Societat

Demanda disparada

catàleg · El gel hidroalcohòlic s’ha convertit, des del mes de març, en el producte estel·lar de moltes empreses químiques

Ha passat de suposar només el 2% de les vendes de la firma de cosmètics Laurendor a arribar fins al 60%

El grup Ecopol Tech no en fabricava i des de l’inici de la pandèmia n’ha produït 25.000 litres

Les empreses han hagut de fer front a la guerra de preus i a l’escassetat de matèries primeres

En for­mat indus­trial per abas­tir hos­pi­tals i residències o en peti­tes ampo­lles que fins i tot caben a la but­xaca. Líquid, en esprai o impreg­nant tova­llo­le­tes d’un sol ús. Amb afe­gits com ara aro­ma­tit­zants o sua­vit­zants per a la pell, o sense. Sigui com sigui, el gel hidro­al­cohòlic forma part, des del març, del nos­tre dia a dia. Se n’ha dis­pa­rat la demanda i és per això que, set mesos després del punt àlgid de la pandèmia, el gel desin­fec­tant de mans s’ha con­ver­tit en un pro­ducte impor­tant i fins i tot pri­o­ri­tari en el catàleg de mol­tes empre­ses cata­la­nes que es dedi­quen al sec­tor químic. És el cas de Lau­ren­dor, fabri­cant de pro­duc­tes cosmètics amb seu a Bar­ce­lona, que abans de la crisi de la Covid-19 produïa sobre­tot maqui­llatge pro­fes­si­o­nal i pro­duc­tes de trac­ta­ment facial i cor­po­ral. Les seves ven­des de gel hidro­al­cohòlic eren resi­du­als, ja que només repre­sen­ta­ven el 2% del total, però després de fabri­car-lo en exclu­siva durant l’emergència sanitària, ara es manté en xifres molt ele­va­des: suposa el 60% de la pro­ducció.

Per fer-nos una idea de la mag­ni­tud, si de la fàbrica de Lau­ren­dor sor­tien anu­al­ment 5.000 uni­tats de gel hidro­al­cohòlic, la pre­visió és haver-ne fabri­cat, aquest pri­mer any de pandèmia, sis mili­ons. “Amb l’ús de mas­ca­re­tes, ha bai­xat molt la venda de maqui­llatge i podríem estar en un ERTO o en fallida, però vam reac­ci­o­nar ràpid i vam can­viar de dalt a baix el nos­tre plan­te­ja­ment de negoci, de manera que la crisi sanitària fins i tot s’ha con­ver­tit en un motor intern de crei­xe­ment”, refle­xi­ona Carla Her­nan, desen­vo­lu­pa­dora de negoci de Lau­ren­dor. De fet, la fac­tu­ració del grup pas­sarà dels tres mili­ons d’euros del 2019 als cinc mili­ons d’aquest exer­cici. Per acon­se­guir-ho, han reforçat la plan­ti­lla (de 35 a 40 tre­ba­lla­dors), han reno­vat maquinària, han doblat torns i han ampliat molt l’oferta del que ara és el seu pro­ducte estel·lar, el gel hidro­al­cohòlic, que fins i tot han pogut expor­tar. Lau­ren­dor va començar amb els dosi­fi­ca­dors de sobre­taula i les ampo­lle­tes per por­tar a la bossa de mà i ara té tot tipus de for­mats, des de sobres mono­dosi fins a bidons de cinc litres. Com indica Her­nan, fer el canvi pro­duc­tiu no va ser difícil: “Tenim una car­tera de 400 referències i, de fet, és molt més com­plex fabri­car-les totes en mida petita que una de sola en grans quan­ti­tats.”

Lau­ren­dor acaba de rebre una auto­rit­zació excep­ci­o­nal del Minis­teri de Sani­tat que per­metrà acre­di­tar que els seus pro­duc­tes són viri­ci­des, és a dir, que eli­mi­nen virus com el que causa la Covid-19. Es pot con­sul­tar en el web del minis­teri el catàleg de com­pa­nyies que tre­ba­llen amb aquest tipus de cer­ti­fi­cat. Labo­ra­to­ris Mont­plet, espe­ci­a­lit­zats en pro­duc­tes antisèptics –sobre­tot alco­hol i aigua oxi­ge­nada–, és una de les empre­ses cata­la­nes amb més tra­jectòria en aquest sec­tor. De fet, actu­al­ment fabrica gai­rebé una quarta part de les referències bio­ci­des amb eficàcia viri­cida auto­rit­za­des per l’Agència Espa­nyola de Medi­ca­ments i Pro­duc­tes Sani­ta­ris. Vanessa Mon­fort, direc­tora gene­ral de la firma, amb fàbrica a Bar­ce­lona, rei­vin­dica el valor d’aquesta acre­di­tació i, sobre­tot, demana a les auto­ri­tats i a les empre­ses que donin infor­mació clara i veraç. “Si els gels desin­fec­tants de mans són higi­e­nit­zants, són pro­duc­tes cosmètics, i les mar­ques no poden rei­vin­di­car que maten virus, però el pro­blema és que fins i tot a la farmàcia et venen gels que no són antisèptics, i si no tenim clar què estem com­prant, podem tenir una falsa sen­sació de segu­re­tat”, adver­teix. Mon­fort recorda que, arran de la crisi sanitària, mol­tes empre­ses del sec­tor químic han començat a fer gel desin­fec­tant de mans i que “al mer­cat n’hi ha de pro­pi­e­tats i qua­li­tats molt dife­rents”.

Poca cul­tura de pre­venció

Labo­ra­to­ris Mont­plet ja fabri­cava abans de la pandèmia gel hidro­al­cohòlic viri­cida, però a casa nos­tra se’n venia molt poc, perquè, a diferència de mer­cats com el nord d’Europa i la Xina, no hi havia cul­tura de pre­venció de virus. Per això, les ven­des de gel desin­fec­tant a l’Estat espa­nyol eren “gai­rebé nul·les”, de l’1%. De la nit al dia, però, la demanda d’alco­hol i de gel desin­fec­tant de mans es va enfi­lar un 300%. “Va ser increïble. Amb la grip A vam tenir un aug­ment de la demanda fort, però va durar dos mesos, i ni de bon tros va arri­bar a les xifres d’ara”, recorda Mon­fort. L’empresa, que dona feina a gai­rebé 100 per­so­nes, va ven­dre 16 mili­ons d’uni­tats d’antisèptics el 2019 i espera créixer aquest any més d’un 50%.

Mont­plet té marca pròpia, però tre­ba­lla molt per a ter­cers, fent marca de fabri­cants, coo­pe­ra­ti­ves far­macèuti­ques i de gran con­sum. “A l’inici de la pandèmia –recorda la seva direc­tora gene­ral–, ens vam cen­trar a pro­veir de viri­ci­des el canal d’hos­pi­tals, geriàtrics i farmàcies, perquè eren els que més ho neces­si­ta­ven. Vam pren­dre aquesta decisió per una qüestió d’ètica i res­pon­sa­bi­li­tat social.” De fet, Mon­fort recorda amb tris­tesa les tru­ca­des “des­es­pe­ra­des” de residències de gent gran i altres per­so­nes i enti­tats que esta­ven en una situ­ació límit. “No sabien d’on treure els gels desin­fec­tats i, tot i que els casos eren dramàtics, a vega­des els havíem de dir que no els podíem aju­dar, perquè, tot i que vam aug­men­tar moltíssim l’oferta, no donàvem l’abast.”

Segons el direc­tor d’ope­ra­ci­ons de Mont­plet, Mari­ano Agui­lera, la fàbrica ja tre­ba­llava en tres torns, però va inten­tar “dina­mit­zar al màxim l’acti­vi­tat reduint molt les para­des pro­duc­ti­ves i els can­vis de for­mat i dedi­cant línies exclu­si­va­ment a la pro­ducció dels viri­ci­des”. De fet, indica, el grup encara té “més peti­ci­ons de les que pot aten­dre, perquè els hos­pi­tals i les farmàcies estan sent pre­vi­sors i s’estan pre­pa­rant de cara a pos­si­bles rebrots”. Per això, l’empresa té pre­vis­tes noves inver­si­ons de cara al 2021.

Ara, però, encara que la demanda con­ti­nua sent molt alta, els moments més crítics han pas­sat. Ja no hi ha la guerra de preus ni l’escas­se­tat de matèries pri­me­res i enva­sos que van posar-ho tot tan difícil al març i els mesos poste­ri­ors. Lla­vors fal­tava de tot, també fabri­cants, i l’Agència per la Com­pe­ti­ti­vi­tat de l’Empresa, Acció, va tre­ba­llar inten­sa­ment per bus­car solu­ci­ons. Gai­rebé 150 empre­ses cata­la­nes de l’àmbit dels desin­fec­tants van res­pon­dre a la crida i van ofe­rir la tec­no­lo­gia, el mate­rial i la capa­ci­tat pro­duc­tiva que tenien per fer front a l’emergència sanitària. Totes es van regis­trar en un market­place digi­tal creat per Acció per reco­llir ofer­tes i deman­des. Com indica Cris­tina Ser­ra­dell, direc­tora d’inter­na­ci­o­na­lit­zació de l’agència pública, “hi havia empre­ses que ja feien gel hidro­al­cohòlic, i també altres fir­mes, sobre­tot fabri­cants de cosmètica, que tenien la capa­ci­tat pro­duc­tiva i el know how neces­sari per parar el cop; algu­nes ho van fer de manera tem­po­ral i d’altres amb volun­tat de seguir”. Acció les va acom­pa­nyar en els pro­ces­sos de cer­ti­fi­cació i les va posar en con­tacte amb les auto­ri­tats per­ti­nents, entre altres coses. “Fins a finals d’abril, ana­ven vari­ant les regu­la­ci­ons cons­tant­ment; cada dia era una cosa nova, va ser una boge­ria”, recorda Ser­ra­dell.

Enri­quit amb lavanda

Eco­pol Tech, amb seu a l’Arboç, és una de les empre­ses químiques que van fer el pas. El grup està cen­trat en la recerca, el desen­vo­lu­pa­ment i la fabri­cació de polímers nano­es­truc­tu­rats d’alt valor afe­git, mate­ri­als que es fan ser­vir tant en el sec­tor indus­trial com en el far­macèutic i cosmètic. Com explica Joa­quin Bone­lli, direc­tor de pro­jec­tes de l’empresa, durant el mes d’abril van estar tre­ba­llant en la “recepta” de gel desin­fec­tant de l’OMS. “Però des del prin­cipi vam voler dife­ren­ciar-nos i el vam enri­quir amb oli de lavanda natu­ral per les seves pro­pi­e­tats antifúngi­ques i anti­bac­te­ri­a­nes, i la seva fragància, absorció i hidra­tació”, hi afe­geix. Des de l’inici de la pandèmia, la com­pa­nyia tar­ra­go­nina ha fabri­cat 25.000 litres d’aquest gel, dada que suposa una fac­tu­ració de 165.000 euros.

A banda de l’orgull d’haver apor­tat el seu “gra de sorra” per fer front a la crisi, la fabri­cació d’aquest antisèptic ha estat un baló d’oxi­gen per a Eco­pol Tech. “Nosal­tres som una empresa inten­siva en inves­ti­gació i pro­ducció de polímers d’altes pres­ta­ci­ons, és per això que la situ­ació actual podia com­por­tar el risc d’ERTO, però durant aquests mesos hem acon­se­guit rein­ven­tar-nos i com­pen­sar una certa dava­llada de fac­tu­ració en la part indus­trial amb la pro­ducció del nos­tre gel higi­e­nit­zant”, relata Bone­lli. El gel hidro­al­cohòlic ja forma part del seu catàleg i cada vegada en for­mats més diver­sos, fins i tot en con­te­ni­dors de 1.000 litres. I és que tot indica que, durant molt temps, la demanda seguirà a l’alça.

16
milions
d’unitats d’antisèptics va fabricar el 2019 Laboratoris Montplet, i espera créixer aquest any més d’un 50%.
5
milions
d’euros facturarà aquest exercici Laurendor, en contraposició amb els 3 milions de l’any anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia