Societat

Josep Pla

Moments estel·lars de la Costa Brava

El refugi de l’escriptor

L’HOME DE LA BOINA · Decebut pel camí que prenien les coses just acabada la guerra, Josep Pla, que era del bàndol dels guanyadors, va decidir retirar-se a l’Empordà per dedicar-se a escriure, a reconstruir literàriament un país que feia aigües. Des del mas de Llofriu, lluitant contra la solitud i el fred de l’hivern, es va convertir en una icona i en el gran propagandista d’aquest tros de terra

“A Fornells,paratge fabulosament ensopit, vaig arribar a sentir-hi la dolçor del tedi”
Al mas, rebia visitesd’intel·lectuals, polítics i artistes que volien la foto amb el gran escriptor

Hi ha escrip­tors que van asso­ci­ats a un pai­satge. És el cas de Dickens amb Lon­dres, Paul Aus­ter amb Nova York i Cor­mac McCarthy amb els ter­ri­to­ris aspres de la fron­tera sud dels Estats Units, per citar-ne alguns exem­ples a cop d’ull. Josep Pla és l’escrip­tor de la Costa Brava i del rerepaís que l’abraça.

Tot i for­mar part dels ven­ce­dors de la Guerra Civil espa­nyola –va entrar a Bar­ce­lona i a la redacció de La Van­guar­dia, jun­ta­ment amb Manuel Aznar, l’endemà de l’alli­be­ra­ment de la ciu­tat–, ben aviat va mos­trar la seva inco­mo­di­tat amb el nou règim i, just abans que Galin­soga ocupés la direcció de La Van­guar­dia, el maig d’aquell mateix any, va deci­dir enge­gar-ho tot i reti­rar-se a l’Empordà per por­tar una vida dedi­cada a la feina d’escriure. No es va ins­tal·lar al mas Pla de Llo­friu, on hi havia fet algu­nes obres abans de la guerra, ni a Pala­fru­gell, on vivien els seus pares. Va esco­llir la platja gai­rebé inha­bi­tada de For­nells, on podia pair més fàcil­ment el tomb que havia deci­dit donar a la seva vida pro­fes­si­o­nal i el tren­ca­ment de la relació amb Adi Enberg. En aquesta bar­raca de pes­ca­dors del port de ses Orats, hi va enlles­tir His­to­ria de la Segunda República i va començar a escriure la Guia de la Costa Brava, que va publi­car Des­tino l’any següent, en cas­tellà, “per la força de les cir­cumstàncies”, com asse­gura en el pròleg d’edi­ci­ons poste­ri­ors.

Es va incloure en la col·lecció de guies de Des­tino, en què va par­ti­ci­par, entre d’altres, Joan Fus­ter. Un text amb la vocació de donar con­sells als que deci­dis­sin viat­jar per aquest tros de món que ell conei­xia de cap a peus. La fas­ci­nació de Pla per la costa giro­nina, espe­ci­al­ment la cen­tral, és notòria. “Tot el que aquí es diu ho he por­tat a dins des de la meva ado­lescència i la meva pri­mera joven­tut. Perquè jo soc no sola­ment fill d’aquest tros de país, sinó que, al revés del que sol pas­sar tan sovint, en soc un apas­si­o­nat.”

Ho ana­lit­zava tot, des de l’ori­gen del nom fins als límits geogràfics, sense obli­dar altres aspec­tes rela­ci­o­nats amb la vida quo­ti­di­ana de la zona. Tot ple­gat, segons escriu, dema­nant al lec­tor que es prengués la guia com “un esforç per man­te­nir els valors de rea­li­tat que encara sub­sis­tei­xen sota aquesta volu­mi­nosa mul­ti­tud humana i aquesta esce­no­gra­fia urbanística”.

Reco­neix, en el pròleg del 78 –que és el que tinc a mà–, que la Costa Brava ha expe­ri­men­tat una “fantàstica trans­for­mació”, en alguns casos afor­tu­nada i en d’altres no tant i, sense entrar a valo­rar si és millor o pit­jor, creu que “con­serva encara tota la seva gran bellesa, el seu incen­tiu i la seva fas­ci­nació intac­tes”. Tot i això, admet: “Hauríem pogut tenir una mica més de seny i de bon gust. [...] Per això, si en arri­bar en alguna cala, abans deserta, on passàvem les hores sen­tint xiu­lar el vent, es tro­ben amb edi­fi­ca­ci­ons més o menys des­a­for­tu­na­des, em facin el favor de dis­si­mu­lar.” Per Pla, aquesta guia “res­pon a un estat d’espe­rit de joven­tut apli­cat [...] sobre un país” que conei­xia i esti­mava “pro­fun­da­ment”, a la manera del viatge a Itàlia de Goethe, lluny de les guies popu­lars com la Bae­deker.

“A For­nells, paratge fabu­lo­sa­ment enso­pit, vaig arri­bar a sen­tir-hi la dolçor del tedi.” Hi va aguan­tar uns mesos, menys d’un any. Es va tras­lla­dar a l’Escala, amb la jove Aurora, amb qui va estar ínti­ma­ment lli­gat fins que ella va deci­dir emi­grar a Bue­nos Aires. “Vaig anar a l’Escala i em vaig tro­bar amb dife­rents cafès oberts tota la nit. M’hi vaig que­dar. Hi vaig viure alguns anys en dife­rents cases llo­ga­des. Quin país més agra­da­ble! Quina per­ma­nent sen­sació de no viure a Espa­nya, de tro­bar-se’n total­ment sepa­rat.” S’hi va que­dar sis anys fins que, després d’uns mesos a Cadaqués, el 1947 es va ins­tal·lar defi­ni­ti­va­ment al mas Pla de Llo­friu, després de la mort del seu pare.

A l’Escala, Pla va refer la seva pro­ducció literària i va con­so­li­dar la col·labo­ració periodística set­ma­nal amb la revista Des­tino i amb l’edi­to­rial de la mateixa empresa, que li va publi­car els pri­mers lli­bres de post­guerra en cas­tellà a par­tir del 1940. El 1947, durant la seva breu estada a Cadaqués, va publi­car a l’edi­to­rial Joven­tut el lli­bre Cadaqués, el pri­mer que publi­cava en català després de la Guerra Civil.

Ins­tal·lat de nou al mas, després de qua­ranta anys, Pla es va tro­bar amb un Pala­fru­gell molt dife­rent del que havia cone­gut, amb una indústria del suro en franca decadència, una vida pública enso­pida i amb molts dels vells amics morts. En el pri­mer període de retorn a Llo­friu, Pla va con­viure amb Con­su­elo Robles, una noia de raça gitana, de família pobra i que no sabia lle­gir ni escriure. Més enda­vant, va viure uns anys amb la seva mare, fins que ella va deci­dir anar a Bar­ce­lona amb la seva filla Maria. A poc a poc, la figura de Pla es va anar assen­tant i con­so­li­dant. Josep Vergés, el seu edi­tor, va enten­dre clara­ment que l’aposta de Pla en català era un valor segur. El 22 de gener del 1965, Vergés va por­tar al mas Pla el con­tracte de publi­cació de l’Obra com­pleta.

Tenia 68 anys i havia dedi­cat gai­rebé tota la vida a una obra que volia veure publi­cada. Pla ja era una patum i se’l dis­pu­ta­ven diver­ses edi­to­ri­als. Ins­tal·lat al mas, rebia visi­tes d’intel·lec­tu­als, polítics i artis­tes que volien la foto amb el gran escrip­tor, a més dels amics i alguna visita ino­por­tuna que des­pat­xava fin­gint que estava malalt. La seva obra tenia un gran pre­di­ca­ment entre la petita bur­ge­sia cata­lana i el seu caràcter esquerp ves­tia el per­so­natge. Dalí, Tar­ra­de­llas, Pujol, Vicens Vives, Vergés amb el sobre set­ma­nal... I fins i tot el rei Joan Car­les es va dei­xar caure pel que ja era un punt de referència obli­gat a la Costa Brava.

L’autor d’un dels lli­bres indis­pen­sa­bles de la lite­ra­tura cata­lana, El qua­dern gris, va des­criure la costa giro­nina des de la seva joven­tut fins als anys de madu­resa.

El drama lite­rari, per a Josep Pla, sem­pre era el mateix. Com que és infi­ni­ta­ment més difícil des­criure que opi­nar, tot­hom opina. Pla va ser un mes­tre de la frase impe­ca­ble, de l’adjec­tiu exacte. Va des­criure la costa que havia cone­gut amb una prosa cris­tal·lina, plena de poe­sia que cer­cava l’espe­rit del pai­satge i de la seva gent, a qui va dedi­car retrats ino­bli­da­bles. Aquest “gan­dul fra­cas­sat”, com es des­cri­via a ell mateix –per això li agra­dava Grècia, per l’enorme paciència que tenen amb els gan­duls fra­cas­sats com ell–, va veure en la segona mei­tat de la seva vida com tot aquest món gai­rebé idíl·lic que havia cone­gut des­a­pa­rei­xia com a con­seqüència del turisme, un feno­men que, segons ell, més que unir, dis­per­sava: “Per això em trobo en aquest poble en un estat de soli­tud com­pleta.” Si no fos per les con­ver­ses amb alguns amics, com el pin­tor Mar­ti­nell, la seva con­dició “seria més solitària que la d’un mus­sol en la noc­tur­ni­tat”.

Josep Pla Icona de la Costa Brava

3

1

5

2

4

Una història d’amor

miquel torns

La relació sentimental de Pla amb les dones que van passar per la seva vida –l’Adi, l’Aurora, la Consuelo...– va ser més aviat efímera i bastant turmentosa, a diferència de la relació que va tenir amb el paisatge que l’envoltava, una relació d’amor a prova de bomba que el va portar a dedicar gran part de la seva vida a descriure el país.

“La mirada literària que Pla projecta sobre la Costa Brava –assenyala David Viñas en el llibre Josep Pla i l’invent de la Costa Brava– transforma i alhora manté intacta l’essència del que descriu [...], que Pla aconsegueix copsar i que és immutable, que no varia amb el pas del temps. [...] Realitat i ficció units, doncs, mostrant la possibilitat d’un encaix perfecte, amb un resultat de gran eficàcia estètica.”

Josep Pla va projectar sobre la Costa Brava una mirada poètica idealitzada que naixia d’un sentiment de nostàlgia. Parlava de la costa que ell havia conegut durant la seva joventut, de la costa encara verge, amb comptades famílies d’estiuejants, properes o de Barcelona, que passaven els mesos de calor a prop del mar. Parlava, sense caure en l’arqueologisme folklòric, com assegurava ell mateix, dels personatges que havia conegut, dels pescadors i la gent de poble a qui s’havia acostat i amb qui més havia conviscut quan va decidir passar a l’exili interior i refugiar-se a l’Empordà, sempre a prop del mar. A Pla, la democratització del turisme no li va interessar mai i la proliferació de cubs de ciment li provocava un rebuig notable, ja que posava en perill el que ell considerava l’essència de la costa.

Segons alguns dels molts biògrafs de Josep Pla, la Guia de la Costa Brava respon a un gest patriòtic, com ho va ser el fet de tornar a escriure en català immediatament després que el règim franquista, a partir del 1946, en permetés la publicació. Un gest patriòtic, probablement, però també el fruit d’una història d’amor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia