Josep Rahola

POLÍTIC JUBILAT

«La millor manera de dominar un país com Catalunya és arruïnar-lo econòmicament»

Rahola recorda algunes vivències que el van portar a participar activament en la vida política i repassa algunes etapes viscudes a ERC, es mostra optimista respecte al moment polític actual i opina que, malgrat les dificultats que ens posa Madrid, Catalunya se'n sortirà

Josep Rahola i d'Espona (Barcelona, 1918) és enginyer industrial i polític, fill de Baldiri Rahola i germà de Frederic Rahola i d'Espona. Militant d'ERC, va estudiar a la Mútua Escolar Blanquerna, i després de la Guerra Civil es va exiliar a França, on va mantenir contacte amb polítics i intel·lectuals catalans i amb grups d'estudiants republicans a l'exili. Va ser membre de l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC) i del Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC). Senador per Girona del1979 al 1986. El 2007 va ser condecorat per les JERC pel fet d'haver procurat un accés al coll de Manrella.
EL PSOE
Primer es van carregar Maragall i ara estan fent la vida impossible a Montilla, perquè defensa massa Catalunya
Pujol
Pujol ho va tenir clar i va posar Barrera com a president del Parlament per tancar la boca a un bon parlamentari
Senador
Vaig votar contra el tractat amb els EUA, per dignitat, perquè havien ajudat sempre Franco
ERC
Hortalà no ho va fer tan malament; ho va fer pitjor Colom, que era un mans-foradades
Guerra civil
La nostra generació no vam tenir gens de joventut, jo tenia divuit anys en acabar la guerra

Entrar a la finca de For­ti­a­nell, just quan arri­bes a Fortià, impres­si­ona. Aquesta explo­tació de Fortià, amb molta història al dar­rere, va ser inau­gu­rada el 1855 com a granja escola agrícola, va fun­ci­o­nar amb inter­mitències en dife­rents eta­pes, recon­ver­tida en semi­nari i caserna de bri­ga­dis­tes. Actu­al­ment és pro­pi­e­tat de la família Rahola-Estrada i Josep Rahola va deci­dir fixar-hi la seva residència des que es va jubi­lar i va dei­xar el pis de Bar­ce­lona.

Ens vam reu­nir en un des­patx ple de lli­bres i docu­ments antics. Josep Rahola, amb 91 anys, manté una luci­desa enve­ja­ble. La tro­bada que man­te­nim, més que entre­vista, gai­rebé es con­ver­teix en una llarga con­versa.

–Tot i estar reti­rat tinc entès que segueix amb molt d'interès l'actu­a­li­tat política. Tota la polèmica de l'Esta­tut?
–«La relació de Cata­lu­nya amb Madrid és una autèntica guerra freda.»
–Això és molt fort.
–«Les grans empre­ses que teníem a Cata­lu­nya ja en l'època de Franco se les van empor­tar a Madrid. La Roca, quan van fer l'ampli­ació, va anar a Madrid. La Pegaso, que ales­ho­res era la His­pano Suiza, va pas­sar a ser una empresa esta­tal i també la van por­tar a Madrid, i així a mol­tes altres empre­ses que es volien ins­tal·lar a Cata­lu­nya els posa­ven tra­ves, fins que deci­dien anar a Madrid.»
–I quina fina­li­tat té tot ple­gat?
–«La millor manera de domi­nar un país és arruïnar-lo econòmica­ment. Això que pas­sava en l'època de Franco actu­al­ment també està pas­sant.»
–Con­tra Franco vivíem millor?
–«No vull dir que ara esti­guem igual que en l'època de Franco, però sí que Madrid envers Cata­lu­nya con­ti­nua amb la mateixa política.»
–I què creu què s'ha de fer?
–«S'ha de denun­ciar aquesta guerra freda que ens estan fent econòmica­ment.»
–Està reti­rat, però encara el veig molt com­ba­tiu.
–«Des d'aquí la política la veig amb molta més distància, molt dife­rent de quan jo era a l'exe­cu­tiva d'ERC o des del Senat. Ara m'ho miro de molt més lluny, no tinc gaire mobi­li­tat i, per tant, la meva visió política avui dia és una mica dis­tant.»
–Amb bastó, amb difi­cul­tat i a poc a poc, però encara corre.
–«Tinc el pro­blema d'una cama en la qual por­tava una pròtesi que al cap de 25 anys s'ha tren­cat, i la cama va cap allà on vol. Això impos­si­bi­lita que tin­gui mobi­li­tat.»
–Des de la distància o a pri­mera fila vostè sem­pre ha seguit la política.
–«Des de petit a casa ja sen­tia a par­lar de política. El meu pare era d'Acció Cata­lana i jo sem­pre escol­tava les con­ver­ses que man­te­nia amb el meu oncle, que venia cada diu­menge a fer el cafè. Era en Pere Rahola i Moli­nas, que mili­tava a la Lliga Regi­o­na­lista i que va ser minis­tre de Marina el 1935. Sem­pre par­la­ven de política. Després, jo ja no he pogut viure sense la política.»
–Quan s'hi va ficar de ple, en política?
–«Sem­pre m'he sen­tit d'ERC, però no me'n vaig fer abans de la guerra. Havia aca­bat el bat­xi­lle­rat i volia començar la car­rera d'engi­nyer, que era molt dura. En aquell moment la política era impor­tant però per a mi era pri­o­ri­tari estu­diar la car­rera. Tot i sen­tir-me d'ERC no em vaig fer mili­tant.»
–Per no voler mili­tar final­ment ha exer­cit un paper prou impor­tant a ERC.
–«Jo no m'hi volia ficar, però després de la mort de Franco vaig entrar a ERC i, noi, un dia Heri­bert Bar­rera va i em diu: ‘Mira, fem coa­lició al Senat amb els soci­a­lis­tes, no et vols pas pre­sen­tar per Girona?' Home, mai havia pen­sat a tenir cap càrrec polític.»
–I ho vau accep­tar de seguida?
–«Vaig con­sul­tar a la fàbrica on tre­ba­llava què pas­sa­ria si jo em pre­sen­tava a les elec­ci­ons, si hau­ria de dei­xar la feina, i em van dir que podia con­ti­nuar anant a la feina. Fran­ca­ment, en aquells moments jo gua­nyava més a la fàbrica que no pas de sena­dor. Ales­ho­res el sou de sena­dor no era el que tenen ara. Em vaig pre­sen­tar per Girona, pen­sant que no sor­ti­ria.»
–I va sor­tir ele­git sena­dor d'Entesa per Girona?
–«L'Ernest Lluch em va intro­duir política­ment i em va alliçonar de com fun­ci­o­na­ven les coses per Madrid. Va resul­tar que en aque­lles elec­ci­ons ERC no en va treure gai­rebé cap i va ser una cosa extra­or­dinària que jo fos sena­dor d'ERC.»
–I durant dues legis­la­tu­res?
–«En la segona legis­la­tu­res ERC es va pre­sen­tar en coa­lició amb CiU, jo era l'únic del grup que votava dife­rent. Recordo quan es va votar la reno­vació del trac­tat amb els EUA, vaig ser l'únic que hi va votar en con­tra. Em va venir un repre­sen­tant de l'ambai­xada dels EUA a dema­nar-me per què hi havia votat en con­tra. Recordo que li vaig dir: ‘Miri, han donat suport a Franco i jo no puc votar a favor si vostès no can­vien de política envers l'Estat espa­nyol.' Jo la dig­ni­tat la tinc sagrada.»
–Pre­ci­sa­ment de resul­tes del cop d'Estat de Franco i la guerra la seva família va haver d'exi­liar-se?
–«Després va venir la guerra, van cri­dar la meva quinta, vaig anar al front i vaig fer la reti­rada i cap a França, més tard vaig poder tor­nar aquí d'estran­quis.»
–Un exili curt, perquè vau tor­nar a la pri­mera opor­tu­ni­tat.
–«En arri­bar em vaig ama­gar a Cas­telló d'Empúries, on hi havia la meva mare, i em van dir que m'havia d'anar a pre­sen­tar a Figue­res, a la plaça de toros, on hi havia una mena de camp de con­cen­tració. Tenia clar que en un camp de con­cen­tració se sap quan s'hi entra i no se sap ni quan ni com se'n surt. Abans d'anar a petar a un lloc així me'n volia tor­nar a França. Ja havia pas­sat pel camp de con­cen­tració del Voló i se'm va ficar al cap que no ani­ria ni al camp d'Arge­lers, on ens volien por­tar, ni a cap altre, i em vaig esca­par. Mira que els fran­ce­sos, si t'enxam­pa­ven, et tira­ven un tret. I aquí vaig pas­sar de llarg de Figue­res, amb la mare vam anar a Bar­ce­lona.»
–Quan va tor­nar ja havia aca­bat els estu­dis?
–«La gent no se n'adona, la nos­tra gene­ració no vam tenir gens de joven­tut; jo tenia divuit anys en aca­bar la guerra i fins al 1941 que no es van començar a nor­ma­lit­zar les coses van ser cinc anys que hi va haver una situ­ació molt precària.»
–La Bar­ce­lona de la post­guerra va ser molt dife­rent de la que havia vis­cut abans del 1936?
–«Les coses van ser molt dife­rents. Pensa una cosa: jo tenia una edu­cació bur­gesa cata­lana, havia estu­diat a Blan­querna. Tot era idíl·lic, tot era bonic, preciós, tot era una mera­ve­lla. Cata­lu­nya era un país para­disíac i nosal­tres havíem de llui­tar per aquest país tan para­disíac amb un entu­si­asme escla­tant. Després va venir la guerra i et tro­ba­ves amb la crua rea­li­tat, que mata­ven els uns i els altres tran­quil·lament, amics, cone­guts, gent pro­pera. Et podria expli­car coses molt dures, però crec que no val la pena.»
–Pot­ser que m'expli­qui què hi fa avui a ERC?
–«Sóc mem­bre del con­sell naci­o­nal del par­tit, tot i que en aquests moments tinc molt poca influència.»
–I per qui es deixa influ­en­ciar o per qui aposta, pel Rea­gru­pa­ment de Car­re­tero, per Carod-Rovira o per Puig­cercós?
–«Jo no aposto per cap. Això de Car­re­tero no ho entenc. Jo amb Bar­rera mol­tes vega­des no hi estava gaire d'acord però no per això he dei­xat el par­tit. Crec que tota la lluita s'ha de fer des de dins, i no mun­tar alter­na­ti­ves fora d'ERC.»
–En què no estava d'acord amb Bar­rera?
–«S'ha de dife­ren­ciar el bon par­la­men­tari del bon polític; un pot ser molt bon par­la­men­tari i no necessària­ment ha de ser un bon polític. Bar­rera era molt bon par­la­men­tari.
–I també un bon pre­si­dent del Par­la­ment?
–«No sé de cap par­tit en què el pre­si­dent del par­la­ment naci­o­nal sigui el pre­si­dent del par­tit. Pujol ho va tenir clar i va posar Bar­rera com a pre­si­dent del Par­la­ment per tan­car la boca a un bon par­la­men­tari. Tot ple­gat va fer mal a ERC.»
–A ERC hi fal­tava gent jove, hi havia una gene­ració tap?
–«Bar­rera era el tap.»
–Ho va tren­car Colom?
–«Amb Bar­rera el par­tit estava econòmica­ment molt mala­ment, després va entrar Hor­talà, que va por­tar a terme una bona gestió econòmica i de sane­ja­ment. Hor­talà era un home de dre­tes i la seva política anava cap a l'inde­pen­den­tisme, un inde­pen­den­tisme de dre­tes.»
–Com Car­re­tero?
–«Sí, una mica això. Hor­talà no ho va fer tan mala­ment, jo crec que després ho va fer molt pit­jor Colom, que era un mans-fora­da­des.»
–Ara ERC és al govern; creu que anem bé amb Mon­ti­lla?
–«La guerra que ens fan des de Madrid és tan enorme que ara tam­poc els va bé Mon­ti­lla. El que vol­drien és posar un Patxi López, com han fet al País Basc. Pri­mer es van car­re­gar Mara­gall i ara estan fent la vida impos­si­ble a Mon­ti­lla, no el volen perquè no és prou submís i defensa massa els interes­sos de Cata­lu­nya.»
–La solució: la inde­pendència?
–«Crec que la inde­pendència s'ha de gua­nyar per majo­ria; men­tre no tin­guem majo­ria s'ha de fer la feina de convèncer la gent perquè optin per la inde­pendència.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.