Urbanisme aprova la línia de 132 kV de Serinyà a Figueres, però aposta per millorar el traçat del pla de Martís

Endesa afirma que el traçat s'ha consensuat amb tots els agents del territori

El direc­tor gene­ral d'Urba­nisme, Pere Solà, va expli­car després de la comissió de dime­cres a la nit que s'apro­vava pro­vi­si­o­nal­ment el pro­jecte de la línia de 132 kV entre Serinyà i Figue­res, la qual pas­sarà també per Espo­nellà, Crespià, Caba­ne­lles, Navata, Ordis o Avi­nyo­net de Puig­ventós. En espera que el con­se­ller l'aprovi defi­ni­ti­va­ment, Solà va indi­car que la comissió veia bé el pro­jecte en el tram de l'Alt Empordà, perquè la nova línia res­se­gueix el traçat de l'antiga infra­es­truc­tura, adap­tant els pals de suport ja exis­tents. En canvi, va expli­car que Urba­nisme con­si­dera que cal con­si­de­rar els seus efec­tes en el tram del Pla de l'Estany, sobre­tot quan passa pel pla de Martís, una zona d'un alt valor agrícola.

Endesa es va mos­trar sor­presa per aques­tes con­si­de­ra­ci­ons d'Urba­nisme de la Gene­ra­li­tat, perquè afirma que ja han pas­sat cinc anys des que es va començar a tra­mi­tar la línia, i que ja ha pas­sat el període d'expo­sició pública. Segons un por­ta­veu de la com­pa­nyia, es va acon­se­guir el vis­ti­plau amb tots els agents del ter­ri­tori, inclo­ent-hi els ajun­ta­ments i també les enti­tats reco­ne­gu­des, per aquests, com a inter­lo­cu­tors vàlids, entre les quals asso­ci­a­ci­ons eco­lo­gis­tes: «Tot­hom, per una­ni­mi­tat, ha donat el vis­ti­plau al pro­jecte», ha expli­cat Endesa.

La línia entre Serinyà i Figue­res dóna con­tinuïtat a l'aug­ment de potència que es va fer en la línia entre Olot i Besalú, que va ser trans­for­mada a 132 kV. Després es va allar­gar la línia fins a Serinyà, pas­sant per Sant Fer­riol, un tram que ja està aca­bat; també la subes­tació elèctrica feta a Serinyà.

El Cilma aposta per soterrar-la i compactar-la amb l'A-26

m.vicente

El Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient a Girona aposta perquè aquesta línia elèctrica sigui soterrada i que s'aprofiti el traçat de l'A-26 i del gasoducte que unirà Martorell i Figueres perquè es puguin aprofitar els corredors d'infraestructures existents o en projecte. De fet, un estudi encarregat pel Cilma conclou que aquesta és la manera millor de reduir més l'impacte visual i ambiental, i també la manera més segura per protegir la línia del agents meteorològics. L'entitat gironina també defensa que aquesta opció és econòmicament viable si es tenen en compte els costos indirectes.

Per al Cilma, la línia soterrada costaria tres vegades més que la línia aèria. De fet, la diferència de cost directe entre la solució aèria i la solució soterrada seria de 400.000 euros per cada quilòmetre, segons l'informe. Pel que fa a les característiques, la línia que proposa el Cilma augmentaria el traçat en tres quilòmetres (de 19,2 a 22,7).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.