Societat

El 50% del personal dels centres públics "no ha secundat" la convocatòria de vaga segons Educació

El depar­ta­ment d'Edu­cació ha infor­mat que el 50% del per­so­nal dels cen­tres públics "no ha secun­dat" la con­vo­catòria de vaga dels cinc sin­di­cats (ASPEPC-SPS, CCOO, CGT, UGT i USTEC-STEs). En el cas dels ins­ti­tuts, la par­ti­ci­pació ha estat del 39% i en el cas de primària con­si­de­ren que ha estat una mica "més apre­ci­a­ble", del 63%. A les llars d'infants el 80% del per­so­nal ha tre­ba­llat. Segons Edu­cació, les dades tra­me­ses pels matei­xos cen­tres indi­quen que la vaga "no ha estat en cap cas mas­siva". Així, Mara­gall ha qua­li­fi­cat la vaga de "legítima i sig­ni­fi­ca­tiva", però en tot cas, "no ha tin­gut la res­posta quan­ti­ta­tiva que sol·lici­ta­ven els con­vo­cants". Mara­gall ha afe­git que la vaga "recull el males­tar legítim acu­mu­lat per qüesti­ons que jus­ta­ment pretén resol­dre la futura Llei d'Edu­cació de Cata­lu­nya" (LEC)

Dos cen­trals sin­di­cals havien con­vo­cat vaga en el sec­tor pri­vat con­cer­tat. Si s'afe­gis­sin les dades dels cen­tres pri­vats con­cer­tats, "on la vaga no s'ha dei­xat notar", la xifra total de per­so­nal con­vo­cat aquest dijous a la mobi­lit­zació bai­xa­ria la par­ti­ci­pació fins el 40%, segons Edu­cació.

Pel que fa a les dades ter­ri­to­ri­als a Girona el segui­ment ha estat del 50,89%; a Lleida, la mitja és del 48,18%; a Tar­ra­gona, el 53,10%; a les Ter­res de l'Ebre, una mitja de par­ti­ci­pació del 57,97% dels pro­fes­sors; el Vallès Occi­den­tal i una mitja del 54,80%; el Baix Llo­bre­gat-Anoia, un 54,51%. A les comar­ques de Bar­ce­lona, la mitja ha sigut del 49,60% de par­ti­ci­pació i a Bar­ce­lona ciu­tat, d'un 41,42%.

Ernest Mara­gall ha defen­sat la LEC com l'ins­tru­ment per acon­se­guir un sis­tema edu­ca­tiu català propi basat en l'equi­tat i l'excel·lència. Ha expli­cat que té volun­tat de ser una llei "ins­tru­men­tal i no doc­tri­nal" a par­tir de la qual totes les parts de la comu­ni­tat edu­ca­tiva puguin desen­vo­lu­par el seu pro­jecte. Mara­gall ha defen­sat les aules d'aco­llida, els espais de ben­vin­guda edu­ca­tiva i els plans d'entorn como ins­tru­ments per a inte­grar els alum­nes immi­grants.

Res­pecte el català, Mara­gall ha senya­lat que la llei ha de "girar en posi­tiu" l'ús social d'aquesta llen­gua, que es troba en una situ­ació "pre­o­cu­pant", i acon­se­guir que els joves seguei­xin uti­lit­zant el català més enllà de l'edu­cació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.