la contra

Paisatges del vi

Els consells comarcals de la Terra Alta, el Priorat i la Conca de Barberà, juntament amb les denominacions d'origen vinícoles, promocionen el turisme a través de la cultura del vi

Pro­mo­ci­o­nar el turisme a través de la cul­tura del vi. Aquest és l'objec­tiu que s'han fixat els con­sells comar­cals de la Terra Alta, el Pri­o­rat i la Conca de Bar­berà, que jun­ta­ment amb les deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen vinícoles Terra Alta, Pri­o­rat, Mont­sant i Conca de Bar­berà impul­sen una ruta turística a través dels pai­sat­ges del vi. En el cas de la Terra Alta, la ruta comença al cen­tre d'inter­pre­tació del vi i l'oli de Gan­desa, on el visi­tant podrà rebre la infor­mació sobre la ruta, que podrà fer de manera lliure amb el suport de dife­rents mate­ri­als edi­tats (full i catàleg) i amb l'ajut d'una audi­o­guia amb diàlegs expli­ca­tius infor­mals i que es poden escol­tar en qua­tre idi­o­mes. Uns diàlegs que pro­ta­go­nit­zen dos per­so­nat­ges de ciu­tat, en Mar­cel i en Pep, que deci­di­xen aban­do­nar l'estrès de la metròpoli i recórrer els espais turístics que hi ha entre les vinyes. En Mar­cel és un entès en el món del vi, men­tre que en Pep el des­co­neix total­ment. Serà, doncs, a través de les expli­ca­ci­ons que en Mar­cel va donant al seu com­pany de viatge que el visi­tant anirà conei­xent les carac­terísti­ques del ter­rer i les vari­e­tats de raïm, però també altres atrac­tius de la comarca.

La ruta Pai­sat­ges del Vi a la Terra Alta es con­creta en un iti­ne­rari amb cotxe de 70 quilòmetres de lon­gi­tud, que recorre set muni­ci­pis de la comarca: Batea, Bot, Gan­desa, la Pobla de Mas­sa­luca i Vilalba dels Arcs. Només de començar la ruta en Mar­cel explica al seu com­pany de viatge la qua­li­tat del vi que s'ela­bora amb la vari­e­tat gar­natxa blanca. «La gar­natxa blanca és el cep repre­sen­ta­tiu de la DO Terra Alta, que amb una superfície de 1.500 hectàrees equi­val a un terç de la superfície mun­dial d'aquesta vari­e­tat», explica Mar­cel al Pep, recor­dant-li, però, que a la comarca també s'ela­bo­ren vins negres de qua­li­tat. De fet, la gar­natxa negra és de totes les vari­e­tats la de major pro­ducció a la DO Terra Alta. L'audi­o­guia dedica un apar­tat també al clima de la comarca, un clima en què el vent fa un paper molt impor­tant. Així s'expli­quen els vents que els viti­cul­tors de vega­des espe­ren, i uns altres temen, per acon­se­guir una bona collita. D'una banda hi ha el cerç, un vent sec de com­po­nent nord-oest i que sovint bufa a unes rat­xes que arri­ben als cent quilòmetres per hora. Un vent que manté els ceps i els raïms lliu­res d'humi­tats, el qual evita la pro­li­fe­ració de fongs. D'altra banda, hi ha èpoques en què els viti­cul­tors espe­ren la gar­bi­nada, quan el garbí bufa amb inten­si­tat i la humi­tat de la mari­nada per­met equi­li­brar el règim hídric de les vinyes en períodes de sequera.

La ruta ser­veix d'excusa per pro­mo­ci­o­nar altres atrac­tius de la comarca, alguns d'ells lli­gats direc­ta­ment al vi com ara les coo­pe­ra­ti­ves moder­nis­tes de Cèsar Mar­ti­nell (dei­xe­ble d'Antoni Gaudí) de Gan­desa i Pinell de Brai. Els espais de la bata­lla de l'Ebre, l'expo­sició artística Art al ras o la via verda són altres dels atrac­tius turístics de la Terra Alta. «És una actu­ació del Con­sell Comar­cal en suport del sec­tor pri­mari, un sec­tor que tra­vessa una situ­ació com­pli­cada per la qual cosa és neces­sari com­pa­ti­bi­lit­zar l'acti­vi­tat agrària amb altres ini­ci­a­ti­ves econòmiques com el turisme», ha mani­fes­tat el pre­si­dent del Con­sell Comar­cal de la Terra Alta, Pere Martí. Tant el catàleg com l'audi­o­guia es poden con­sul­tar per inter­net a l'adreça www.​pai​satg​esde​lvi.​com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.