Societat

Moments estel·lars de l’interior

Grisa, però no negra

FALSA era la imatge de Girona com una ciutat sense sobresalts, habitada per capellans, militars, botiguers i funcionaris, que va volar enlaire a principis del segle XX quan un grup d’intel·lectuals van trencar les convencions, el resclosiment de centúries i van decidir que calia activar la cultura i posar-la al servei de l’obertura de mires i el progrés.

La ciutat havia patit quasi cent anys de misèries purgant la bogeria d’un general
L’abatiment de Bertrana contrastava amb l’empenta mostrada pels joves intel·lectuals

El dis­sabte 19 d’agost del 1916, al ves­pre, la ram­bla de la Lli­ber­tat estava plena de gent ballant sar­da­nes i pre­nent la fresca a can Norat o a Can Negre, cafès relle­vants, quan, tal com va publi­car la Crònica muni­ci­pal de Girona, “unos indi­vi­duos y cono­ci­dos... y junto a los ofi­ci­a­les de refe­ren­cia esta­van sar­gen­tos en gran número que con el sable desen­vai­nado, assis­ten­tes ves­ti­dos de pai­sa­nos y otros mili­ta­res de diversa gra­du­ación que, en dis­tin­tas for­mas coadyu­va­ron en la ver­gon­zosa agresión”. Un grup de mili­tars encapçalats per dos tinents d’infan­te­ria del regi­ment d’Àsia, que ja havien pro­ta­go­nit­zat epi­so­dis con­tra el cata­la­nisme i havien pro­vo­cat més d’un alter­cat defen­sant la uni­tat de l’Estat, van encapçalar una tri­fulga en què giro­nins pacífics van ser agre­dits i bas­to­ne­jats i quan es van defen­sar amb el que tenien a mà, tau­les, ampo­lles o cadi­res, els van acu­sar d’agre­dir l’auto­ri­tat. Hi va haver nou ferits civils i una queixa aïrada d’un Ajun­ta­ment que tot i tenir la raó es va tro­bar que el diari El Ejército Español publi­cava que els suc­ces­sos del 19 d’agost havien estat pro­vo­cats “per una mani­o­bra dels sepa­ra­tis­tes i els regi­o­na­lis­tes”. La per­versió de la veri­tat va esve­rar el con­sis­tori, que va ser acu­sat d’agi­ta­dor i en el qual des­ta­cava la figura de San­ti­ago Masó i Valentí, advo­cat, germà de l’arqui­tecte Rafael Masó i mem­bre d’una de les prin­ci­pals nis­sa­gues de la bur­ge­sia local. Una família catòlica, benes­tant, il·lus­trada, amb vocació de país, en què es podien tro­bar nota­ris, peri­o­dis­tes, poe­tes, arqui­tec­tes, dipu­tats o mes­tres, que va tenir un paper fona­men­tal en el des­vet­lla­ment de Girona al tom­bant del segle XIX i els pri­mers lus­tres del XX.

La ciu­tat havia patit quasi cent anys de misèries pur­gant la boge­ria d’un gene­ral amb ànima d’heroi tro­nat, Mari­ano Álva­rez de Cas­tro, que va posar l’orgull mili­tar per sobre de la raó pràctica i va con­ver­tir la resistència con­tra els exèrcits de Napoleó en un trac­tat deli­rant d’anor­ma­li­tat, una boge­ria que va con­ver­tir Girona en una ciu­tat sense esma, petita, escar­ran­sida i tan­cada per les mura­lles, domi­nada pels mili­tars i l’Església. Una soci­e­tat car­rin­clona i ene­miga de les inno­va­ci­ons i la moder­ni­tat, que va veure com alguns fills de casa bona van voler tren­car con­ven­ci­o­na­lis­mes i esca­par de l’opressió claus­trofòbica bus­cant el camí que por­tava de l’ago­nia a la resur­recció.

El 1887, Pella i For­gas va pre­gun­tar si Girona podia superar el cap­te­ni­ment que li pro­vo­cava el fet d’auto­con­si­de­rar-se un cemen­tiri de glòries i un lloc de records. La res­posta no va arri­bar fins al 16 de gener del 1902, quan el pri­mer número de Vida, revista impul­sada per San­ti­ago i Rafael Masó, reco­llia tota una decla­ració d’inten­ci­ons: “En la nos­tra ciu­tat quasi morta i apàtica per les arts i per les lle­tres ens aixe­quem reblerts d’espe­rança, ...volem des­per­tar els morts d’espe­rit.” Després de trenta-qua­tre números, Vida es va aco­mi­a­dar, el 15 de juny del 1903, amb un mis­satge ple de pes­si­misme: “Els aimants de la cul­tura són pocs a la ciu­tat –va publi­car–, dos o tres homes emi­nents i qua­tre sol­dats i el cabo si hi arri­ben”, però alhora va obrir el camí a altres publi­ca­ci­ons, com ara L’Ender­roc i Lle­tres –aquesta tenia la col·labo­ració de Car­les Rahola, Pru­denci Ber­trana, Xavier Mont­sal­vatge, Gabriel Alo­mar, Carme Karr, Josep Maria de Sucre, Joa­quim Pla...– i Lec­tura, revista repu­bli­cana i fus­ti­ga­dora de l’statu quo fun­dada pel mateix Ber­trana que després de nou números tan­cava amb un trist: “Per una tem­po­rada que no podém are pre­ci­sar, sus­peném la publi­cació de Lec­tura. Ha sigut una ten­ta­tiva més, feta a Girona y, com les altres sens l’éxit que nosal­tres espe­ra­vem. No obs­tant no volem creu­rer al poble irre­di­mi­ble, és molt trist per­der l’última espe­rança.”

L’aba­ti­ment de Ber­trana con­tras­tava amb l’empenta mos­trada pel grup de joves intel·lec­tu­als giro­nins inte­grat per Car­les Rahola, Josep Thar­rats, Xavier Mont­sal­vatje, Miquel de Palol, els ger­mans Fran­cesc i Antoni Viver, Rafael Masó, Narcís de Fon­ta­ni­lles, Tomàs Prats, Tomàs Sobrequés o Pere Ciu­rana, que en un moment que la ciu­tat es deba­tia entre la tra­dició i la moder­ni­tat van defen­sar la reno­vació i l’impuls dels Jocs Flo­rals de Girona que, ins­tau­rats el 1902, van subs­ti­tuir els certàmens lite­ra­ris. Aque­lla va ser una aposta pel progrés mate­rial i social d’una ciu­tat salu­dada el 1907 per Joa­quim Ruyra com “una Girona nova que romp les mura­lles i s’estén ardi­da­ment per la plana, tant valenta i pro­fi­tosa en les llui­tes del progrés com ho fou la seva mare en les de la Santa tra­dició”.

A la Girona que no arri­bava als vint mil habi­tants –Eugeni d’Ors la va com­pa­rar amb una nou, closca arru­gada per fora, però blanca i ten­dra per dins–, pal­pi­tava una ànima enèrgica que va impul­sar la cre­ació de la Soci­e­tat Athe­nea, amb la seu en un antic magat­zem refor­mat per Masó. Va obrir les por­tes el 28 de juny del 1913, amb una expo­sició de pin­tura i escul­tura cata­lana i un con­cert de l’Acadèmia Musi­cal Gerun­dense, que va inter­pre­tar obres de Men­dels­sohn, Beet­ho­ven i Haydn. En un arti­cle titu­lat “La nova Girona”, publi­cat per Xavier Mont­sal­vatje al Dia­rio de Gerona el 1918, es podia lle­gir: “Girona havia sigut fins fa poc una ciu­tat aqui­e­tada en sa letàrgía d’un somni medi­e­val, sense aro­mes de renai­xe­ment ni vibra­ci­ons de moder­ni­tat... Veu’s aquí que en un jorn no gaire llunyà un petit grup de lite­rats que no podien viure en el migrat horitzó de les mura­lles encen­gue­ren una foguera de desigs i estudi i fou cre­ada a la seva claror una ins­ti­tució humil i forta alhora que s’ano­menà Athe­nea.” La sala, sor­gida de l’empenta de la bur­ge­sia local, indus­tri­als, ter­ra­ti­nents, polítics o pro­fes­si­o­nals libe­rals –Mont­sal­vatge, De Quin­tana, Pérez Xifra, Camps i Arboix, Pla i Car­gol, Car­les de Camps, Ensesa o Masó– que s’iden­ti­fi­ca­ven amb el cata­la­nisme con­ser­va­dor de la Lliga, es va man­te­nir fins al 1917, i en aquells qua­tre anys va actuar com a local poli­va­lent que va aco­llir pri­me­res figu­res de la cul­tura i les arts com són ara Nogués, Tor­res García, Mela Muter­milk, Cels Lagar, Gimeno, Fidel Agui­lar, Ara­gay, Puig i Cada­falch, Llon­gue­ras, D’Ors, Car­ner... L’Expo­sició d’Artis­tes Giro­nins que el 1918 es va pre­sen­tar a les Gale­ries Laie­ta­nes de Bar­ce­lona –hi van par­ti­ci­par Joa­quim Coll, Joan Coro­mi­nas, Joan Solà, Joan Surós, Vall­ma­jor, Adolf Fargnoli, Masó i Fidel Agui­lar– va tenir un ressò arreu del Prin­ci­pat. Com va publi­car La Veu de Cata­lu­nya: “L’esforç d’aquests artis­tes entusiàstic i valent... té una sig­ni­fi­cació de dei­xon­di­ment que no pot pas­sar inad­ver­tida sinó pel valor de la lluita... tra­ient a la llum la moderna fre­tura cata­lana a tra­vers d’un medi en molts sec­tors fos­si­lit­zant i el seu sub­següent pro­vin­ci­a­nisme.”

Girona Una ciu­tat nou­cen­tista

3

1

5

2

4

Aguilar i Aguilera

L’any 1906, quan Rafael Masó va obtenir el títol d’arquitecte, va decidir que treballaria a Girona, aleshores ciutat adormida, que tenia la intenció de sacsejar. La seva proposta, senzilla i complicada alhora, era revitalitzar els oficis artesanals, creant al seu entorn un grup de professionals capaços d’interpretar uns projectes inicialment influenciats per Gaudí i l’arquitectura germànica que havia descobert al llarg dels seus viatges. El 1908 va iniciar la col·laboració amb els germans Coromina de la Bisbal, amb els quals va dissenyar i executar les peces ceràmiques, però també va col·laborar amb altres noms importants, com ara el ferrer i serraller Nonito Cadenas, els germans Narcís, Lluís i Jaume Busquets, decoradors, o l’escultor, ebenista, tallista i dibuixant Fidel Aguilar. Aquest darrer va ser un estel fugaç –va morir el 1917, a 22 anys–, un artista avançat al seu temps que en els seus pocs anys de vida va fer aportacions fonamentals que van despertar l’interès de les generacions posteriors. En un article amb motiu del seu centenari, Enric Marquès va publicar a El Punt: “Fidel Aguilar, l’escultor gironí de vida tan efímera, no és necessari, malgrat tot, mitificar-lo. Ha existit, de debò. Barreja de romàntic –la melangia tan gironina–, de manierista –ritme i moderada sensualitat, ben catalana– i d’admirable talent manual i projectiu en totes les tècniques que va utilitzar –dibuix, aquarel·la, gravat, talla, terracota, escultura i relleu–. Hi ha una genial percepció de l’antigor –neoclassicisme– i de la modernitat: una malaurada incògnita.”

Josep Aguilera havia nascut a Salt, va fer la vida entre Barcelona i Arbúcies i el 1926 es va instal·lar a Girona, on va obrir una escola de dibuix i pintura al carrer de la Força que es va convertir en un dels elements de fonamentals per a la dinàmica cultural de la ciutat dels anys trenta. Va assegurar la continuïtat en el temps de la Girona oberta pregonada per Masó, Montsalvatge i els altres socis d’Athenea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia