Salut

Primeres restriccions en l’entorn metropolità

El govern insta els veïns de tres barris de l’Hospitalet a autoconfinar-se

Confia en l’activació de mesures més estrictes al Baix Segre

Ampliació pressupostària de 1.230 milions per a la Covid-19

Empa­rada par­ci­al­ment en el nou marc legal habi­li­tat a cop de decret, la Gene­ra­li­tat va impo­sar ahir les pri­me­res mesu­res res­tric­ti­ves a l’entorn metro­po­lità en època de represa i va reac­ti­var també les que havia decre­tat el cap de set­mana per al Baix Segre, que són més inten­ses però que han estat dos dies atu­ra­des per la justícia, un fet que pre­o­cupa els epi­demiòlegs per l’efecte que pugui tenir en l’escam­pa­ment del coro­na­vi­rus. Amb les dues peti­ci­ons del govern pre­sen­ta­des als jut­jats cor­res­po­nents, en el moment de tan­car l’edició la justícia encara no s’havia pro­nun­ciat al res­pecte. La Gene­ra­li­tat, però, com també el govern esta­tal, con­fi­a­ven que aquest cop no hi hau­ria entre­bancs jurídics i que les mesu­res s’apli­ca­ran avui amb nor­ma­li­tat.

L’alt volum de con­ta­gis als bar­ris de la Tor­rassa, la Flo­rida i Coll­blanc de l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat –el punt més den­sa­ment poblat de tot el con­ti­nent euro­peu, segons un estudi d’Euros­tat del 2016– ha dut el Pro­ci­cat a reco­ma­nar a la població que hi viu que no surti de casa si no és per rea­lit­zar acti­vi­tats estric­ta­ment necessàries. A més, es pro­hi­bei­xen les tro­ba­des (pri­va­des o públi­ques) de més de deu per­so­nes, excepte si són en l’àmbit labo­ral o en el trans­port públic. També que­den pro­hi­bi­des les acti­vi­tats cul­tu­rals, recre­a­ti­ves, espor­ti­ves o d’oci noc­turn i s’esta­blei­xen limi­ta­ci­ons per a bars i res­tau­rants: bar­res tan­ca­des, afo­ra­ment inte­rior al 50% i ter­ras­ses amb dos metres de sepa­ració entre tau­les.

La con­se­llera de Salut, Alba Vergés, va expli­car que en aquests tres bar­ris hi ha uns 300 casos actius i “hi pot haver una trans­missió intensa” i un crei­xe­ment “molt dife­rent al de la resta del país”. D’aquí que s’hagi dic­tat la “reco­ma­nació” que la gent es quedi a casa si no és per tre­ba­llar, anar als cen­tres de salut, tenir cura d’altres per­so­nes, pro­veir-se de pro­duc­tes bàsics, tràmits admi­nis­tra­tius ina­jor­na­bles o cau­ses de força major. “Reco­ma­nem que es redu­eixi al màxim la soci­a­lit­zació”, va recal­car la con­se­llera. Amb tot, es man­te­nen oberts els casals i es per­me­ten acti­vi­tats de lleure a l’aire lliure amb el grup de con­vivència habi­tual.

Tot i que els casos repor­tats ofi­ci­al­ment a la zona, 300, són els matei­xos que ja havia indi­cat l’alcal­dessa de la ciu­tat el cap de set­mana, Núria Marín no va voler entrar a dis­cu­tir les dades –“són les que són”, va dir– i va inci­dir a fer una crida als comer­ci­ants perquè vigi­lin les con­di­ci­ons d’afo­ra­ment i evi­tin el con­tacte amb els cli­ents. També va expli­car que el per­fil dels nous con­ta­gi­ats és clara­ment jove i més femení que mas­culí. L’alcal­dessa es va tor­nar a ofe­rir per aju­dar Salut en tas­ques de con­trol i cons­ci­en­ci­ació. L’Ajun­ta­ment de l’Hos­pi­ta­let ha incre­men­tat els ser­veis de neteja i desin­fecció a la ciu­tat, que actuen espe­ci­al­ment al vol­tant dels cen­tres d’atenció primària, però reclama més recur­sos sani­ta­ris i també poli­ci­als per garan­tir que es com­plei­xin les nor­ma­ti­ves d’ús de mas­ca­reta i pro­hi­bició de reu­ni­ons.

El direc­tor de la nova uni­tat de segui­ment de la Covid-19 a Cata­lu­nya, l’epi­demiòleg Jacobo Men­di­o­roz, sosté que, mal­grat els 24 brots a la segona ciu­tat del país, la situ­ació “no s’està com­pli­cant”. El res­pon­sa­ble de la con­tenció pandèmica al país accepta que ha començat la trans­missió comu­nitària, però veu “poc fac­ti­ble” el con­fi­na­ment peri­me­tral. Amb tot, és opti­mista perquè asse­gura que s’està actu­ant abans que a Lleida.

En decla­ra­ci­ons a RAC1, Men­di­o­roz no va ser clar en relació amb la polèmica sobre els ras­tre­ja­dors: pri­mer va dir que n’hi havia prou i després que en calien però que se solu­ci­o­na­ria aviat. Sí que va anun­ciar que alguns ja usen un nou sis­tema informàtic de moni­to­rit­zació “molt potent i que ser­virà per a futu­res pandèmies.

En l’entorn metro­po­lità, altres muni­ci­pis ja es pre­pa­ren per al que pugui pas­sar els pròxims dies. L’Ajun­ta­ment d’Esplu­gues de Llo­bre­gat, per exem­ple, també ha tan­cat pre­ven­ti­va­ment les pis­tes espor­ti­ves a l’aire lliure i fa con­trols d’afo­ra­ment i tem­pe­ra­tura als acces­sos als mer­cats ambu­lants.

Vuit muni­ci­pis con­fi­nats

El govern també va apro­var ahir de nou l’endu­ri­ment del con­fi­na­ment a la ciu­tat de Lleida i set muni­ci­pis més del Segrià durant quinze dies revi­sa­bles. La reso­lució de l’exe­cu­tiu decreta de nou les res­tric­ci­ons en la mobi­li­tat a fora dels muni­ci­pis, pro­hi­beix reu­ni­ons de més de deu per­so­nes i regula acti­vi­tats de comerç i res­tau­ració, com ja es va inten­tar fer abans que el jut­jat de guàrdia ho tombés la mati­nada de dilluns. “La situ­ació al Segrià serà la del pas previ al con­fi­na­ment domi­ci­li­ari”, va il·lus­trar Vergés.

Les mesu­res de la Gene­ra­li­tat van rebre el vis­ti­plau del govern de l’Estat, que no creu que el decret llei apro­vat per impo­sar res­tric­ci­ons a l’acti­vi­tat o al des­plaçament enva­eixi com­petències esta­tals. Ho va indi­car el minis­tre de Sani­tat, Sal­va­dor Illa, que insis­tia: “Aquí l’impor­tant és actuar per tallar el brot i tot el que ens desviï d’això desen­foca.”

Reforç econòmic

L’exe­cu­tiu de Torra també va apro­var ahir la pri­mera part de l’ampli­ació del pres­su­post del 2020 incor­po­rant 1.230 mili­ons d’euros per fer front a les des­pe­ses extra gene­ra­des per la Covid-19, que ani­ran des­ti­nats a des­pe­ses sanitàries, resi­den­ci­als i de pro­tecció social, entre d’altres. El vice­pre­si­dent i con­se­ller d’Eco­no­mia, Pere Ara­gonès, va expli­car durant una con­ferència al Cer­cle d’Eco­no­mia que aquesta mesura s’ha pres per adap­tar el pres­su­post de la Gene­ra­li­tat, apro­vat a l’abril, a les neces­si­tats sobre­vin­gu­des per la pandèmia. Segons Ara­gonès, aquesta ampli­ació pres­su­postària també incor­pora el pla de trans­for­mació digi­tal edu­ca­tiu de Cata­lu­nya, que ser­virà per fer un salt en la digi­ta­lit­zació de l’escola. Tot indica que aquest serà el pri­mer tram d’un incre­ment pres­su­pos­tari que s’anirà efec­tu­ant a mesura que el fons Covid per a les comu­ni­tats autònomes es vagi deter­mi­nant.

Ara­gonès va recor­dar, recull Efe, que el govern ha reac­ci­o­nat davant la pandèmia i ha dut a terme 185 acci­ons per fer front a l’emergència sanitària i con­te­nir la seva incidència amb mesu­res de xoc en sec­tors econòmics i soci­als.

LA XIFRA

745
positius
nous es van registrar ahir a Catalunya, dels quals 151 corresponen al Segrià.

L’adjudicació d’obres cau a la meitat per la Covid-19

Els concursos oficials d’obres a Catalunya han baixat un 49% entre el gener i el juny respecte al mateix període de l’any passat i han arribat als 496 milions d’euros, a causa de la crisi de la Covid-19, segons va fer públic ahir la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC). Segons l’entitat, si continua aquesta tendència la resta de l’any, els processos de licitació es podrien situar al voltant dels 1.000 milions d’euros, una quarta part de la mitjana de la sèrie històrica dels últims 20 anys, de manera que “estaríem al mateix nivell dels pitjors anys de la crisi precedent”, el que “aboca el sector a una difícil situació”.

Recomanen suspendre visites a les llars d’avis

Arran dels brots que han anat sorgint les últimes setmanes a la regió metropolitana sud el Departament de Salut va donar instruccions dissabte de restringir les visites de familiars i les sortides dels residents per minimitzar així el risc de contagis. Les indicacions eren per als centres de les regions de Lleida i Aran, però també per a l’Hospitalet, Cornellà i Sitges. Tot i així, d’altres centres residencials, fora d’aquests àmbits territorials, prenien pel seu compte les mateixes mesures de prevenció. D’acord amb la Generalitat, les direccions dels centres van acordar una certa autonomia, dins el pla de desescalada, per restringir visites en funció de les condicions internes o externes de la pandèmia. “Hi ha direccions que estan recomanant restringir les sortides de residents a menys que sigui imprescindible. Hi ha temor, però són recomanacions que es fan mentre no hi ha un brot confirmat”, explica Montse Falguera, presidenta de la Federació d’Entitats d’Assistència a la Tercera Edat. Les mesures de protecció que s’han adoptat són suspendre ingressos, visites, sortides i l’activitat dels centres de dia. Es pot permetre la visita en casos d’urgència o necessitat justificada, tot preservant el dret d’acompanyament al final de la vida, amb les mesures de protecció recomanades.

Segona mediació a Nissan sense arribar a cap acord

La segona mediació entre els treballadors de Nissan i l’empresa per la decisió de tancar les plantes a Catalunya es va tancar ahir sense acord. “No podem començar una negociació seriosa perquè no ens posem d’acord amb l’expedient”, va assegurar a l’ACN un membre del comitè d’empresa. Els empleats van demanar que es retiri l’ERO per desbloquejar les converses, però la direcció no preveu aquesta opció i ahir va presentar l’informe d’una auditoria per justificar el tancament de les plantes a Catalunya. L’empresa diu estar oberta a negociar “el calendari”, però no el tancament, que creu que és inevitable.

Arrels Fundació elabora una guia per fer recomptes

Actualment només onze municipis catalans han fet recomptes i censos per saber les persones que dormen al ras i en alguns llocs les dades estan desfasades. Des d’Arrels impulsem una nova pàgina web , a disposició de les administracions, entitats i la ciutadania, per obtenir dades d’aquesta realitat.

Continuen les crítiques per la falta de rastreig

Veus autoritzades com ara la del cap d’epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, o el cap de malalties infeccioses de Vall d’Hebron, Benito Almirante, van insistir ahir a dir que la falta d’efectius per al rastreig està llastrant la mitigació de la pandèmia. Creuen que “falta gent” perquè caldrien quasi 2.000 efectius.

Un nou comitè per idear la reforma del sistema de salut

El govern català ha acordat la creació d’un comitè d’experts per a la reforma del sistema públic de salut, que d’aquí a dos mesos elaborarà un document sobre les reformes del sistema sanitari que puguin ser incorporades a les polítiques sanitàries. L’integraran experts nomenats directament pel president Torra.

L’exposició ‘Conca confinada’, a Igualada

Conca confinada és una exposició basada en els documents i diaris que es van cedir a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia sobre el confinament perimetral que es va viure a la zona. L’accés és en línia, carlesramos.ostal.cat , amb les fotografies de Carles Ramos que posen rostre a les emocions dels ciutadans.

Els Mossos patrullen la zona del Baix Segre

Els Mossos d’Esquadra han començat a patrullar pels pobles del Baix Segre amb l’objectiu de recordar a la ciutadania les mesures de seguretat, com són l’ús de mascaretes o la distància entre persones. Es tracta de controls dinàmics tot i que els alcaldes de la zona reclamaven més efectius policials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia