Medi ambient

Patrimoni

Tres segles de pagesia

El Mas Ponsjoan, a Calonge, celebra 300 anys de feina de sis generacions familiars fent vi, oli i conreant fruiters i l’horta

La sequera i els senglars amoïnen

El mas atresora varietats úniques de raïm, fruiters o tomates per als clients

Les referències més anti­gues del Mas Pons­joan de Calonge daten d’una taverna que des del 1668 ja ofe­ria vi de pagès als ban­do­lers però, com a mas ben bé, els pro­pi­e­ta­ris es remun­ten a unes dècades més tard, arran d’una ampli­ació cul­mi­nada el 1723. Aquest any, doncs, en fan 300 i ahir ho van cele­brar amb la nar­ració d’un conte a l’estil japonès kamis­hi­bai, dedi­cat per Joana Vidal a l’argu­de­lla, oliva de la vari­e­tat pròpia de l’Empordà que dei­xen anar madu­rant a l’arbre per extreure’n l’oli més tardà.

I és la tasca de la família Comas i Vidal, que com­par­tei­xen ara mateix la cin­quena i sisena gene­ració. Són les dues pri­me­res que n’han pogut gau­dir en règim de pro­pi­e­tat, amb elec­tri­ci­tat i aigua cor­rent, i fent pos­si­ble tant les millo­res, con­so­li­da­ci­ons i ampli­a­ci­ons necessàries del mas com la de la zona con­re­a­ble, que arran d’algu­nes adqui­si­ci­ons han fet arri­bar a les 20 hectàrees.

El garant de la rea­li­tat actual és Manel Comas, que als 65 anys, ahir, bro­me­java que té ganes de jubi­lar-se, però estira la data inde­fi­ni­da­ment. Engi­nyer agrònom des dels vui­tanta, va apro­fi­tar l’escletxa oberta per la llei esta­tal d’arren­da­ments rústics, en aque­lla dècada, per acon­se­guir l’adqui­sició del mas i la seva moder­nit­zació, sobre els conei­xe­ments apre­sos i les lliçons de l’avi sobre vari­e­tats autòcto­nes i sis­tema de venda. Con­ti­nuen parant fidel­ment als mer­cats de Calonge i Sant Feliu de Guíxols, on duen frui­tes i ver­du­res, però cen­tren l’acti­vi­tat en la venda in situ, a les tar­des al mas.

Men­tres­tant, com a coartífexs de la Fun­dació Remença XXI amb el veí Mas Molla, tre­ba­llen en la divul­gació del pre­uat vi de pagès, que ha estat pre­sent a les tau­les d’El Celler de Can Roca i altres res­tau­rants pres­ti­gi­o­sos al Baix Empordà, tot i que per a Comas con­ti­nua sent un ele­ment més de l’oferta. Han reduït la superfície de vinya, de 12 a 10 hectàrees, però hi con­ti­nuen atre­so­rant ceps de vari­e­tats úniques al món –com ara l’abe­ller, el roig de la costa i el raïm negre d’en Caïm–, pre­sents en alguns dels vins que ofe­rei­xen als cli­ents. La família també ha apos­tat per divul­gar la seva feina entre el públic i a més de les visi­tes pro­gra­ma­des que hi ofe­rei­xen, amb tas­tos de vins, cada tar­dor s’impli­quen en els caps de set­mana dedi­cats al Vi de Pagès i aquest 2023 han pro­gra­mat acti­vi­tats –que d’entrada farien cada segon diu­menge de mes– per cele­brar el tri­cen­te­nari: zumba i altres dan­ses, al febrer, març i abril; i poe­sia, pas­se­ja­des, tea­tre, tite­lles, lite­ra­tura i ioga entre altres de les pro­pos­tes que tenen en l’agenda, sense des­cui­dar mai la brin­dada com ahir al mig­dia, al final del conte.

Però al Martí Comas, l’hereu i sisena gene­ració, se li pre­sen­ten nous rep­tes. Hi ha poten­ciat l’horta ple­na­ment ecològica i apli­cant-hi les tècni­ques apre­ses en un màster, sense des­cui­dar els frui­ters. En Manel ja havia anat pres­cin­dint dels químics des que s’havia fet càrrec dels con­reus, amb bons resul­tats davant les pla­gues, tot i que ara mateix les prin­ci­pals ame­na­ces no són pas insec­tes, malu­res o fongs, sinó “les SS dels sen­glars i la sequera”, que d’una banda se’ls men­gen les hor­ta­lis­ses i de l’altra ha pro­vo­cat que alguns arbres hagin mort. Ha plo­gut massa poc, i els pous ragen poc.

Miren d’adap­tar-s’hi, però. És l’espe­rit resi­li­ent de la page­sia, que no es ren­deix durant segles, i ara prova sort amb els cítrics a la Costa Brava, tot pre­ve­ient que les tem­pe­ra­tu­res puja­ran, i pre­para ombra­cles per fer que les madui­xe­res con­tinuïn donant fruits a la pri­ma­vera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia