Educació

Educació

Els coneguts anarquistes de la Torrassa

Alumnes del FEP Sant Ramon organitzen una passejada ciutadana per mostrar l’impacte de la guerra a l’Hospitalet

L’activitat concreta la recerca prèvia feta en col·laboració amb entitats i famílies

La ciutat va ser bombardejada per l’activitat industrial bèl·lica i política d’esquerres

L’aviació aliada de Franco es va acarnissar amb la ciutat, que va patir diversos bombardejos
L’objectiu de les passejades és motivar els ciutadans a explorar el seus barris
L’avaluació és, així, global, ja que avaluen els docents, els alumnes a ells mateixos i les famílies

L’Hos­pi­ta­let era un impor­tant nucli indus­trial als anys 30 i, quan va escla­tar la Guerra Civil, una ciu­tat amb una nota­ble presència de movi­ments polítics d’esquer­res, com ara ERC, la FAI, la CNT i el PSUC. També la pro­xi­mi­tat a Bar­ce­lona i el fet que nom­bro­ses fàbri­ques recon­ver­tis­sin la seva acti­vi­tat en la fabri­cació de mate­rial bèl·lic van fer que l’avi­ació ali­ada de Franco s’acar­nissés amb la ciu­tat, que va rebre diver­sos bom­bar­de­jos. Quants? “És difícil de dir, pot­ser 17 o 18”, explica l’his­to­ri­a­dor Manel Domínguez. “És també com­pli­cat cal­cu­lar la quan­ti­tat de vícti­mes que van pro­vo­car, perquè els ferits greus eren hos­pi­ta­lit­zats a Bar­ce­lona” i, per tant, que­da­ven regis­trats allà. “Pro­ba­ble­ment van morir 30 o 40 per­so­nes”, explica. Ho fa a la can­to­nada del car­rer París, on es va viure un d’aquests bom­bar­de­jos. El més letal, de fet, ja que hi van morir 18 per­so­nes. Domínguez recorda que els bom­bar­de­jos sobre la població civil van ser una nove­tat a les guer­res arreu del món. “La mei­tat dels bom­bar­de­jos que hi va haver a l’Hos­pi­ta­let van tenir lloc a la Tor­rassa. Eren cone­guts els anar­quis­tes de la Tor­rassa, i el barri va rebre un càstig per la seva ads­cripció ideològica.”

Domínguez va expli­car l’impacte que la guerra va tenir a l’Hos­pi­ta­let durant una pas­se­jada el pri­mer diu­menge de març. Una cin­quan­tena de per­so­nes van conèixer durant tres hores els espais que encara ama­guen res­tes de refu­gis anti­a­e­ris, les anti­gues fàbri­ques que en el pas­sat havien can­viat l’acti­vi­tat habi­tual pel mate­rial bèl·lic, els punts on s’havien aixe­cat ate­neus i coo­pe­ra­ti­ves i els indrets on va actuar el guer­ri­ller anar­quista Quico Saba­ter. La pas­se­jada for­mava part de l’agenda del Cen­tre d’Estu­dis de l’Hos­pi­ta­let, però en aquesta ocasió l’enti­tat que difon la història local donava suport als orga­nit­za­dors de l’acti­vi­tat: l’alum­nat de ter­cer d’ESO del FEP Sant Ramon, cen­tre edu­ca­tiu situat al barri de Coll­blanc.

La pas­se­jada repre­sen­tava “una de les con­cre­ci­ons d’una ini­ci­a­tiva que aquest any hem posat en marxa, que són els espais d’apre­nen­tatge glo­ba­lit­zats”, explica Edu­ard Vidal, direc­tor del cen­tre edu­ca­tiu. Es tracta d’un “sis­tema mixt d’apre­nen­tatge” en què es com­bi­nen les matèries clàssi­ques amb mane­res d’apren­dre que superen l’espai de l’aula. “Tren­quem l’aula, sor­tim, apro­fi­tem el cap de set­mana, bar­re­gem matèries, impli­quem agents del barri…”, asse­nyala Vidal. És el segon pro­jecte d’aquest tipus que s’ha fet aquest curs –el pri­mer es va orga­nit­zar entorn d’espais que s’han recu­pe­rat arran de la pressió ciu­ta­dana, com ara el parc de la Mar­quesa–, i les pas­se­ja­des s’han bate­jat com a Jane’s Walk. Segons explica el cap d’estu­dis de l’ESO Lluís Sala, s’ha esco­llit aquest nom per recor­dar la figura d’aquesta acti­vista i teòrica de l’urba­nisme, que defen­sava els usos mix­tos, l’espai públic i la diver­si­tat dins de les ciu­tats. L’objec­tiu de les pas­se­ja­des és moti­var els ciu­ta­dans a explo­rar el seus bar­ris i conèixer la seva història, i l’acti­vi­tat d’aquest tri­mes­tre dels alum­nes de ter­cer d’ESO del FEP Sant Ramon ha estat cen­trada en la guerra civil. La temàtica ha estat esco­llida pels estu­di­ants i s’hi han impli­cat tant les famílies com enti­tats de la ciu­tat. L’Èlia, una de les alum­nes, relata algu­nes de les coses que ha cone­gut per la seva família: “La meva mare em va expli­car que el meu avi s’ama­gava al metro de la Flo­rida quan que­ien bom­bes. La història més des­a­gra­da­ble és que un cop, davant de casa seva, va morir un cavall i hi havia tanta fam que no en va que­dar res.” Aquesta vivència la fa refle­xi­o­nar: “Ara pen­ses que no ho faries, però en aque­lla situ­ació és ine­vi­ta­ble fer aques­tes coses”, creu.

En la recerca han par­ti­ci­pat les famílies i també enti­tats com ara Òmnium i el CELH. “Fa temps que vam expli­car a les esco­les que volíem que la gent vingués a fer acti­vi­tats amb nosal­tres. Ells trien el tema, els bus­quem infor­mació, els fem un petit power point perquè se situïn una mica i a par­tir d’aquí ells el tre­ba­llen”, explica Carme Rim­bau, mem­bre de la junta del cen­tre d’estu­dis. La interacció amb les enti­tats i els veïns es va fer evi­dent a la pas­se­jada. Diver­ses per­so­nes hi van inter­ve­nir, com ara Mercè Oli­va­res. No va viure la guerra en per­sona, però sí la post­guerra, ja que va néixer el 1941. “La Tor­rassa era una zona cone­guda pels anar­quis­tes que hi havia i va rebre bom­bar­de­jos impor­tants. La meva família recorda el que va tenir lloc al car­rer Mas amb el car­rer Llo­bre­gat. Es van cons­truir refu­gis, com ara el de Torre Bar­rina, i també a les plan­tes bai­xes de les cases. A aquests refu­gis els deien fres­que­res perquè la tem­pe­ra­tura era més baixa i després de la guerra van ser­vir per guar­dar ali­ments”, va expli­car a la cin­quan­tena de per­so­nes que es van aple­gar a la Jane’s Walk. Els estu­di­ants hi van afe­gir les difi­cul­tats econòmiques que supo­sava la cons­trucció dels refu­gis anti­a­e­ris, que sobre­tot van haver d’afron­tar els ciu­ta­dans, per això molts es van cons­truir apro­fi­tant des­ni­vells del terra. De fet, en aca­bar la guerra alguns d’aquests van ser uti­lit­zats com a habi­tat­ges.

Col·labo­ració d’enti­tats

També hi va par­ti­ci­par Núria Ribas, del CELH, que va rela­tar com els res­pon­sa­bles de la fàbrica Cosme Toda van guar­dar sota terra dipòsits de com­bus­ti­ble, cosa que va evi­tar un des­as­tre major en una ciu­tat amb bom­bar­de­jos, i com aquesta indústria dedi­cada al mate­rial de cons­trucció de maons i ceràmica es va enri­quir en la recons­trucció de la ciu­tat. “El meu avi, que va estar pres a Bur­gos, va tor­nar a l’Hos­pi­ta­let a tre­ba­llar de pagès i un cop a la set­mana havia de trans­por­tar amb el seu carro tot­xos per recons­truir l’església del cen­tre”, va reme­mo­rar Ribas.

L’alum­nat par­ti­ci­pant va expli­car també la recon­versió de les masies en hos­pi­tals i altres espais per als com­ba­tents –la Cosme Toda va ser col·lec­ti­vit­zada, com la resta, i la pro­ducció de ceràmica va tri­gar a repren­dre’s pas­sada la guerra– i van fer una repas­sada dels ate­neus lli­ber­ta­ris més impor­tants de la ciu­tat, als bar­ris de la Tor­rassa i Santa Eulàlia. La pas­se­jada de tres hores es va atu­rar també a la casa dels Car­gols, on una placa recorda els 17 bom­bar­de­jos docu­men­tats que va rebre la ciu­tat. També va haver-hi temps per recor­dar la importància de les coo­pe­ra­ti­ves agrícoles en un període amb tanta fam, del reclu­ta­ment de sol­dats tan joves com aquests estu­di­ants i de l’anar­quista hos­pi­ta­lenc Quico Saba­ter.

“Aquest tre­ball m’ha sem­blat molt interes­sant perquè ens havíem d’espa­vi­lar”, rao­nava l’Èlia, una de les alum­nes. El direc­tor del Sant Ramon des­ta­cava, al seu torn, que “això d’avui és més que un exa­men. Aquesta posada en situ­ació d’allò que has après a l’aula ajuda a diver­si­fi­car les eines d’ava­lu­ació i és, per tant, una ava­lu­ació molt més for­ma­tiva. Els exàmens pre­mien aquells alum­nes que tenen més capa­ci­tat memorística, però això no sig­ni­fica que hagin après més i millor, sim­ple­ment que recor­den més coses”. El fet d’expli­car davant d’un grup de gent des­co­ne­guda el que han après durant la seva recerca fa que “es tre­ba­llin altres com­petències, com ara l’expo­sició oral, vèncer la ver­go­nya i par­lar en públic. I en català. A l’escola la llen­gua vehi­cu­lar és el català, però molts d’aquests alum­nes no l’usen als seus entorns”, diu. L’ava­lu­ació és, així, glo­bal, ja que ava­luen els docents, els alum­nes a ells matei­xos i també les famílies.

El cap d’estu­dis d’ESO res­salta que “la idea també és que els alum­nes vegin on estan vivint. Els va sor­pren­dre que al barri hi hagués hagut una presó, o un refugi anti­a­eri”. El sen­tit de les pas­se­ja­des urba­nes entorn d’un tema que prèvia­ment s’ha estu­diat a través de la recerca rau en el fet que “l’escola no ha de ser només de por­tes cap a dins; for­mem part d’un barri i d’un col·lec­tiu, i l’escola ha de ser també un ser­vei per al barri”, segons Sala. “Això és un pro­jecte trans­ver­sal i amb enti­tat pròpia que com­pon diver­ses matèries. Els alum­nes el desen­vo­lu­pen, ells matei­xos es posen nota i s’ava­luen. En aquest cas se cen­tra molt en les matèries de caràcter social, però té també mol­tes coses de gestió i tec­no­lo­gia”, con­clou.

LES FRASES

Eren coneguts els anarquistes de la Torrassa, i el barri va rebre un càstig per la seva adscripció ideològica
Manel Domínguez
historiador
Descobrir el barri
La primera edició del Jane’s Walk va repassar espais perduts, recuperats i en lluita gràcies a l’acció veïnal. La ruta va transcórrer pel parc de la Marquesa, el castell de Bellvís, la fàbrica Cosme Toda, la Farga i la plaça de la Carpa. La previsió del FEP Sant Ramon, escola concertada amb instal·lacions a la carretera de Collblanc, és fer una passejada similar cada trimestre que serveixi per exposar el treball que prèviament s’ha fet a les aules.
El meu avi va tornar a treballar de pagès i un cop a la setmana havia de transportar amb el carro totxos per reconstruir l’església
Núria Ribas
Col·laboradora del CELH
Es van construir refugis, com ara el de Torre Barrina, i també a les plantes baixes de les cases. A aquests refugis els deien ‘fresqueres’ perquè la temperatura era més baixa
Mercè Olivares
Veïna


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia