Punt divers

El poble més petit de Catalunya debat com invertir els 5.310 euros del fons d'inversió local del govern estatal

CATALUNYA CENTRAL

L'Ajun­ta­ment de Sant Jaume de Fron­tanyà (Ber­guedà), el poble més petit de Cata­lu­nya, amb un cens de 29 habi­tants, no sap si riure o plo­rar amb els diners que li han tocat del fons d'inversió local esta­tal. El Fondo Esta­tal de Inversión Local del Minis­teri d'Admi­nis­tra­ci­ons Públi­ques de l'Estat, que pretén repar­tir 8.000 mili­ons d'euros als ajun­ta­ments espa­nyols en funció de la població, fa que el muni­cipi ber­guedà obtin­gui la suma de 5.310 euros. L'alcalde de Sant Jaume, Ramon Vilalta, explica que aquesta és una 'gran quan­ti­tat de diners' per a la loca­li­tat, però 'abso­lu­ta­ment anecdòtica' per inver­tir-la en una obra pública.

El Real Decret del govern soci­a­lista de José Luis Rodríguez Zapa­tero del pas­sat 10 de desem­bre ha estat una pluja de diners per a molts ajun­ta­ments de l'Estat espa­nyol. El Fondo Esta­tal de Inversión Local del Minis­teri d'Admi­nis­tra­ci­ons Públi­ques vol repar­tir 8.000 mili­ons d'euros entre tots els ajun­ta­ments de l'Estat en funció de la població de cadas­cun dels muni­ci­pis bene­fi­ci­a­ris de l'ajuda. L'objec­tiu: pro­moure la rea­lit­zació d'obra pública i d'inver­si­ons que gene­rin ocu­pació amb la fina­li­tat de reac­ti­var l'eco­no­mia durant el 2009.

A Sant Jaume de Fron­tanyà, en el Ber­guedà, el poble més de petit de Cata­lu­nya, amb un cens de 29 habi­tants, els ha tocat en total 5.310 euros. Una xifra que difícil­ment dóna per afron­tar una obra pública de relleu.

L'alcalde de Sant Jaume de Fron­tanyà, Ramon Vilalta, s'ho agafa amb humor i reco­neix que 'ni que sigui per tapar forats', faran el que esti­gui al seu abast per no dei­xar per­dre aquesta sub­venció.

I és que els veïns de Sant Jaume viuen amb total con­tra­dicció aquesta línia d'ajuts. Per una banda, més de 5.000 euros per un ajun­ta­ment que té un pres­su­post ordi­nari de menys de 60.000 euros, és una gran sub­venció. D'altra banda, 5.000 euros per afron­tar una obra pública, que generi ocu­pació, amb la pape­rassa que s'ha de tra­mi­tar per obte­nir la cer­ti­fi­cació i apro­vació del pro­jecte, pro­voca els som­riu­res del con­sell obert dels veïns de Sant Jaume de Fron­tanyà.

A tall d'exem­ple. Recent­ment s'ha apro­vat la supressió de bar­re­res arqui­tectòniques en dos edi­fi­cis públics del muni­cipi amb un pres­su­post de 24.000 euros o s'ha pro­jec­tat la ins­tal·lació d'una antena per a la recepció de la TDT amb un cost supe­rior als 15.000 euros. 'I és que qual­se­vol cosa que vul­guem fer tindrà un cost molt supe­rior als 5.000 euros de sub­venció', es lamenta Vilalta.

La pri­mera auto­ri­tat de Sant Jaume de Fron­tanyà vol con­vo­car els veïns en els pro­pers dies per a deba­tre les pos­si­bi­li­tats d'inversió en el muni­cipi: pot­ser la millora d'un camí, o una ter­cera part del cost de la ins­tal·lació de l'antena de la TDT, o tapar forats d'alguna pista o, pot­ser, la millora de la caseta de l'ADF. 'Home! Alguna cosa farem, però dei­xar esca­par aquests diners no', diu Vilalta.

Per a més pecu­li­a­ri­tat del cas, l'alcalde afirma que les sub­ven­ci­ons de l'Estat s'han con­ce­dit a par­tir del cens de l'any 2007. És gràcies a això que l'Ajun­ta­ment de Sant Jaume de Fron­tanyà ha estat de sort ja que ha rebut 177 euros més dels que els tocava ja que a dia d'avui són 29 habi­tants i no 30 habi­tants com ha cal­cu­lat el Minis­teri d'Admi­nis­tra­ci­ons Públi­ques a l'hora de repar­tir els diners. 'No diguem res que encara en els recla­ma­ran!', diu en broma l'alcalde.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.