Els veïns d'Ascó ho donen per fet

El mutisme amb què l'Ajuntament ha preparat la seua candidatura per rebre el cementiri nuclear contrasta amb el debat que hi ha al carrer

«Pre­fe­reixo dir que és un cemen­tiri nuclear i no pas un magat­zem cen­tra­lit­zat; la rea­li­tat és que els resi­dus es que­da­ran aquí enter­rats», afirma una veïna al cen­tre d'Ascó, just quan acaba de sor­tir d'una fleca. La dona, que pri­mer sem­bla que vulga evi­tar el tema que ha situat Ascó en les por­ta­des dels dia­ris, parla després amb un tel de mis­teri. «No vol­dria opi­nar perquè no tinc prou infor­mació, però crec que la gent d'aquí encara en té menys», etziba. La veïna també es declara força escèptica sobre les mesu­res de segu­re­tat del magat­zem tem­po­ral cen­tra­lit­zat (MTC). «Si els resi­dus estan con­tro­lats no ho aca­ba­rem de veure, perquè qual­se­vol dia pot haver-hi un cata­clisme i s'haurà aca­bat tot», diu. El debat és al car­rer, però els car­rers són buits. Pel cen­tre del poble només s'hi veu un poli­cia local, algu­nes dones fent la com­pra i un grup d'ope­ra­ris de la bri­gada muni­ci­pal fent una repa­ració. A mig matí, costa tro­bar veïns cami­nant, i la majo­ria de la gent es mou amb cotxe, alguns dels quals de gamma alta. Ascó, que té uns 1.600 habi­tants cen­sats, manté uns vin­cles molt forts amb la nuclear. De fet, una quarta part de la seua població activa tre­ba­lla a les dues cen­trals. I qui no és tre­ba­lla­dor en plan­ti­lla es pot gua­nyar la vida amb l'acti­vi­tat econòmica que gene­ren aquests dos reac­tors nucle­ars. «Vaig tre­ba­llar a la cen­tral des del 1972 fins al 1982, i sé el que és», diu Josep Pérez, un veí de 86 anys que pren el sol i un refresc a la ter­rassa del bar Anita. «Els veïns gene­ral­ment dirien que sí al cemen­tiri nuclear, però ningú sap si és bo o dolent», con­clou l'home.

Tot i que els veïns lamen­ten la falta d'infor­mació, alguns han fet viat­ges pagats a altres MTC d'Europa. A més, la cadena de cable local, Vídeo Ascó TV, emet dos cops al dia un repor­tatge de pro­ducció pròpia, amb decla­ra­ci­ons de dos tècnics d'Enresa. «Abans pre­fe­ri­ria que fes­sin dues cen­trals més, perquè tots pagaríem la llum molt més barata», afirma. «Si és dolent, no tenim més remei que accep­tar-ho, perquè aquí ja tenim resi­dus i sem­bla que ja està tot deci­dit», opina. «Durant tota la vida vaig fer de pagès i l'any 72 em va cos­tar molt dei­xar de tre­ba­llar la terra», recorda. «Mai havia tre­ba­llat en una empresa, però en només cinc hores vaig gua­nyar 400 pes­se­tes, que era el que gua­nyava fent de pagès en tota una set­mana», diu. «No puc dir que el cemen­tiri serà una riquesa per al poble, però com a mínim el jovent tindrà feina», con­fia Pérez. «El més lògic és que cadascú digui allò que sap, i no allò que li interessa dir», diu abans de sen­ten­ciar: «Tot és política, i de la política només en viuen els polítics».

«Al poble, uns diuen que serà bo i els altres que serà dolent, però no es posen d'acord», asse­nyala un jove magrebí que fa tres anys que viu a Ascó. «És una cosa sobre la qual no opino», afirma una altra veïna que tra­vessa el car­rer, fent ges­tos de negació amb la mà. «Només ens han fet una xer­rada dient-nos les coses bones del cemen­tiri, però no ens n'han expli­cat els incon­ve­ni­ents», lamenta un jove des de dar­rera de la barra d'un bar. «Els de l'Ajun­ta­ment faran el que vol­dran, no escol­ta­ran la gent del poble», con­ti­nua. «Al poble, si par­les con­tra la nuclear, mala­ment», diu, tot fent el gest de creu i rat­lla amb la mà. Amb tot, també des­taca els bene­fi­cis que la nuclear ha repor­tat a Ascó. «A més, a tots ens agrada arri­bar a casa i posar la cale­facció a l'hivern; però després hi ha gent que està en con­tra de les nucle­ars i també en con­tra dels parcs eòlics»... Un altre pro­blema és el que va pas­sar l'any pas­sat, quan després de la fuita de partícules ningú volia la fruita de la Ribera d'Ebre», recorda.

«Abans no se'n vagi a un altre lloc, que es faci a Ascó»

gustau moreno

Els veïns més joves són els que expressen la seua opinió sobre l'MTC amb més naturalitat. Tot i que tenen alguns dubtes, dues veïnes que passegen amb una nena petita per la carretera de Camposines es declaren favorables a l'arribada dels residus nuclears. «Si s'ha de fer en algun lloc, que es faci a Ascó», assegura Concepció. «Abans no se'n vagi a un altre lloc, com ara a Flix o a Tivissa, doncs que es faci a Ascó, perquè la merda ja la tenim», sentencia. Les dues noies recorden que el poble està acostumat a conviure amb la nuclear, i que la majoria dels asconencs treballen o han treballat a les centrals. De fet, pensen que el projecte crearà més llocs de treball al poble, dels quals se'n beneficiaran a tota la comarca. «Ens han dit que l'MTC serà més segur que la central, i que Ascó reuneix les millors condicions, ja que tenim una via del tren que arriba dins de la nuclear», diu. «Si es fan les proves pertinents, no hi ha d'haver cap problema», remarca Concepció, que precisa que ella abans no era partidària de la instal·lació del cementiri nuclear. Sobre la manifestació d'aquest diumenge, contrària a l'MTC, afirmen que tothom té dret a manifestar-se lliurement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.