Societat

Societat

Mor Enric Torres Camprubí, setanta-cinc anys d’emprenedoria

Entre moltes altres, va ser el fundador de l’empresa de congelats Friman

L’empre­sari man­resà Enric Tor­res Cam­prubí ha mort a l’edat de 97 anys. Dar­rere seu deixa una llarga tra­jectòria empre­sa­rial que ha donat feina a cen­te­nars de tre­ba­lla­dors arreu de Cata­lu­nya.

Quan encara no era un adult ja feia d’apre­nent a la botiga de que­viu­res de la seva mare. Més tard va entrar com a comp­ta­ble en una empresa tèxtil, però la va aban­do­nar al cap de poc per incor­po­rar-se, també com a comp­ta­ble, a l’empresa que el seu pare aca­bava de com­prar, la Man­re­sana, un magat­zem de gra que venia cere­als, fer­ti­lit­zants i pin­sos pel bes­tiar. Quan el pare va morir pre­ma­tu­ra­ment, ell i el seu germà, Josep M., se’n van fer càrrec.

Durant els anys sei­xanta i setanta, Tor­res no va parar d’obrir nous nego­cis. L’any 1968, jun­ta­ment amb Joan Pla i Ramon Codina va crear l’empresa Fri­man, dedi­cada a la venda de con­ge­lats. Fri­man, que ja fa cin­quanta-sis anys que està en actiu i dona feina a unes dues-cen­tes per­so­nes, va començar amb dos càmeres de con­ge­lació i una petita fur­go­neta isotèrmica que ser­via per anar a com­prar als majo­ris­tes de Bar­ce­lona i més tard dis­tri­buir per les boti­gues de Man­resa. En poc temps el negoci va reei­xir. Van ampliar la plan­ti­lla de tre­ba­lla­dors i van cons­truir un nou magat­zem. L’empresa va obrir una pri­mera dele­gació a Gra­no­llers, que va incloure la zona nord de Bar­ce­lona, Vic i part de la província de Girona, i una segona a Tar­ra­gona. Men­tre Fiman no parava de créixer, el mateix grup de socis va empren­dre nous nego­cis, que actu­al­ment ja no estan actius. Algun d’aquests van ser la fàbrica de pin­sos Pien­sos Bages; l’empresa dedi­cada a l’avi­cul­tura i cria de porcs Gran­jas Sala i Comer­cial Avícola Sala; o el negoci de la fruita Fru­te­ria del Bages. L’any 1972 van asso­ciar-se amb Comer­cial Puig­dellívol i d’altres empre­ses i arran d’aquesta agru­pació va néixer Mer­ca­ba­ges.

Fora dels tres socis, el 1978 va crear un super­mer­cat ano­me­nat Supeco (Super­mer­cat Econòmics) en uns ter­renys de la seva pro­pi­e­tat en el polígon indus­trial de Sant Fruitós de Bages. El local estava des­ti­nat a la venda d’una extensa gamma de pro­duc­tes ali­men­ta­ris: frui­te­ria, fleca, pei­xa­te­ria, pro­duc­tes car­nis i làctics, entre d’altres. Aviat aquest nou negoci va començar a rut­llar i va obrir qua­tre nous esta­bli­ments de mida reduïda: Sant Vicenç de Cas­te­llet, Cas­tell­terçol, Bagà i Puig-Reig; i cinc de dimen­si­ons supe­ri­ors: Man­resa, Berga, Puig-Reig, Sant Andreu de la Barca, i l’Amet­lla del Vallès. Després de donar uns resul­tats magnífics, l’any 1996 es va ven­dre tota la cadena de super­mer­cats.

La seva tra­jectòria pro­fes­si­o­nal va fina­lit­zar a finals del 2013 per cen­trar-se a superar diver­sos pro­ble­mes de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia