la contra

«A Girona es beu bé»

Sommeliers, restauradors i comerciants, junts en una jornada sobre els vins de l'Empordà

«La qua­li­tat dels vins de l'Empordà ha millo­rat. I ho ha fet perquè els cellers miren de fer poca pro­ducció però bona. I l'èxit d'una zona vinícola és saber quins són els seus límits i saber amb qui com­pe­tei­xes.» Així valora els vins de l'Empordà el pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Som­me­li­ers de Cata­lu­nya, Jordi Bort, i ho va fer públi­ca­ment ahir en la segona edició de les jor­na­des pro­fes­si­o­nals sobre vins de l'Empordà, que es van fer al Mas Mar­roch de Vila­bla­reix amb l'assistència d'uns 500 pro­fes­si­o­nals, la majo­ria res­tau­ra­dors, som­me­li­ers i comer­ci­ants espe­ci­a­lit­zats. En la jor­nada es va poder fer un tast dels millors vins dels cellers de l'Empordà de l'anyada 2007 de negre criança, una verema qua­li­fi­cada d'excel·lent. En total, els assis­tents van poder tas­tar uns 120 vins de l'Empordà.

Per Bort les comar­ques giro­ni­nes man­te­nen una diferència res­pecte d'altres zones de l'Estat, i és que «els que les visi­ten saben que s'hi menja bé, i cada vegada més, a Girona es beu bé». En els dar­rers deu anys i gràcies a la inqui­e­tud dels viti­cul­tors de les comar­ques giro­ni­nes, els vins de la DO Empordà s'han anat reva­lo­rant en la res­tau­ració. A més, a la demar­cació només hi ha una deno­mi­nació d'ori­gen. I aquest és un fac­tor, segons va asse­gu­rar ahir Bort, que la bene­fi­cia, «no com altres zones que tenen qua­tre o cinc DO que els obliga a fer un esforç econòmic d'intro­ducció de referències». Per Bort, l'única com­petència que té la DO Empordà és la DO Empordà. «Cada vegada més, els vins de l'Empordà s'atre­vei­xen a sor­tir no només sols sinó també amb els qua­ranta-set cellers que per­ta­nyen a aquesta DO a fer una defensa de la seva tipi­ci­tat i de la seva diver­si­tat, que és molt àmplia», va asse­gu­rar.

Segons l'opinió de Bort, els viti­cul­tors de la DO Empordà tenen deu­res a fer, encara, com ara que «facin menys expor­tació i que ven­guin molt més al mer­cat local». «Molts cellers de l'Empordà conei­xen més Suïssa, Ale­ma­nya, Itàlia i França que la mateixa ciu­tat de Girona. Veuen millor expor­tar que dedi­car-se al mer­cat local», va dir. Per Bort, la DO Empordà ha estat durant molts anys el «germà petit de la colla», però «ha sabut lle­gir quins eren els èxits i els fra­cas­sos dels més grans». Per això s'atre­veix a dir que «avui és una de les DO cata­la­nes i de l'Estat que fan més qua­li­tat».

Aquesta segona tro­bada l'orga­nit­zava el Con­sell Regu­la­dor de la Deno­mi­nació d'Ori­gen Empordà, per tal de pro­moure els vins empor­da­ne­sos, ano­me­nats també «vins de tra­mun­tana». «Des del con­sell regu­la­dor apos­tem fer­ma­ment per poten­ciar la nos­tra presència en soci­e­tat, tre­ba­llem per pro­moure la imatge de marca de pres­tigi i per pro­mo­ci­o­nar i fer difusió d'aquest vi de l'Empordà, una zona amb una tra­dició vitícola de més de 2.000 anys d'història i que té com a tret carac­terístic la força de la tra­mun­tana», asse­gu­ren. Actu­al­ment la zona de pro­ducció de la DO ocupa una superfície d'unes 2.000 hectàrees de vinya i la inte­gren qua­ranta-set cellers i 363 viti­cul­tors. L'ela­bo­ració de vi en la verema del 2009 va ser de 51.188 hec­to­li­tres, i en la cam­pa­nya 2008/2009 es van expor­tar 4.134 hec­to­li­tres, segons les dades faci­li­ta­des pel mateix con­sell regu­la­dor. Els cellers que van par­ti­ci­par en la pre­sen­tació amb un estand són AB Bode­gues, Bode­gas Tro­bat, Cas­tell Pera­lada, Celler Arché Pagès, Celler Can Sais, Celler Coo­pe­ra­tiu d'Espo­lla, Celler Marià Pagès, Celler Martí Fabra, Celler Mar­tin Faixó, Celler Roig Parals, Coo­pe­ra­tiva Agrícola de Gar­ri­gue­lla, Empordàlia, Espelt Viti­cul­tors, Gelamà, Grup Oli­veda, La Vinyeta, Mas Estela, Maset­plana, Mas Llu­nes, Masia Serra, Oli­ver Conti, Pere Guar­di­ola, Terra Remota, Ter­rer d'en Tas­sis, Vinyes dels Aspres i Vinyes d'Oli­var­dots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.