupció a la xarxa, ha desbordat les primeres previsions i també la petita organització del grup. Així ho explica el president de l'entitat, Eduardo Reyes, que amb aquesta nova empenta preveu estendre el debat arreu de Catalunya. Reyes admet que és un convençut de la necessitat que Catalunya pugui esdevenir un estat independent perquè el país pugui gestionar els seus propis recursos. Considera que el govern que lidera el president Artur Mas no pot fer res més que distribuir el que li arriba del govern espanyol. “Mas no mana gens”, etziba, però alerta que, en el moment que Catalunya disposi de totes les eines de gestió, “li exigiré tot i més”.

Súmate, que es va presentar ahir a l'Hospitalet de Llobregat, te lés seves arrels als municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, territori on partits sobiranistes com ara CiU i ERC han posat el focus per atreure i convèncer els indecisos. Reyes assegura que darrere del col·lectiu ciutadà que presideix no hi ha cap partit polític. “Ningú ens ha ajudat”, afirma, tot i que no descarta que els uns i els altres es trobin en el camí. “Si volem el mateix, per què no ens hem d'unir?”, es pregunta. En aquest sentit, el president de Súmate admet que ja han iniciat contactes amb totes les formacions polítiques que a hores d'ara estan a favor del dret a decidir. “Amb el PSC ho farem quan demostri que hi creu fermament”, hi afegeix.

Reyes és un dels molts col·laboradors de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) que va treballar perquè la Via Catalana fos un èxit. Ell ho va fer des de Cervelló, al Baix Llobregat, municipi on viu ara. També va tenir llar al barri de la zona franca, on va conèixer Paco Candel. El col·lectiu també ha establert contacte amb Òmnium Cultural amb l'objectiu d'eixamplar la base ciutadana que està a favor d'un projecte de construcció nacional. I és que Súmate també té l'objectiu de demostrar que la independència no suposa cap tipus de fractura en la societat catalana.

“Voler la independència de Catalunya no és cap caprici”, assegura Reyes, “és més aviat una necessitat”, i així ho volen transmetre mitjançant les xerrades que ja tenen previst organitzar a les comarques de l'Anoia, Lleida i Tarragona, on ja hi ha molta gent interessada. De fet, no s'atreveixen a parlar de xifres pel que fa al nombre d'adhesions que han rebut arran de l'emissió del vídeo Junts construirem un nou país, que en 48 hores va tenir més de 40.000 visites i que ara ja són 150.000. Aquesta allau d'adhesions ha obligat el col·lectiu a fer una crida per demanar voluntaris que ajudin en l'organització de l'entitat. “Ha arribat l'hora que treballem com un sol poble i construïm un nou país”, destaca el president de Súmate.

LES FRASES

Cap de nosaltres era independentista, però cada dia tenim més motius per allunyar-nos
Estem en contacte amb tots els partits i les entitats que defensen una consulta, si volem el mateix per què no ens hem d'unir?
L'únic que pot fer el president és repartir els recursos que li dóna l'Estat. Mas no mana gens
Eduardo Reyes
president del col·lectiu súmate

Ple al centre cultural de Bellvitge

Súmate va fer el bateig oficial ahir al vespre al centre cultural de Bellvitge a l'Hospitalet de Llobregat. Els assistents van omplir la sala, on també es va poder veure al diputat d'ERC al Congrés dels Diputats Joan Tarda i la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. L'acte va estar encapçalat pel president del Col·lectiu Súmate, Eduardo Reyes, i per Lluís Cabrera, músic, autor de Catalunya serà impura o no serà i president de l'associació Altres Andalusos, que va animar a construir el nou país entre “tots”. També hi era present el president de la Fundació Catalunya-Estat, Jaume Vallcorba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.