Punt divers

La Denominació d'Origen dels vins del Pla de Bages s'amplia a Aguilar de Segarra

El muni­cipi d'Agui­lar de Segarra (Bages) s'ha afe­git a les 26 pobla­ci­ons de la comarca on es pot cul­ti­var vinya per pro­duir vins de la Deno­mi­na­cio d'Ori­gen (DO) Pla de Bages. Uns sis anys després d'ini­ciar-ne els tràmits, el Diari Ofi­cial de la Gene­ra­li­tat publica aquest dime­cres la modi­fi­cació del Regla­ment de la Deno­mi­nació d'Ori­gen que amplia el ter­ri­tori on es pot pro­duir raïm per a la DO. El secre­tari del Con­sell Regu­la­dor dels vins del Pla de Bages, Joan Fran­cesc Baltiérrez, ha expli­cat que aquesta ampli­ació con­tri­buirà a reduir la manca de raïm per ela­bo­rar vins amb la què es tro­ben actu­al­ment els cellers del ter­ri­tori, tot i que la pro­ducció encara serà insu­fi­ci­ent per cobrir les neces­si­tats.

El Con­sell regu­la­dor de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Pla de Bages ja havia accep­tat aquesta ampli­ació, però fins que no ha estat apro­vada pel Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, Ali­men­tació i Acció Rural i s'ha publi­cat al Diari Ofi­cial de la Gene­ra­li­tat la modi­fi­cació del Regla­ment no té cap vali­desa. La modi­fi­cació repre­senta la inclusió d'Agui­lar de Segarra en la zona de pro­ducció basada en els infor­mes tècnics que garan­tei­xen que el muni­cipi reu­neix unes carac­terísti­ques simi­lars als muni­ci­pis que inte­gren la zona de pro­ducció de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Pla de Bages. Actu­al­ment hi ha un agri­cul­tor que ja hi ha començat a cul­ti­var vinya en una superfície d'unes cinc hectàrees que aquest any ampliarà en dues més.Zones de pro­ducció a 27 dels 35 muni­ci­pis del BagesActu­al­ment, amb Agui­lar, ja són 27 les pobla­ci­ons de la comarca que poden cul­ti­var vinyes per pro­duir raïm des­ti­nat als cellers ela­bo­ra­dors de vins de la DO Pla de Bages. Ante­ri­or­ment ja s'havien fet altres ampli­a­ci­ons per incloure-hi els muni­ci­pis de Mura, el Pont de Vilo­mara i Roca­fort, Súria i Sant Mateu de Bages.​Les altres loca­li­tats on es pot cul­ti­var són Artés, Avinyó, Bal­sa­reny, Cal­ders, Callús, Car­dona, Cas­tell­fo­llit del Boix, Cas­tell­galí, Cas­tell­nou de Bages, Fono­llosa, Man­resa, Monis­trol de Cal­ders, Navar­cles, Navàs, Raja­dell, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vila­tor­rada, Sant Sal­va­dor de Guar­di­ola, Sant­pe­dor, Santa Maria d'Oló i Tala­manca.Garan­tir el raïm neces­sari L'ampli­ació de les zones de pro­ducció és una pre­o­cu­pació del Con­sell Regu­la­dor de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Pla de Bages. El secre­tari del Con­sell, Joan Fran­cesc Baltiérrez, ha expli­cat que en aquests moments la quan­ti­tat de raïm que es pro­du­eix a la comarca no cobreix les neces­si­tats dels onze cellers que es dedi­quen a l'ela­bo­ració de vi.​Per aquest motiu, durant l'any 2009, es va dur a terme una cam­pa­nya adreçada als agri­cul­tors per ani­mar-los a plan­tar vinya a canvi d'asses­so­ra­ment per part del Con­sell Regu­la­dor i el com­promís dels cellers d'adqui­rir la pro­ducció de raïm. Segons Baltiérrez, es cal­cula que cal­drien unes 50 hectàrees més de vinya per satis­fer les neces­si­tats dels pro­duc­tors. La cam­pa­nya, però, només va acon­se­guir ampliar aquesta superfície en una dot­zena d'hectàrees. Can­vis en la gra­du­acióAl mateix temps que s'ha modi­fi­cat la zona de pro­ducció, els can­vis en el Regla­ment s'han apro­fi­tat per eli­mi­nar la menció de la gra­du­ació màxima per als vins rosats i negres. Aquest canvi té com a fina­li­tat adap­tar-la a les vari­a­ci­ons anu­als de les vere­mes cor­res­po­nents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.