La PDE prepara mobilitzacions perquè es mantingui el cabal ecològic en el pla de la conca de l'Ebre

La plataforma qualifica de «frau» els processos d'elaboració dels plans hidrològics

«Tal com està redac­tat, l'actual pla hidrològic de la conca de l'Ebre és un escàndol, ja que no fixa un cabal ecològic que sigui mínima­ment via­ble per al tram final del riu, sinó que es farà un repar­ti­ment de l'aigua segons els interes­sos i com­pro­mi­sos polítics, i la que sobri serà el cabal mínim.» Així ho va asse­gu­rar ahir Manolo Tomàs, por­ta­veu de la PDE, en la cimera d'enti­tats i grups eco­lo­gis­tes. Repre­sen­tants de dis­set enti­tats van coin­ci­dir a qua­li­fi­car d'estafa i frau els pro­ces­sos d'ela­bo­ració dels plans hidrològics de les diver­ses con­ques de l'Estat, perquè, segons van expli­car, han estat inútils i no han influït en la presa de deci­si­ons. Segons Alberto Fernández, de l'enti­tat WWF Madrid, «els pro­ces­sos de par­ti­ci­pació no han res­pec­tat la direc­tiva euro­pea i la soci­e­tat civil s'haurà de moure si vol sal­var els rius». En aquest sen­tit, un dels temes que es van deba­tre van ser les mobi­lit­za­ci­ons ja que, segons Tomàs, «és l'única manera de modi­fi­car la posició del govern». Així, la PDE pre­veu per aquest semes­tre dues grans mobi­lit­za­ci­ons, «una en l'àmbit català, que se cele­brarà al maig, i l'altra en l'àmbit esta­tal».

Tant la PDE com la resta de grups ecològics con­si­de­ren que aquest semes­tre és clau, perquè cre­uen que el govern espa­nyol podria apro­fi­tar la pre­sidència euro­pea per modi­fi­car o no apli­car la direc­tiva d'aigües. «Tenim indi­cis que aquest és l'objec­tiu i no ho podem per­me­tre, ja que l'actual direc­tiva és una opor­tu­ni­tat perquè es doni als rius i als sis­te­mes aquàtics el valor que es merei­xen», va afir­mar Susanna Abe­lla, de la PDE.

L'Ebre no està sol

A.P

La cimera d'ahir no només va servir per marcar línies d'actuació conjuntes entre les diferents entitats, sinó també per posar en comú problemàtiques referides a la política hidràulica que es donen arreu de l'Estat i no només a l'Ebre. Miguel Méndez, per exemple, de la Plataforma en Defensa del Tajo, va assegurar que ha arribat «el temps de la confrontació amb l'administració, ja que no volem ser còmplices del simulacre de processos de participació que s'ha dut a terme». Segons Méndez, en temes de política hidràulica «no ha canviat res en 50 anys, i fins i tot empitjorem». Per la seua banda, David Howell, de SEO/BirdLife, va destacar la necessitat de protegir espais que depenen de l'aigua, com el delta de l'Ebre, i respectar la seua conservació, «cosa que en el pla de conca no s'ha tingut en compte». Per això, tant Howell com Manolo Tomàs, de la PDE, aposten per sumar esforços entre totes les plataformes i ONG ecologistes: «La vella cultura de l'aigua s'està refermant i ho hem d'evitar», va concloure Tomàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.