Homenatge al monestir de Sant Daniel

El muntatge floral a torre Gironella repassa la història de la congregació a Girona

La con­gre­gació de mon­ges de Sant Daniel és l'única de Cata­lu­nya que con­ti­nua vivint a l'indret de fun­dació de la comu­ni­tat, com asse­nyala una part del vídeo històric. El mil·lenari –la data exacta de fun­dació va ser el 1015– ha ser­vit a Maite Prats i Mari­anna Col­me­nero per recrear un ambi­ent místic i de reco­lli­ment, amb l'objec­tiu de recu­pe­rar la con­tem­plació que pre­si­deix el mones­tir de Sant Daniel des de la seva cre­ació. Els jocs de miralls bus­quen una visió onírica, men­tre que la pedra blanca i la música empe­nyen el visi­tant cap al fons, on un llit de flors suporta una recre­ació del sarcòfag de sant Daniel. L'espai de torre Giro­ne­lla es com­pleta amb ele­ments d'Armènia, d'on era ori­gi­nari sant Daniel, amb una repro­ducció de l'arca de Noè i una imatge on supo­sa­da­ment hau­ria arri­bat l'arca en ter­ri­tori armeni –ara dins les fron­te­res de Tur­quia.

Dei­xar-ho obert a l'estiu

Josep Tarrés, ànima dels jar­dins dels Ale­manys, con­si­dera que torre Giro­ne­lla hau­ria de con­ti­nuar oberta amb el mun­tatge de flors tot l'estiu per pro­moure el mones­tir de Sant Daniel i garan­tir un atrac­tiu nou per als turis­tes, així com fer con­certs a fora.

Rec­ti­fi­cació dels pre­mis

Els pre­mi­ats en rosa indi­vi­dual són Llo­renç Mas, José Bodi i Teresa Farré, i no els que es deia per error en l'edició d'ahir.

Donar o no donar corda

Hom frueix alabant els treballs ben fets, lloant la vena artística, enardint els joves participants, felicitant els veterans, compartint vivències i admirant els professionals, ajudant a mantenir el nivell de satisfacció dels participants en l'exposició. Per fer justícia a l'estètica de l'exposició, hom hauria de dedicar un bon espai per criticar els espais –florals o no– evidentment impresentables. Hi ha els que prescindeixen dels principis artístics més elementals i s'endinsen en la barroeria més vulgar. La casuística ha augmentat. Qui no ha vist muntatges que són autèntiques burles? Que no em repliquin que és art mesurat amb altres paràmetres! El bon gust no ha envellit, afortunadament.

Una tàctica dóna bon resultat: ignorar-los. Amb excepcions que més que crítiques són consells, l'he practicada. Avui, però, trenco la treva. Dimecres 12: al carrer Alemanys 4, un cartell amb «Escola de Turisme de la UdG» assenyala un pati visitable. Nombroses persones entren i surten. Em poso a la fila i pujo un bon tram d'escales. Passo per la recepció, el bar i surto a la terrassa.

En aquesta, taules i cadires i estudiants que parlen. Sobre alguna de les taules, el servei i un petit gerro amb dues insípides flors. Això és el pati? És una burla o una broma pesada tirant a presa de pèl! Qui ho ha autoritzat? No s'adonen els autors que «el pati» és de la UdG? Quina opinió se n'hauran emportat, de la nostra universitat, els centenars de visitants enganyats? Els promotors dels patis, Amics de la Girona Antiga, controlen quelcom? Ho dubto. No és el primer cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.