Societat

gastronomia

La melmelada artesana, a Tiana

21 artesans de tot Catalunya, Andorra i les Illes participen avui en la primera trobada d’artesans que fan melmelada i confitura

Arte­sans de mel­me­lada i con­fi­tura de Cata­lu­nya, les Illes i Andorra es tro­ben avui a Tiana en el que vol ser la pri­mer tro­bada de les mel­me­la­des arte­sa­nes. En total hi ha 21 para­des que estan situ­a­des a la plaça de la Vila, on també hi ha un parell de fur­go­ne­tes food truck, una amb men­jar dolç i una altra amb men­jar salat, per qui es vul­gui que­dar a dinar. L’Ajun­ta­ment ha habi­li­tat unes tau­les. “Espe­rem que vin­gui molta gent perquè hi ha mel­me­la­des pel gust de tot­hom i els curi­o­sos podran saber de pri­mera mà com s’ela­bo­ren les mel­me­la­des i les con­fi­tu­res”, fa una crida Cris­tina Mar­to­rell, fun­da­dora de Mel­melària, una petita empresa arte­sa­nal amb obra­dor propi a Tiana on ela­bora les seves mel­me­la­des i chut­neys (una espècie de con­fi­tura) amb, sobre­tot, pro­duc­tes de tem­po­rada, tant frui­tes com ver­du­res. Ella ha estat, amb l’Ajun­ta­ment de Tiana, l’orga­nit­za­dora d’aquesta pri­mera tro­bada d’arte­sans de la mel­me­lada de Cata­lu­nya que té molts números per tenir con­tinuïtat.

La tro­bada l’ha inau­gu­rat aquest matí l’alcalde de Tiana, Isaac Sal­va­ti­erra, i aquest mig­dia hi haurà un con­curs per esco­llir el millor pro­ducte. Cada artesà o arte­sana par­ti­ci­pant hi pot pre­sen­tar una de les seves mel­me­la­des, con­fi­tu­res o codo­nyats que han de ser d’ela­bo­ració pròpia, com tot el que es ven­gui i es doni de tas­tar a les para­des.

“Jo faig mel­me­la­des amb pro­duc­tes de tem­po­rada. Ara encara n’estic fent de man­da­ri­nes o taron­ges, per exem­ple, però aquest març, que comença la tem­po­rada de madui­xes començo a fer-ne de madui­xes del Maresme. A l’abril començaré a fer-ne de nes­pres, al maig d’alber­cocs i el juny de préssecs, entre d’altres”, explica la Cris­tina Mar­to­rell que, de fet, té un catàleg de més de cent gus­tos dife­rents de mel­me­la­des. Ella asse­gura que una mel­me­lada arte­sana, si no s’obre, no es fa malbé. “És com el vi, com més vell més mace­rat”, explica. Asse­gura que per indi­ca­ci­ons de Sani­tat als pots de mel­me­lada han de posar obli­gatòria­ment una data de con­sum pre­fe­rent, però no de cadu­ci­tat. A la tro­bada d’avui, per tant, els qui s’acos­tin a la plaça de la Vila de Tiana podran tro­bar mel­me­la­des de dese­nes de gus­tos. Només una de les par­ti­ci­pants en por­tarà de cent tipus dife­rents.

La Cris­tina Mar­to­rell fa deu anys que va començar a fer mel­me­la­des. “No en tenia ni idea, a mi el que m’agra­dava era la cuina, però vam plan­tar madui­xes a l’hort que tenim dar­rera casa i en van sor­tir tan­tes que vam pen­sar a fer mel­me­lada per apro­fi­tar-les. Vaig haver d’estu­diar com es feien, les vaig fer i un cop fetes, les vaig rega­lar a fami­li­ars i amics i van tenir tant d’èxit que no para­ven de dema­nar-me’n”. Avui viu de fer mel­me­la­des i és una arte­sana gas­tronòmica reco­ne­gu­des, amb un obra­dor on, als matins, s’hi pot anar a fer degus­ta­ci­ons

L’objec­tiu prin­ci­pal d’aquesta pri­mera tro­bada d’arte­sans de la mel­me­lada i con­fi­tu­res és posar en valor el pro­ducte artesà, pro­moure el res­pecte cap a la tra­dició i la cre­a­ti­vi­tat implícita en cada artesà i arte­sana a l’hora de pen­sar i ela­bo­rar els seus pro­duc­tes. L’ajun­ta­ment ha expres­sat la seva intenció que “Tiana sigui un refe­rent i punt de tro­bada per inter­can­viar idees, crear siner­gies, enfor­tir el sec­tor arte­sa­nal i pro­moure l’arte­sa­nia d’autor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia