Política

TERESA JORDÀ ERC

cap de llista ERC per Girona

Una historiadora que vol fer història

La cap de llista d'ERC a Girona té clar que va a Madrid amb bitllet de tornada i afirma que seran les últimes eleccions espanyoles a les quals caldrà concórrer

Aquesta llicenciada en història contemporània ha forjat la seva carrera política a Ripoll, d'on ha estat alcaldessa, i des de fa quatre anys està al Congrés de Madrid

El temps del procés català ha anat passant durant l'anterior legislatura i la temperatura a l'hemicicle del Congrés ha anat pujant
El Partit Popular s'ha anat carregant l'anomenat estat del benestar a cop de reial decret, emparant-se en la seva majoria
Hem de ser a Madrid, perquè és un altaveu molt potent respecte al món i respecte a la resta de l'Estat
Anem al Congrés dels Diputats de Madrid amb bitllet de tornada; hi estarem el temps just per enllestir el procés
De fet, si ens hem d'acomiadar d'Espanya, ho farem bé. A ERC sempre hem estat gent amb elegància

Tal com raja. Teresa Jordà és així, tal com raja. No inter­preta cap paper. És la mateixa que et tro­bes a la sala de plens de l'Ajun­ta­ment de Ripoll, al Congrés dels Dipu­tats espa­nyol, al bar La Taver­neta de Ripoll fent una com­pe­tició de discjòqueis amb l'alcalde de torn, la que la fa petar amb els cone­guts que es troba pel car­rer o amb els col·legues de feina, siguin del color polític que siguin... Sem­pre, però sem­pre, Jordà és l'autèntica Teresa Jordà.

Què vull dir amb això? Doncs que sem­pre és una dona pro­pera i franca, sigui quin sigui el con­text, i no només perquè el seu llen­guatge ver­bal i cor­po­ral sigui molt pla­ner, directe, de car­rer. És així. I aquest és un aspecte que tot­hom qui hi tracta agra­eix, i molt. Un exem­ple: ahir mateix va fer cam­pa­nya al mer­cat set­ma­nal de Bla­nes i el seu amfi­trió impro­vi­sat al mer­cat de roba va ser un gitano català, que li va anar pre­sen­tant un per un els vene­dors i vene­do­res de cada parada. Ben con­tent ell i més que satis­feta ella.

El con­text fa encara més evi­dent la manera de ser d'aquesta política ripo­llesa. Sem­bla que la majo­ria dels caps de car­tell que con­cor­ren a les elec­ci­ons tenen la neces­si­tat de demos­trar que són mor­tals com la resta de ciu­ta­dans. Par­ti­ci­pen en pro­gra­mes de tele­visió d'entre­te­ni­ment, ballen després d'un míting, cui­nen en directe –a casa no ho fan, perquè diuen que no tenen temps–, repar­tei­xen xoco­lata amb xur­ros als pri­mers que pas­sen pel car­rer... Ella no. El que fa li surt de dins, a raig.

Durant la seva etapa a l'alcal­dia de Ripoll, per exem­ple, era molt habi­tual, al final dels plens i quan donava veu als veïns, que s'hi dirigís gai­rebé amb el mateix estil col·loquial que si es tractés d'una tro­bada casual i, per això, alguns diàlegs s'havien con­ver­tit en una autèntica con­versa de bar. No cal dir que així havia cal­mat els ànims mol­tes vega­des a gent legítima­ment enfa­dada i que també havia resolt pro­ble­mes direc­ta­ment sense pas­sar pel fil­tre que exi­gia el pro­ce­di­ment admi­nis­tra­tiu d'una tro­bada for­mal al seu des­patx del pri­mer pis de l'edi­fici con­sis­to­rial.

Aquesta manera de ser, no obs­tant això, no ha res­tat res a la cate­go­ria política de Teresa Jordà. Ella sem­pre ha sabut deli­mi­tar per­fec­ta­ment quan li per­toca fer el paper ins­ti­tu­ci­o­nal. I, si no, que ho pre­gun­tin a l'exmi­nis­tre de Defensa espa­nyol José Bono, que va que­dar entu­si­as­mat amb la rebuda que li va fer la Jordà alcal­dessa quan va visi­tar Ripoll a bord d'una uni­tat històrica del tren La Vapo­rosa, pro­pi­e­tat de l'exèrcit. Jordà, que és lli­cen­ci­ada en història con­tem­porània, va reviure per unes hores la seva faceta de guia del mones­tir romànic de Santa Maria i va con­duir Bono al davant de la tomba de Guifré el Pelós, pare de la dinas­tia reial cata­lana, entre molts altres racons del monu­ment.

També a la feina

Es pot dir que aquesta manera de ser pro­pera també es reflec­teix en la seva acti­vi­tat política. A Teresa Jordà no li ha cos­tat mai reconèixer errors quan ha tocat, com quan va dir en plena cam­pa­nya de les últi­mes muni­ci­pals que no havien sabut fer enten­dre als ripo­lle­sos què s'hi juga­ven, amb la urba­nit­zació pro­po­sada per Con­vergència i Unió del polígon d'acti­vi­tats econòmiques de la car­re­tera de les Llos­ses, o bé amb el pla espe­cial d'urba­nit­zació del sec­tor del Pla, a l'antiga fàbrica de la Pre­pa­ración Tex­til. En aquest últim tema, quan ella va ser alcal­dessa, va impul­sar una con­sulta popu­lar sobre com havia de ser aquesta urba­nit­zació, tot i tenir els vots sufi­ci­ents per fer pros­pe­rar la pro­posta de la Gene­ra­li­tat i del seu equip, i va saber modi­fi­car-la, perquè el resul­tat no li va ser favo­ra­ble.

Lògica­ment, també ha sabut fer política d'apa­ra­dor quan li ha sem­blat que jugava a favor dels interes­sos del país. Ella va defen­sar la moció que decla­rava el rei d'Espa­nya Joan Car­les I com a per­sona no grata a Ripoll, per posar un exem­ple, que no va dei­xar indi­fe­rent ningú, i menys tenint en compte els argu­ments que va esgri­mir, com ara que la monar­quia era una herència de la dic­ta­dura de Franco i una ins­ti­tució medi­e­val. També va aler­tar que les jar­di­ne­res que l'equip de govern con­ver­gent havia posat a la bal­co­nada de l'ajun­ta­ment no eren legals, cosa que va obli­gar a fer un informe de Cul­tura, perquè esta­ven a l'entorn del mones­tir.

Teresa Jordà ha estat els últims qua­tre anys a Madrid, però sem­pre ha man­tin­gut el seu com­promís amb l'elec­to­rat de Ripoll. Quan va sor­tir esco­llida dipu­tada al Congrés espa­nyol, era cap de l'opo­sició a l'Ajun­ta­ment de la capi­tal del Ripollès. Tot feia pen­sar que dei­xa­ria la regi­do­ria. No només no ho va fer, sinó que, fruit d'unes elec­ci­ons primàries, va tor­nar a ser pro­po­sada com a cap de llista d'ERC en les últi­mes elec­ci­ons muni­ci­pals. Aquesta vegada, no obs­tant això, ja va dei­xar clar que no tor­narà a concórrer en unes muni­ci­pals i ho va dir sense saber si seria alcal­dessa o no. Creu que ja
és hora que hi hagi cares noves i ener­gies reno­va­des en el grup muni­ci­pal.

Amb data de cadu­ci­tat

Amb l'estil pla­ner i pro­per que la carac­te­ritza, ara diu que con­corre a les pròximes –i, pel seu par­tit, últi­mes– elec­ci­ons espa­nyo­les per defen­sar el que cal­gui a Madrid durant l'any i mig del procés cons­ti­tu­ent de la república cata­lana, per apro­fi­tar l'alta­veu de cara al món que sig­ni­fica per al procés català i per aca­bar de convèncer per­so­nes que no són cata­la­nes que viuen o tre­ba­llen a Cata­lu­nya del fet que també for­men part del futur nou país. Deixa clar que, a la capi­tal espa­nyola, no hi pen­sen estar més del que cal­gui. Volen enlles­tir la feina i, quan s'hagi cons­tituït el nou país, tenen la intenció d'aco­mi­a­dar-se amb elegància. “És impor­tant ser en tots els fronts durant el procés de des­con­nexió. Tenim uns resul­tats que ens ava­len, i més a Girona, i hem de defen­sar a Madrid la dig­ni­tat dels ciu­ta­dans que han dir sí a la inde­pendència”, afirma sense com­ple­xos.

La cap de llista d'ERC a Girona ana­litza els qua­tre anys de l'ante­rior legis­la­tura i els qua­li­fica de difícils. Segons ella, el tracte que ha rebut de la resta de col·legues d'altres par­tits ha estat cor­recte a títol per­so­nal. A dins de l'hemi­ci­cle, no obs­tant això, diu que l'exer­cici de les seves res­pon­sa­bi­li­tats ha estat dur per la majo­ria abso­luta que el PP ha exer­cit de manera acla­pa­ra­dora.

Afirma que ha estat molt difícil haver de defen­sar els greu­ges con­tra Cata­lu­nya i la judi­ci­a­lit­zació con­tra el procés, i més fer-ho des del grup mixt amb el poc temps que això com­porta per a les inter­ven­ci­ons i a l'hora de par­ti­ci­par en les comis­si­ons de tre­ball. I ha estat dur no només per la pico­na­dora del PP con­tra el procés, sinó per altres temes relle­vants des del punt de vista social com ara la polèmica reforma labo­ral, l'ano­me­nada llei Wert del sis­tema edu­ca­tiu, l'eli­mi­nació de pri­mes a les empre­ses d'ener­gies reno­va­bles, les reta­lla­des al sis­tema de sani­tat públic... “Qual­se­vol intent d'opo­sició s'ha que­dat en res i això és molt dur”, sen­ten­cia. “I, és clar, cal tenir en compte que el PP ha gover­nat a cop de decret llei en el con­text d'una crisi econòmica molt forta”, hi afe­geix.

De la pro­pera legis­la­tura, doncs, n'espera poder defen­sar el man­dat del vot inde­pen­den­tista, però també, i men­tre ERC espera que es pro­clami la república cata­lana, donar suport a la dero­gació de les refor­mes del PP que han tin­gut una incidència social nega­tiva. Això, sem­pre que hi hagi una nova aritmètica par­la­mentària que ho faci pos­si­ble.

Feina feta

Teresa Jordà afirma que les comar­ques giro­ni­nes han estat les grans mar­gi­na­des en els pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat dels últims anys. Cata­lu­nya, també, però les ter­res giro­ni­nes, més encara. “Els giro­nins hem estat un clar exem­ple de mal­trac­ta­ment, amb només 64 mili­ons d'euros en els pres­su­pos­tos d'aquest any”, remarca. Segons ella, el pres­su­post és un 22% infe­rior al de l'any pas­sat i, el que encara és pit­jor, se n'ha exe­cu­tat menys del 30%.

Lamenta que gai­rebé només han obtin­gut diners per anar des­do­blant la car­re­tera N-II. “Tot ple­gat té un accent bur­lesc. En més de 20 anys, només s'han des­do­blat uns pocs quilòmetres d'un eix viari que és fona­men­tal per al país, però també per als espa­nyols”, afirma. Ho han acon­se­guit gràcies a la unió de for­ces de tots els dipu­tats cata­lans al Congrés, una uni­tat que ha estat difícil d'acon­se­guir en altres temes giro­nins.

No cal dir que ara Teresa Jordà torna a Madrid a defen­sar qüesti­ons giro­ni­nes, però sobre­tot a defen­sar, jun­ta­ment amb els altres dipu­tats inde­pen­den­tis­tes que sur­tin ele­gits, la cre­ació d'una nova república. Feina per a una dona ja bre­gada en l'hemi­ci­cle espa­nyol.

El monestir de Ripoll, casa seva

La història apassiona Teresa Jordà, i el poble on va néixer l'any 1972, Ripoll, està carregat d'història. És per això que s'anomena el bressol de Catalunya. El monestir romànic dedicat a Santa Maria, amb un dels portals de la Glòria més impressionants d'Europa, és la peça més important d'aquest patrimoni, del qual ella mateixa va ser guia durant uns anys. Per això, Jordà ha escollit la plaça del Monestir per fotografiar-se. Aquesta ripollesa du
la política a la sang. Des de jove estava
en moviments d'estudiants i socials. Entra en la política al Bloc d'Estudis Independentistes i després a la JERC i, el 1995, a ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia