Societat

Gastronomia

Res de somiatruites

L'igualadí David Andrés és un dels cinc candidats a Cuiner de l'Any al Fòrum Gastronòmic de Barcelona

La setmana vinent aspira a ser proclamat millor xef jove del món a Milà

És cap de cuina de l'Àbac de Jordi Cruz i regenta el seu propi restaurant a Igualada

El dic­ci­o­nari defi­neix somi­a­trui­tes com una per­sona “visionària o que s'il·lusi­ona fàcil­ment amb coses impos­si­bles o estra­nyes”. Quan l'igua­ladí David Andrés va obrir un res­tau­rant amb aquest nom a Igua­lada poc devia pen­sar que aca­ba­ria aspi­rant dos anys seguits a ser el millor xef jove del món. Una cosa que pot sem­blar tan impos­si­ble i estra­nya com que un jove bri­llant juga­dor d'hoquei i estu­di­ant d'arqui­tec­tura ho deixi tot per pro­var sort als fogons i acon­se­gueixi estar a l'elit de la cuina abans de com­plir els 30 anys.

Can­di­dat a Cui­ner de l'Any

El Fòrum Gas­tronòmic de Bar­ce­lona donarà a conèixer, el pro­per 23 de novem­bre, el nom del Cui­ner de l'Any. Es tracta d'un reco­nei­xe­ment a cui­ners emer­gents, que ofe­rei­xen pro­pos­tes culinàries de qua­li­tat, sos­te­ni­bles, amb pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i fent difusió d'aquests valors a través dels seus plats.

David Andrés és un dels cinc can­di­dats a aquesta menció, a la qual també aspi­ren Quim Coll, de 4 amb 5 Muja­des (Bar­ce­lona), Iolanda Bus­tos, de La Calèndula (Regencós), Alain Guiard, de La Mun­dana (Bar­ce­lona), i Vicent Gui­merà, de L'Antic Molí (Ull­de­cona).

Millor xef jove de la Península

Però el jove cui­ner igua­ladí té abans una cita trans­cen­den­tal. David Andrés és el pri­mer xef que aspira dues vega­des a ser el millor xef jove del món en el con­curs S. Pelle­grino Young Chef. La pri­ma­vera pas­sada va gua­nyar la fase del con­curs a Espa­nya i Por­tu­gal per segon any con­se­cu­tiu, i el 15 d'octu­bre s'enfron­tarà a una tren­tena de joves cui­ners d'arreu del món a Milà.

Andrés reco­neix que es va tor­nar a pre­sen­tar al con­curs “per gau­dir-ho molt”, perquè l'objec­tiu és evo­lu­ci­o­nar el plat que va pre­sen­tar amb el suport d'un reco­ne­gut xef “i arri­bar a conèixer 19 fantàstics xefs joves i els seus men­tors admi­ra­bles”.

En el cas de l'igua­ladí, el seu men­tor és el xef Andoni Luis Adu­riz, una elecció que cele­bra: “Ell és el xef que m'ha ins­pi­rat en gran part i l'admiro molt. No podia ima­gi­nar millor mes­tre a tot el món.” Amb el xef del res­tau­rant Muga­ritz han evo­lu­ci­o­nat el plat que va pro­po­sar a la fase local del con­curs: “Llet d'ove­lla, carn de xai, pis­tils de car­xofa i fum de pi.”

Una de les qüesti­ons que més va valo­rar el jurat del con­curs d'Espa­nya i Por­tu­gal és el fet que el plat s'enlles­teixi davant del cli­ent fent una infusió del llom de xai curat i fumat i amb una qua­llada de llet feta en el mateix moment de ser­vir el plat dins d'una car­xofa.

La pro­posta es basa en pro­duc­tes del país i es tracta d'un plat “rústic i sen­zill on els tres pro­duc­tes reac­ci­o­nen d'una manera natu­ral 100%”, segons Andrés.

David Andrés és també cap de cuina de l'Àbac de Jordi Cruz, que té dues estre­lles Mic­he­lin. La seva aspi­ració és “seguir crei­xent cada dia i mai dei­xar d'apren­dre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia