Salut

Punxa’m sense por

CABDAL

La confiança dels voluntaris en els assajos clínics esdevé fonamental per poder avançar en el tractament i en la cura de les malalties

Hi ha diversos filtres, com el del comitè ètic de cada hospital, per garantir que el procés no posa en perill la vida del voluntari

Es cobreixen totes les despeses derivades de la participació en l’estudi

Els comitès ètics no solen aprovar les investigacions a la primera
A Catalunya existeix un registre general de voluntaris
Des del 2007 les farmacèutiques han d’estudiar la població menor

La medi­cina reque­reix la inves­ti­gació per avançar i, en paral·lel, els científics neces­si­ten població voluntària per garan­tir l’avenç del seu tre­ball. La irrupció ines­pe­rada del coro­na­vi­rus ha con­fir­mat la importància que té la inves­ti­gació, però també ha fet des­co­brir a molta gent el pes que té el volun­ta­riat per poder arri­bar a la solució més ade­quada. El reclu­ta­ment de per­so­nes que s’ofe­rei­xen a ser les pri­me­res a pro­var un trac­ta­ment, ja sigui per via oral, sub­cutània o intra­ve­nosa, és un pro­ce­di­ment mesu­rat al mil·límetre per tal d’evi­tar tots els ris­cos pos­si­bles.

Ens endin­sem en l’uni­vers dels volun­ta­ris clínics. “Els assa­jos es divi­dei­xen en diver­ses fases, que afec­ten el nom­bre i la tipo­lo­gia del volun­tari”, explica Ana Aldea, cap de la secció de far­ma­co­lo­gia clínica de l’hos­pi­tal del Mar. En la fase 1, es com­prova la segu­re­tat del trac­ta­ment i es fa ser­vir un nom­bre molt reduït de per­so­nes. Poden ser entre deu i dotze. En la fase 2, la de l’explo­ració, el grup s’amplia habi­tu­al­ment fins a les 200 o 300. La fase 3, la de la con­fir­mació, pot arri­bar a impli­car milers de volun­ta­ris. “És el pas previ a la comer­ci­a­lit­zació”, diu la doc­tora Aldea.

Abans el trac­ta­ment, o la vacuna, o el medi­ca­ment, no arribi a les per­so­nes, haurà de superar tot un seguit de fil­tres. Un exem­ple: les pro­ves amb ani­mals, tot i que aquesta pràctica ten­deix a la reducció, segons Joan Albert Arnaiz, metge espe­ci­a­lista en far­ma­co­lo­gia de l’hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona. Un cop se n’ha com­pro­vat l’eficàcia amb els ani­mals (sobre­tot rose­ga­dors), el pro­jecte reque­reix la vali­dació del comitè ètic de l’hos­pi­tal i, en alguns casos, de l’Agència Espa­nyola de Medi­ca­ments. De la funció d’aquests comitès, en parla un gran expert com és la per­sona que pre­si­deix aquest orga­nisme de con­trol a l’hos­pi­tal Ger­mans Trias i Pujol (Can Ruti) de Bada­lona, Magí Farré. A Cata­lu­nya, cada cen­tre gran on es fa recerca té el seu propi comitè. Habi­tu­al­ment, els comitès d’ètica, comenta el doc­tor Farré, estan inte­grats per met­ges, infer­me­res, juris­tes, far­macèutics, per­so­nal admi­nis­tra­tiu i, entre d’altres, un repre­sen­tant dels ciu­ta­dans. Més detalls del fun­ci­o­na­ment: “El nos­tre es reu­neix cada quinze dies per ava­luar medi­ca­ments i pro­jec­tes de recerca. Si és un pro­jecte d’inves­ti­gació, només neces­sita l’aval del comitè. Si és un assaig clínic, també de l’Agència Espa­nyola de Medi­ca­ments. Si es tracta de cèl·lules mare, hi ha un comitè espe­cial a Cata­lu­nya; nosal­tres no ho podem trac­tar.” L’hos­pi­tal de Can Ruti és molt actiu i eficaç en la inves­ti­gació de malal­ties infec­ci­o­ses. El doc­tor Farré també revela que “és molt difícil que una inves­ti­gació rebi l’aval d’entrada; el comitè, gai­rebé sem­pre, hi intro­du­eix algun matís”. Són pocs els pro­jec­tes que es tom­ben defi­ni­ti­va­ment. El 2020, aquest òrgan va ava­lar 42 assa­jos clínics i 383 pro­jec­tes de recerca.

Superats els fil­tres que garan­tei­xen que el trac­ta­ment es pot tras­lla­dar a l’ésser humà, arriba el moment de reclu­tar volun­ta­ris. Tots els experts dife­ren­cien entre els volun­ta­ris sans, aptes per a alguns estu­dis, i aquells que tenen una malal­tia i que són reque­rits per avançar en la cura. El doc­tor Joan Albert Arnaiz explica que molts cops es reclu­ten d’entrada volun­ta­ris sans “per evi­tar la influència d’altres medi­ca­ments”. En el cas de les per­so­nes sanes, hi pot haver una moti­vació econòmica, però tots els experts con­sul­tats defen­sen que els diners per­ce­buts “no són sufi­ci­ents per ser l’induc­tor de la par­ti­ci­pació”, diu l’espe­ci­a­lista en far­ma­co­lo­gia del Clínic. El comitè ètic tam­poc no apro­va­ria quan­ties desor­bi­ta­des.

L’objec­tiu, segons la doc­tora Aldea, és “que al volun­tari no li suposi cap des­pesa o que es pugui com­pen­sar, per exem­ple, els dies que falta a la feina o el cost del des­plaçament”. A l’Estat espa­nyol, no hi ha cap norma escrita pel que fa a aquesta quan­tia, acla­reix el doc­tor Farré, a diferència de països com ara França, que tenen uns preus fixats. A tot esti­rar, cada volun­tari podrà par­ti­ci­par en un màxim de qua­tre assa­jos al llarg de l’any i mai es podran enca­val­car.

Però on s’acos­tu­men a cap­tar els volun­ta­ris? Alguns hos­pi­tals tenen una uni­tat de volun­ta­ris o, sim­ple­ment, un regis­tre propi. L’hos­pi­tal del Mar, per exem­ple, té un compte i la gent s’hi pot anar ofe­rint per a quan es doni el cas: volun­ta­ri­sas­saig@​imim.​es. A Cata­lu­nya també hi ha un regis­tre gene­ral que, entre altres coses, “ser­veix per garan­tir que no hi ha una mateixa per­sona par­ti­ci­pant en dos assa­jos simul­ta­nis”, diu el doc­tor Magí Farré. En algu­nes oca­si­ons, hi ha qui fa ús de les xar­xes soci­als i fins i tot s’han publi­cat anun­cis als mit­jans. També fun­ci­ona molt el boca-ore­lla. El més habi­tual és cer­car per­so­nes que vis­quin a prop per les como­di­tats que això suposa i perquè a Cata­lu­nya els his­to­ri­als mèdics són com­par­tits –excepte si es visita a la pri­vada–, però no hi ha cap límit ter­ri­to­rial. Als estu­dis sobre malal­ties mino­ritàries, hi aterra gent de tot el món.

Ús de pla­cebo

Un altre ele­ment carac­terístic en la inves­ti­gació és l’ús de pla­cebo –substància subs­ti­tu­tiva del trac­ta­ment, sense efec­tes–. S’hi refe­reix el doc­tor Arnaiz: “És fona­men­tal en la recerca clínica poder com­pa­rar l’efecte del medi­ca­ment. Hi ha gent que tot just entrar a l’hos­pi­tal ja es troba mala­ment. Hem de saber si el mal de cap ve del trac­ta­ment o ve de dor­mir en un llit aliè.”

Qual­se­vol volun­tari, abans d’ini­ciar el trac­ta­ment, rep tot un seguit d’infor­mació, molt deta­llada. Ha de fir­mar un con­sen­ti­ment i també ha de saber que té dret a reti­rar-se quan li sem­bli con­ve­ni­ent. També han de superar diver­ses pro­ves que garan­tei­xen que estan en les millors con­di­ci­ons pos­si­bles, com ara diver­ses analítiques i un elec­tro­car­di­o­grama. A les dones se’ls exi­geix que no esti­guin emba­ras­sa­des, tret que l’estudi sigui per a aquest col·lec­tiu.

Els tres doc­tors con­sul­tats des­ta­quen el paper “cab­dal” que els volun­ta­ris tenen en la inves­ti­gació: “Són clau; sense ells, no es podria avançar”, diu l’espe­ci­a­lista del Clínic. Cap inves­ti­ga­dor pot ser volun­tari del seu propi estudi. Un altre pro­fes­si­o­nal con­sul­tat, l’inves­ti­ga­dor prin­ci­pal de la vacuna Hipra a l’hos­pi­tal de Mollet, Jordi Calls, des­taca com la gent jove “està espe­ci­al­ment moti­vada i sen­si­bi­lit­zada amb aquest tema”. Aquest hos­pi­tal del Vallès Ori­en­tal és un dels cen­tres que estan coor­di­nats amb altres hos­pi­tals i amb Hipra per por­tar a terme la fase de prova de la nova vacuna con­tra la covid. És força habi­tual que els assa­jos es duguin a terme entre diver­sos hos­pi­tals. Els cen­tres mit­jans i petits, explica el doc­tor Calls, acos­tu­men a par­ti­ci­par en assa­jos mul­ticèntrics. En el moment de fer l’entre­vista, l’hos­pi­tal es troba en plena fase de reclu­ta­ment. “Molts són paci­ents de l’hos­pi­tal i també els cap­tem a través del cen­tre de primària de Santa Perpètua”, comenta l’inves­ti­ga­dor. En aquest cas, es bus­quen majors de 16 anys (no neces­si­ten el permís dels pares), tant homes com dones, que faci almenys tres mesos que s’han pun­xat la segona dosi. Es des­car­ten les emba­ras­sa­des i els homes que esti­guin inten­tant ser pares biològics. El segui­ment d’aquesta fase dura sis mesos i es fan un total de cinc visi­tes. La vacuna es punxa en la segona. “De moment no ens ha apa­re­gut cap efecte advers”, revela el doc­tor Calls.

Assa­jos amb nens

Els assa­jos clínics amb menors han anat a més els dar­rers anys. Els motius els explica la cap de la uni­tat d’assa­jos clínics de l’hos­pi­tal de Sant Joan de Déu, Joana Cla­ve­rol: “L’any 2007 s’intro­du­eix un canvi en la regu­lació a escala euro­pea que afecta la indústria far­macèutica i que obliga a incloure l’estudi de la població pediàtrica. Quants medi­ca­ments diuen allò de «no s’ha estu­diat en nens»? Doncs és el que s’intenta evi­tar.” Un canvi que sens dubte va afa­vo­rir la recerca i que s’ha traduït, segons la doc­tora Cla­ve­rol, en “més medi­ca­ments auto­rit­zats per a nens”. “Però no sé si tants com ens agra­da­ria”, hi afe­geix. En els dar­rers deu anys, l’Agència Euro­pea de Medi­ca­ments n’ha auto­rit­zat 200 amb indi­cació pediàtrica. Pel que fa a Sant Joan de Déu, el 2010 va rees­truc­tu­rar la uni­tat de recerca i els labo­ra­to­ris i és un cen­tre “molt sol·lici­tat” per les far­macèuti­ques. “Tenim en compte l’interès científic que pot apor­tar el medi­ca­ment i valo­rem moltíssim els aspec­tes ètics de la recerca”, subrat­lla la màxima res­pon­sa­ble de la uni­tat d’assa­jos clínics. Apro­xi­ma­da­ment, el 20% són assa­jos acadèmics que par­tei­xen de l’hos­pi­tal i un 80% els impul­sen les far­macèuti­ques. Els pri­mers a rebre el nou trac­ta­ment són, gai­rebé sem­pre, nens malalts. Amb menors sans només es tes­ten les vacu­nes. La doc­tora Joana Cla­ve­rol des­taca el paper que tenen les famílies a l’hora d’acon­se­guir diners per a un camp com el de la inves­ti­gació, tan infra­fi­nançat i que a sobre “com­pe­teix amb el món adult” i des­taca també la dis­po­ni­bi­li­tat que acos­tu­men a tenir “per par­ti­ci­par en nous assa­jos”. En aquest hos­pi­tal, es va crear el Con­sell de Joves Asses­sors Científics, amb 22 mem­bres d’entre 12 i 18 anys, molts dels quals estan en trac­ta­ment: “Ens reu­nim un cop al mes i ens aju­den a pedi­a­trit­zar la recerca.”

Els altres voluntaris imprescindibles

La cap del servei d’immunologia de l’hospital de Can Ruti i vicepresidenta de les societats catalana i espanyola d’immunologia, Eva Martínez Cáceres, està liderant una investigació que pretén millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple a partir de l’extracció i el tractament de les pròpies cèl·lules, que més tard tornen al pacient. “Volem reeducar el sistema immunitari.” El projecte va arrencar el 2007 i també ha implicat una clínica de Navarra i un centre belga. Can Ruti ha reclutat deu voluntaris amb esclerosi múltiple. Quan s’entri en la fase 2 de la investigació, la xifra arribarà a la quarantena, de tot Catalunya. Segons aquesta experta, “entre la fase 1 i la fase 2, queden molts projectes pel camí.” D’altra banda, l’elevat cost que té la investigació i la insuficient inversió tant pública com privada alenteixen aquests processos, assenyala Martínez Cáceres, que posa l’accent en l’altre voluntariat que esdevé cabdal per fer avançar la investigació: “El dels mateixos sanitaris i investigadors, o el dels estudiants, que, un cop capficats, dediquem moltes hores de la nostra vida de manera altruista, perquè la investigació és apassionant i t’arriba a absorbir. I aquestes hores no estan pagades.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia