Societat

Economia

Turisme de qualitat

Impulsar propostes innovadores per captar visitants tot l’any i repartir-los pel territori és un dels objectius del nou pla estratègic impulsat pel govern

Naturalwalks, que mostra el patrimoni català a través de les herbes i els bolets, és un exemple del camí a seguir

S’està ultimant el recorregut del Grand Tour per descobrir el país en uns deu dies

Els impulsors de la marca Garrotxa remarquen que és vital “posar en valor i estructurar” el paisatge

La sopa de fari­gola és un plat tra­di­ci­o­nal català fet pels nos­tres avis amb aquesta herba i d’altres que es podien arre­ple­gar fàcil­ment pel camí, pa sec, all, un raig d’oli, tomàquet si en que­dava algun i ou qui tenia més diners. Un bon exem­ple de la cuina d’apro­fi­ta­ment, tan arre­lada a casa nos­tra. Ho explica el biòleg Eva­rist March a Vacan­ces entre her­bes, unes esta­des que orga­nitza des de fa set anys l’empresa turística que diri­geix, Natu­ralwalks. “Anem a un ter­ri­tori una mica obli­dat –explica–, a la vall Fosca, al Pallars, per ense­nyar la cul­tura dels Piri­neus i cada dia fem un petit recor­re­gut temàtic per conèixer les her­bes, flors, fruits i lla­vors i els seus usos reme­iers, comes­ti­bles o apli­cats a la cuina.” Cada tarda, hi ha una estona perquè cadascú ela­bori, amb tot allò reco­llit, el seu remei, sabó, licor o recepta. Com recorda March: “Avui, par­lem molt de quilòmetre zero, eco­lo­gia i reducció dels resi­dus, però és que és el que feien els nos­tres avis. En la cul­tura cata­lana, no es llença res, i una bona mos­tra n’és la nos­tra gas­tro­no­mia.”

A banda d’aques­tes esca­pa­des, Natu­ralwalks orga­nitza diver­ses acti­vi­tats –com ara un mari­datge de vins entre flors– i rutes tant regu­lars com fetes a mida dels cli­ents, par­ti­cu­lars o empre­ses. L’objec­tiu és sem­pre mos­trar la cul­tura del ter­ri­tori a través de la part més natu­ral, com ara els bolets, les algues i les her­bes. En parau­les de l’ànima del pro­jecte, “la idea és donar a conèixer Cata­lu­nya des d’una mirada dife­rent, tre­pit­jant verd i no només a les zones tra­di­ci­o­nals, sinó, per exem­ple, mos­trant Bar­ce­lona des de Montjuïc o Coll­se­rola, expli­cant com hem vis­cut, com ens hem ali­men­tat i com hem bus­cat la salut, que, de fet, és el mateix que molts altres ense­nyen des dels museus o l’arqui­tec­tura”.

Dis­po­sats a pagar més

Natu­ralwalks va néixer fa vuit anys i, des dels seus orígens, l’aposta ha estat bus­car “gent culta en majúscula”. “No cal que els nos­tres cli­ents siguin experts –matisa March–, però sí que estan interes­sats en l’eco­tu­risme i a apro­xi­mar-se al ter­ri­tori des del res­pecte i l’auten­ti­ci­tat, bus­cant el mínim impacte sobre l’entorn”. L’agència tre­ba­lla per al seg­ment pre­mium sobre­tot amb agències dels Estats Units, “el mer­cat amb més cli­ents i empre­ses dis­po­sa­des a pagar més per experiències inno­va­do­res”.

Poten­ciar aques­tes pro­pos­tes inno­va­do­res per atreure més turis­tes, però sobre­tot de més qua­li­tat, és una de les mesu­res inclo­ses en el pla estratègic que el govern acaba de pre­sen­tar. De fet, “dis­po­sar d’un ampli menú d’experiències amb per­so­na­li­tat pròpia” que apor­tin més valor per atraure turis­tes o acon­se­guir que repe­tei­xin és un dels set eixos d’acci­ons que pre­te­nen acon­se­guir incre­men­tar la des­pesa diària per per­sona, arri­bar al 37% de visi­tants els mesos de març, abril, maig i octu­bre i incre­men­tar fins al 10% els allot­jats en des­ti­na­ci­ons d’inte­rior. La meta final és ges­ti­o­nar “de manera intel·ligent” el crei­xe­ment turístic, que es pre­veu impor­tant. En qua­tre anys, s’espera pas­sar dels 19,1 mili­ons de turis­tes estran­gers actu­als als 21 mili­ons. Com explica Octavi Bono, direc­tor gene­ral de Turisme, és ine­vi­ta­ble que el sec­tor, com molts d’altres, tin­gui esta­ci­o­na­li­tat, però és impres­cin­di­ble “sua­vit­zar-la”. Els mer­cats inter­na­ci­o­nals que tenen un calen­dari esco­lar més fle­xi­ble –amb vacan­ces repar­ti­des al llarg de tot l’any– són aquí clau.

Geogràfica­ment, interessa cap­tar sobre­tot turis­tes d’Ale­ma­nya, l’Estat francès, laGran Bre­ta­nya, el nord d’Europa, Rússia i els Estats Units, i també acon­se­guir que no només es diver­si­fi­quin en el temps sinó al ter­ri­tori. Per cami­nar en aquesta direcció, s’està aca­bant d’enlles­tir un iti­ne­rari que recor­rerà Cata­lu­nya en 5-10 dies “amb ser­veis d’alta qua­li­tat i una atenció per­so­na­lit­zada”, el Grand Tour de Cata­lu­nya. L’acció està inclosa en el pla de màrque­ting turístic 2018-2022, que com­ple­menta l’estratègic. “Si neces­si­tem nous flu­xos, hem de crear noves ini­ci­a­ti­ves”, refle­xi­ona el direc­tor gene­ral de Turisme, que hi afe­geix que algu­nes àrees del món tenen molt asso­ci­ada la idea del tou­ring, el que sig­ni­fica que la gent té molt clar que farà un cir­cuit per tot el ter­ri­tori. Passa a Croàcia o la Tos­cana, però no a Cata­lu­nya, un lloc que, per dimen­si­ons i carac­terísti­ques, seria per­fecte per a aquesta moda­li­tat. “Aquí –recorda Bono– aquesta apro­xi­mació turística no està tan arre­lada. El turista és més seden­tari: es queda en algun lloc del lito­ral o a Bar­ce­lona, i com a molt fa una excursió.” L’iti­ne­rari està “força avançat” però “se li està aca­bant de donar forma, veient amb l’Obser­va­tori del Pai­satge com es pot enri­quir” i incloure-hi “algu­nes car­re­te­res panoràmiques pot­ser poc cone­gu­des”, avança Bono.

Tant el pla estratègic com el de màrque­ting par­tei­xen d’una pre­missa clara: es vol ori­en­tar el sec­tor cap al desen­vo­lu­pa­ment medi­am­bi­en­tal sos­te­ni­ble i “afa­vo­rir un encaix més harmònic entre el turisme i la ciu­ta­da­nia”. L’èxit de pro­pos­tes turísti­ques com ara la marca Gar­rotxa demos­tren que el crei­xe­ment pot ser, efec­ti­va­ment, sos­te­ni­ble i també que la unió fa la força. Com explica Turina Serra, gerent de Turisme Gar­rotxa, una asso­ci­ació pri­vada però par­ti­ci­pada també pel sec­tor públic, l’enti­tat va néixer el 1996, quan la gent anava a Besalú, Santa Pau o Olot, però la comarca no era un destí turístic. “Ja lla­vors –des­taca Serra–, vam tenir clar que érem a temps de cons­truir un model de turisme sos­te­ni­ble, que tingués molt clar que hi havia d’haver un desen­vo­lu­pa­ment econòmic però no a qual­se­vol preu, el que sig­ni­fica que havia de tenir en compte que als pobles viu gent.” L’any 2000, el parc natu­ral de la Zona Volcànica va par­ti­ci­par en el pla pilot de la Carta Euro­pea del Turisme Sos­te­ni­ble i ja porta qua­tre plans estratègics. Des del 2001, hi està adhe­rida tota la Gar­rotxa i entre els com­pro­mi­sos adqui­rits hi hatre­ba­llar en xarxa publi­co­pri­vada i crear pro­duc­tes que aju­din a des­co­brir el ter­ri­tori. “Teníem molt clar quina oferta havíem de tenir per acon­se­guir la demanda que volíem”, afirma Serra, des­ta­cant ini­ci­a­ti­ves com ara la xarxa de sen­ders Iti­nerània, que per­met cami­nar de poble en poble seguint la senya­lit­zació habi­li­tada. Entre les pro­pos­tes impul­sa­des, també des­taca Gar­rotxa Cul­tour, amb rutes medi­e­vals i moder­nis­tes, i elcol·lec­tiu Cuina Volcànica, que des de fa 25 anys pro­mo­ci­ona la gas­tro­no­mia local. “No es pot ven­dre un pai­satge –és la gran con­clusió de Serra– si abans no s’ha posat en valor i s’ha estruc­tu­rat.”

Impuls a les mar­ques

Desen­vo­lu­par una nova car­tera de mar­ques i segells és també una de les estratègies del pla del govern, però, en massa oca­si­ons, costa que tots els actors vagin a l’una. Fa qua­tre anys que Marc Blázquez i Judith Vidal van dei­xar Bar­ce­lona i van apos­tar pel Ber­guedà. Avui, són els pro­pi­e­ta­ris de Ca l’Andreu, un hotel de sis habi­ta­ci­ons amb vis­tes a l’impo­nent Pedra­forca. “Aquí a Sal­des tenim sem­pre ple a l’estiu i durant la tem­po­rada de bolets, però la resta de l’any costa molt, tot i que fa qua­tre o cinc anys que les asso­ci­a­ci­ons i Turisme del Ber­guedà inten­ten donar un impuls perquè a l’hivern i la pri­ma­vera s’activi una mica el turisme.” Com relata, fa dos anys i mig es va crear la marca de Baix del Pedra­forca i s’hi han asso­ciat tant ajun­ta­ments com hotels i res­tau­rants, però els pobles no estan habi­tu­ats a tre­ba­llar con­jun­ta­ment. Blázquez explica que a la zona es fan rutes de sen­de­risme i els cir­cuits BTT perquè “sem­pre hi ha gent que estima la terra i la coneix”, però “el pro­blema és que no hi ha un lloc per llo­gar cavalls o fer acti­vi­tats diri­gi­des”. “Hi ha gent que vol mun­tar una empresa. Cada dos per tres ve una pare­lleta que ho intenta, però no hi ha prou volum. Crec que pri­mer s’ha d’impul­sar la marca i la zona i la gent crearà més coses”, con­clou.

Segons el pla estratègic pre­sen­tat al febrer, atreure noves inver­si­ons és pri­o­ri­tari. Per cap­tar-les s’està cre­ant “un car­tipàs amb zones d’interès i poten­ci­a­li­tats”. “Hi ha espais que tenen vida per si matei­xos –refle­xi­ona el secre­tari gene­ral de Turisme–, però hau­rem de tro­bar palan­ques per als altres.” Bono deixa clar, però, que no tot pot ser turístic. “No tot és ren­di­ble econòmica­ment. En el sec­tor, a vega­des s’ha venut que la sim­ple oferta impulsa la demanda, i no és així.” Ara, el pro­per pas és l’ela­bo­ració d’un pla sec­to­rial que deter­mi­narà on té sen­tit fer noves infra­es­truc­tu­res i amb qui­nes carac­terísti­ques. I ana­lit­zar el seu impacte en el ter­ri­tori, per apren­dre del pas­sat i no repe­tir errors.

4
plans estratègics
ja ha elaborat el parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per certificar que compleix els criteris de la Carta Europea del Turisme Sostenible.
2
anys i mig
fa que es va crear la marca Baix Pedraforca per impulsar el turisme en les èpoques més fluixes de l’any, hivern i sobretot primavera.
Previsions de creixement
Actualment, Catalunya rep poc més de 19 milions de turistes estrangers a l’any. El pla estratègic del govern fa diverses prospeccions i, segons un dels càlculs utilitzats, estima que la xifra podria créixer, el 2022, fins als 21 milions de visites internacionals. La previsió no és només quantitativa: en quatre anys, s’espera que s’incrementi la despesa diària per visitant, arribar al 37% de turistes els mesos de març, abril, maig i octubre i créixer de forma “sostenible”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia