Política

MARTA SIBINA

CANDIDATA D'EN COMÚ PODEM

Nascuda un 15-M

Marta Sibina va néixer, efectivament, un 15 de maig, una data que el 2011 canviaria el seu rumb i la uniria a una causa comuna: fer fora el PP de les institucions

Va denunciar l'escàndol de la sanitat concertada a Catalunya en un vídeo que es va fer viral

A la revista ‘Cafèambllet' primer volíem explicar les virtuts de la sanitat catalana, però el que vam descobrir era escandalós
Nosaltres no tenim una vareta màgica, però el que ara impera és fer fora el PP, que és el partit més corrupte d'Europa
Jo també he pensat que m'agradaria viure en una Catalunya independent que fos un referent per a molts altres països
A l'escola sempre em triaven de delegada perquè era la que deia que ens havíem d'unir contra les injustícies
Un fill meu va estar a punt de morir, si aquella ambulància no hagués arribat a temps no se n'hauria sortit

En Comú Podem marxa, segons les enques­tes, cap a una victòria segura a Cata­lu­nya en les elec­ci­ons gene­rals de diu­menge. A les comar­ques giro­ni­nes s'estrena com a cap de llista, Marta Sibina (1973, Breda), que el 20-D ja va ser esco­llida com a número 2 per la demar­cació de Bar­ce­lona. Dolors Ter­ra­das, la seva pre­de­ces­sora, ha fet un pas al cos­tat. Sibina, infer­mera des de fa 21 anys, fa el salt de l'acti­visme social a la política amb un refe­rent evi­dent: Ada Colau. “És una dona valenta, i no només quan estava en la pla­ta­forma d'afec­tats per les hipo­te­ques, sinó ara mateix com a alcal­dessa de Bar­ce­lona, perquè està demos­trant que en política les coses es poden fer dife­rents i es poden fer bé; és un orgull pen­sar que puc apor­tar alguna cosa en un pro­jecte en què hi és ella.”

Però anem al gra. Qui és Marta Sibina? “A Breda el meu pare és una per­sona molt cone­guda perquè és el fotògraf ‘ofi­cial'; per a la gent del poble sem­pre he estat i seré la filla del retra­tista, així és com em conei­xen”, diu la can­di­data, que de petita ja mos­trava, segons explica amb un cert orgull, un espe­rit altru­ista que ha desem­bo­cat, no per casu­a­li­tat, en una inci­pi­ent car­rera política. “De nena –parlo de quan tenia cinc o sis anys– era una llui­ta­dora. M'inco­mo­da­ven molt les injustícies i quan veia una cosa que creia que no estava bé, doncs anava a par­lar amb la gent del poble per arre­glar-ho, volia tenir cura de tot­hom. A l'escola sem­pre em pro­po­sa­ven com a dele­gada perquè era la que deia que ens havíem d'unir per can­viar les coses que no esta­ven bé, per això des de sem­pre vaig voler ser infer­mera, per tenir cura de les per­so­nes.”

El ‘Cafèamb­llet'

En tot aquest espe­rit d'ajuda a l'altri no hi havia, encara, una consciència política for­mada. Això vin­dria més tard. Un pas deter­mi­nant seria la decisió de par­ti­ci­par en la fun­dació, el 2004, de la revista Cafèamb­llet a Bla­nes, una modesta publi­cació que aca­ba­ria des­ta­pant alguns escàndols rela­ci­o­nats amb els proveïdors de la gestió con­cer­tada dels Cen­tres Mèdics Maresme-La Selva. “Al prin­cipi era una revista local, amb l'agenda i les acti­vi­tats de Bla­nes; no teníem grans pre­ten­si­ons, però un dia vam pen­sar: anem a expli­car a la gent aquesta sani­tat tan bona que tenim a Cata­lu­nya.” “Ho dius amb iro­nia”, li replico. “No, no, de veri­tat. La idea era expli­car per què fun­ci­ona bé la sani­tat a Cata­lu­nya. I com ho farem, vam pen­sar. Doncs pre­gun­ta­rem a l'hos­pi­tal de Bla­nes, que és el que tenim al cos­tat. El pro­blema va ser d'ells. Vam començar a pre­gun­tar per les par­ti­des pres­su­postàries, on anava una cosa i on anava l'altra; aquest milió d'euros, de què en feu, i coses així, i ens vam tro­bar que per a això no hi havia res­pos­tes. Tot era secre­tisme. Si hem d'expli­car les vir­tuts de la sani­tat però no tenim infor­mació del con­trol de la gestió, és un pro­blema. Vam deci­dir esti­rar el fil, i així és com vam des­co­brir com es porta la gestió sanitària con­cer­tada a Cata­lu­nya. Una sèrie de per­so­nes o famílies s'omplen lues but­xa­ques amb els nos­tres diners amb con­trac­tes a dit i no s'hi pot fer res, ni entrant pre­gun­tes al Par­la­ment, que no té el con­trol d'aquests orga­nis­mes. En alguns casos s'adju­di­quen els con­trac­tes ells matei­xos. És això que en diem la soci­o­vergència, uns es tapen als altres.”

Les reta­lla­des

El salt defi­ni­tiu a l'acti­visme també inclou altres epi­so­dis més per­so­nals i emo­tius. “Arran de les reta­lla­des; per evi­tar el tan­ca­ment de les urgències noc­tur­nes, ens vam mobi­lit­zar i vam ocu­par el CAP de Bla­nes; després un fill meu es va posar molt malalt per menin­gi­tis, amb perill de mort, i vaig veure que si aque­lla ambulància no hagués arri­bat a temps hau­ria estat fatídic. En pri­mera per­sona, com a infer­mera, també vaig patir les reta­lla­des.” L'espe­rit d'aque­lla nena, que de petita no podia supor­tar les injustícies, va revi­far encara amb més força i es va reac­ti­var defi­ni­ti­va­ment amb l'esclat del 15-M del 2011. “És quan deci­di­da­ment em poso en aquest camí, m'uneixo a tota aquesta gent, a una causa. Vull can­viar les coses. Sóc una indig­nada que vol més democràcia.” I si res és casu­a­li­tat, com he dit abans, pot­ser tam­poc ho és la data del seu nai­xe­ment. “Sí, sóc d'un 15-M”, em diu. I jo penso, és clar, en la famosa pel·lícula d'Oli­ver Stone –Nas­cut un 4 de juliol– i també, poca broma, que ja tinc titu­lar per a l'arti­cle.

El 15-M també ens porta un altre cop al pas­sat de Sibina, i a la seva infància. “També és el dia que va néixer la meva àvia materna, la Siseta d'Arbúcies. Només de pen­sar en ella m'emo­ci­ono i em posa­ria a plo­rar. No m'espe­rava que em pre­gun­tes­sis per aques­tes coses... Arbúcies era la meva segona casa, ella era la clàssica iaia que es des­vi­via per nosal­tres, tot un refe­rent per a mi; com també ho era el meu avi de Breda, perquè els meus pares tre­ba­lla­ven a la botiga de foto­gra­fia i jo pas­sava mol­tes esto­nes amb ell i hi tenia mol­tes con­ver­ses a l'hort. Tots els meus records de petita són de feli­ci­tat.”

Peri­o­disme de car­rer

Admeto que jo mateix, arran de les inves­ti­ga­ci­ons al Cafèamb­llet, al cos­tat de l'ara dipu­tat al Par­la­ment Albano Dante Fachín, m'havia fet la idea que Sibina era del ram, o sigui peri­o­dista. I no sóc l'únic, em con­firma. “Anàvem a fer xer­ra­des per tot Cata­lu­nya i en alguns llocs em pre­sen­ta­ven com a peri­o­dista, però sem­pre remar­cava que ni ho sóc ni n'he estu­diat. Sóc infer­mera i ho repe­teixo tan­tes vega­des com cal­gui.” “El fet de no ser peri­o­dista no vol dir que no puguis fer una tasca periodística de car­rer. De fet és una acti­vi­tat que s'ha de rei­vin­di­car.” No hi podria estar més d'acord. Molts com­panys –i ara em refe­reixo als peri­o­dis­tes que diuen que ho són– desit­ja­rien tenir la reper­cussió i el ressò fins i tot inter­na­ci­o­nal que van tenir Sibina i Dante Fachín arran d'una denúncia i una poste­rior sentència que atemp­tava des­ca­ra­da­ment con­tra la lli­ber­tat d'expressió. Les denúncies sobre les irre­gu­la­ri­tats als hos­pi­tals de Bla­nes i Cale­lla van ser pen­ja­des també en un vídeo que es va fer viral i amb un títol prou explícit: “El major roba­tori de la història de Cata­lu­nya.” “Quan ho escrivíem ja no sabíem de quina manera més fer-ho perquè arribés a la gent; ningú sabia que això estava pas­sant; era com la cor­rupció del PP que al final és una cosa tan nor­mal que ni t'indigna.”

La reper­cussió dels escàndols, la denúncia i la cam­pa­nya a favor de la revista va donar a Sibina per pri­mera vegada una imatge pública en l'acti­visme social, el prin­ci­pal plan­ter de Podem. “La política no entrava en els meus plans, però en el món de l'acti­visme fas xarxa amb molta gent que creu que és l'hora d'ini­ciar un pro­jecte ferm que posi les per­so­nes en el cen­tre.” Tro­bar Xavi Domènech, el cap de llista per Bar­ce­lona d'En Comú Podem, va ser deter­mi­nant. “Vam coin­ci­dir en la pla­ta­forma de Procés Cons­ti­tu­ent i el pri­mer cop que em van pro­po­sar com inde­pen­dent d'anar a la llista ho vaig veure com un salt molt gran, em feia res­pecte; però si estàvem dient que aquests polítics no ens repre­sen­ten, que volíem fer les coses d'una manera dife­rent; havíem de ser les per­so­nes del car­rer, les infer­me­res, les mes­tres, les atu­ra­des, les que havíem de pro­ta­go­nit­zar el canvi.”

La con­questa

Pro­tes­tar con­tra els polítics sovint és més sen­zill que fer de polític, l'aviso. “Sóc una per­sona molt res­pon­sa­ble, i aques­tes ganes que he tin­gut sem­pre de curar les per­so­nes, ara tinc l'opor­tu­ni­tat de tras­lla­dar-les a les ins­ti­tu­ci­ons. Als car­rers, les pla­ces i als llocs de tre­ball també s'ha de llui­tar, però hem de con­que­rir les ins­ti­tu­ci­ons perquè allà és on es fan les lleis on es can­vien les coses de veri­tat.”

A l'hora d'ana­lit­zar els pro­ble­mes d'Espa­nya i Cata­lu­nya no s'aparta d'un guió ben cone­gut. “El PP és el par­tit més cor­rupte d'Europa i en els últims anys la política no ha tin­gut en compte la gent, només els poders, les mul­ti­na­ci­o­nals i la troica.” Es pot arre­glar això d'un dia per l'altre amb Pablo Igle­sias de pre­si­dent? “No tenim una vareta màgica, però el que impera ara és fer fora el PP.” Però caldrà pac­tar amb el PSOE i, pri­mer, ells ja han dit que no volen i, segon, pot­ser entra­reu en con­tra­dicció amb el vos­tre propi pro­grama.“De con­tra­dic­ci­ons en tots els pro­jec­tes i en tots els anhels, sem­pre n'hi ha hagut al llarg de la història. S'haurà de nego­ciar molt, però des de Cata­lu­nya no hi anem sols, tenim molts ali­ats, al País Valencià, a les Illes, a Galícia, etc.”

El referèndum

A les comar­ques giro­ni­nes la inde­pendència de Cata­lu­nya és un tema cab­dal, hi esti­guis a favor, en con­tra o no ho tin­guis clar. La qüestió és si dei­xen convèncer els inde­pen­den­tis­tes, que aquí són de pedra picada, per la pro­mesa d'un referèndum que de con­cret només en té la paraula? “Jo mateixa pre­fe­ri­ria tre­ba­llar en un país més petit on molts altres estats del món s'hi pugues­sin emmi­ra­llar en la manera de fer les coses bé, però m'adono, també en cam­pa­nya, que molta gent està pre­o­cu­pada per com fer aquesta inde­pendència i que el full de ruta no tren­carà el blo­queig. Nosal­tres ofe­rim una solució per la qual el 80 per cent dels cata­lans aposta i que té el suport, per pri­mera vegada, d'un par­tit esta­tal amb pos­si­bi­li­tats de gover­nar”.

En aquest apar­tat, sense que li ho qüesti­oni, llança dards a ERC. “Ens veuen com l'ene­mic i jo, en canvi, penso que som ali­ats.” Pot­ser els repu­bli­cans no es refien de la pro­mesa del referèndum, li apunto. “Jo parlo per En Comú Podem i no ens hem mogut ni un mil·límetre; després del 20-D ja vam demos­trar per­so­na­li­tat pròpia com a grup català, tenim uns com­pro­mi­sos i els defen­sa­rem.”

Amant de la natura i les sèries

La candidata admet que els quatre últims mesos al Congrés han estat “intensos” i que li han deixat poc temps lliure. Quan amaini la tempesta li agradarà, admet, recuperar les seves excursions al Montseny, sobretot la pujada al Matagalls, “preciosa”, i les passejades pel pla de la Calma. La nostra sobretaula de cafè i infusió acaba, com està de moda, parlant de sèries. Diu que la seva preferida és Tremé, la joia perduda de David Simon (The Wire) i l'animo, com a dona i política, que miri Borgen. “No, sisplau; tothom em diu que la vegi i no tinc temps!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia